Zanimljivosti

Ovo sigurno niste znali o Konstrakti, srpskoj predstavnici na Evroviziji

Konstrakta je arhitekta, upravnica zgrade, supruga, majka i pevačica

07.03.2022 18:00

Ovo sigurno niste znali o Konstrakti, srpskoj predstavnici na Evroviziji
Vladimir Lukić

Umetnica koja mora biti zdrava, pošto nema zdravstveno osiguranje, ali će uplatiti privatno pred odlazak u Torino gde će predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije, je Konstrakta ili Ana Đurić. Na društvenoj mreži Instagram je čak objavila i svoju fotografiju uz staru knjižicu gde piše "Moja poslednja zdravstvena knjižica i ja, na hladnim pločicama".

 

 

Ana  je `78. godište, njeno umetničko ime Konstrakta se oduvek teško pamtilo, što je skorije izazvalo smeh po društvenim mrežama budući da se jedna novinarka nije najbolje snašla. Zato su je članovi benda zvali jednostavno Konstra, dok njen pseudonim znači "racionalno emotivna". 

- Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt, i sebe i pesme. Eto, nema misterije - objasnila je u ranijim intervjuima Đurićeva svoje umetničko ime.

Pobedu nisam očekivala

Na pitanje da li je očekivala pobedu za srpskog predstavnika Evrovizije, kaže da nije. Ona je pre svega arhitekta, a po završetku finala za prestižno takmičenje, otkrila je da je čak i upravnica zgrade u kojoj živi.

- Verovali ili ne, sve moje komšije mene jako vole - kroz smeh je rekla Konstrakta.

Tekst pobedničke pesme „In corpore sano“ koji preveden sa latinskog znači "u zdravom telu", vrlo je originalan, kao i sam nastup, te ne čudi da je pobrojao najveći broj glasova, kako publike, tako i stručnog žirija. Poenta jeste upravo ta da umetnici nemaju zdravstveno osiguranje, baš kao ni sama Ana, ali po njenim rečima to nije jedina svrha pesme.

- Kažete da je ljudima trebalo 24 sata da shvate smisao pesme? Dobro, 24 sata je potpuno okej. Nije istina da je pesma posvećena preminulom muzičaru, kako se pričalo. Na Evroviziji bih pevala na srpskom i ostavila bih titl, ali rano je. Pesma ima mnogo slojeva, pa svako neka izabere šta će da čuje. Razmišljajmo. Nije jedina poruka da umetnici nemaju zdravstveno osiguranje. Ovaj festival je dobar da se predstavi deo onog što postoji u muzičkoj produkciji u Srbiji - objasnila je Đurićeva posle takmičenja.

https://luftika.rs/ko-je-konstrakta-nemam-knjizicu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ko-je-konstrakta-nemam-knjizicu

 

 

Već 15 godina u muzici

Konstrakta je svoju muzičku karijeru počela u bendu Mistakemistekae, a od 2007. godine je jedan od dva ženska vokala sastava Zemlja Gruva, zajedno sa Zoe Kida, taođe takmičarakom za srpskog predstavnika u Torinu. Sa Zemljom gruva je već nastupala na Beoviziji 2009. godine. Ona osim što peva, piše i pesme. Prvu solo pesmu „Žvake“ objavila je 2019. godine, nakon čega su usledile i  „Neam šamana“, „Nobl“, „Mekano“. Smatra da se od muzike može živeti iako "zarada nije baš srazmerna uloženom radu“.

Ana je od 2009. godine u braku sa Milanom Đurićem, kome na društvenim mrežama piše da je, baš kao i Konstrakta, završio Arhitektonski fakultet. Sa njime ima ćerku Lenu i sina Nikolu. Pre 10 godina je istakla da potrebu za klabingom zadovoljava na nastupima, a da obožava kada vreme provodi sa porodicom.

 

 

 

 

 

Komentari (0)