Odrasli

NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM PRIMENE PUMPICE ZA ASTMU: Evo kako se pravilno koristi da bi imala najviše efekta ! (VIDEO)

Savetnik proverava da li pacijent pravilno koristi ovo pomgalo za asmatičare.

07.05.2024 17:30

NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM PRIMENE PUMPICE ZA ASTMU: Evo kako se pravilno koristi da bi imala najviše efekta ! (VIDEO)
Farmaceutska komora Srbije/Ustupljena fotografija

U apotekama širom Srbije od juna 2022. godine postoje savetnici za astmu - posebno obučeni farmaceuti koji pomažu osobama koje žive sa astmom. Savetnici za astmu proveravaju da li osobe sa astmom pravilno i redovno koriste pumpice koje im je propisao pulmolog, koriguju greške, ukazuju na moguće uzroke pogoršanja astme, savetuju kako da nekim malim promenama u životnim navikama astmu bolje drže pod kontrolom. Kada osoba sa astmom ima blaže zdravstvene tegobe, poput glavobolje, dijareje, prehlade, savetnik za astmu će objasniti kako da se ublaže tegobe, a da pri tom ne dođe do pogoršanja astme.

Savetnik za astmu

Ko treba da potraži pomoć savetnika za astmu? Svaka osoba sa astmom koja želi da proveri da li pravilno koristi svoje pumpice, želi da sazna na koje načine može da izbegne okidače napada astme, nije sigurna kako da se ponaša u sezoni cvetanja biljaka na koje je alergična, nije sigurna koje lekove ili dodatke ishrani sme da koristi zbog nekih dugih zdravstvenih tegoba ili ima bilo kakve nedoumice u vezi sa svojom bolešću.

- Od kada smo počeli da pružamo ovu uslugu u apotekama, više od 700 osoba sa astmom je dobilo pomoć farmaceuta. Analizom podataka primetili smo da mnoge osobe sa astmom veruju da je njihova bolest pod kontrolom, iako to nije slučaj. Kod nekih je uzrok bila nepravilna primena pumpica, iako su verovali da ih pravilno koriste, kod drugih je razlog bio izloženost nekim provocirajućim faktorima, za koje nisu bili svesni da im smetaju (npr. određena hrana, kućni ljubimci, neki lekovi protiv bolova ili za lečenje kardioloških problema). Ima i onih pacijenata koji pravilno i redovno koriste svoje lekove, umeju dobro da izbegavaju okidače, a ipak nemaju dovoljno dobru kontrolu astme. Neki od njih nisu svesni da su njihovi simptomi takvi da je potrebno da se jave lekaru (iako možda još nije vreme za redovnu kontrolu kod pulmologa). Takve pacijente upućujemo lekaru – objašnjava Nikolina Skorupan, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

shutterstock.com

Dva od tri pacijenta pravi bar dve greške prilikom primene pumpice

 

Bar jednu grešku napravi tri od četiri  pacijenta koji koriste pumpice, a dva od tri pacijenta pravi bar dve greške  prilikom primene pumpice. Nepravilna primena znači da pacijent sa svakim udahom leka uzima manju dozu leka i u riziku je od pogoršanja.

Najčešće greške koje se prave su: pacijent ne ispravi leđa prilikom udaha, ne izdahne vazduh u potpunosti pre udaha leka, ne zadrži dah 10 sekundi nakon udaha leka, ne ispere usta i grlo nakon primene pumpice sa kortikosteroidom, ne očisti usnik suvom krpom nakon primene leka.

- Nepravilna primena pumpica jeste jedan od vodećih razloga loše kontrole astme, ali tu su i neredovna primena pumpica, prekid primene pumpice kada se osoba oseća dobro, respiratorne infekcije, neadekvatno lečena alergijska kijavica, određeni lekovi, sastojci hrane, duvanski dim i alergeni iz okruženja (životinjska dlaka, buđ). Ukoliko pacijenta simptomi astme bude noću ili im je potrebna pumpica za brzo olakšanje disanja češće od jednom nedeljno, potrebno je da se obratite savetniku za astmu u apoteci. Oni se mogu pronaći pretragom po gradovima na sajtu Farmaceutke komore Srbije u delu „Pronađi savetnika“. Osim toga, na Yotube kanalu Farmaceutske komore mogu se pronaći video uputstva za pravilnu primenu svih, u Srbiji trenutno dostupnih pumpica – napominje Skorupan.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)