Zanimljivosti

Tajne iz Bele kuće: Otkriven jelovnik DŽEKI KENEDI – ovako je izgledao svaki njen obrok od doručka do večere

Neprevaziđena ikona stila vodila je jednostavnu, ali besprekorno regulisanu ishranu

Slika Autora
byAna Đelić

05.11.2025 19:20

Tajne iz Bele kuće: Otkriven jelovnik DŽEKI KENEDI – ovako je izgledao svaki njen obrok od doručka do večere
Credit: Mary Evans/Allstar/Cinetext/Morg / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Spisak, ručno pisan, koji je Džeki Kenedi jednom predala svojoj kuvarici Taniji Herbst konačno je otkriven i pokazuje da su obroci prve dame SAD bili jednostavni, ali besprekorno otmen, baš kao i ona. Iako je živela u raskoši i okružena luksuzom, njena svakodnevna ishrana bila je svedena, promišljena i gotovo ritualna.

Elegantna supruga Džona F. Kenedija započinjala je svaki dan na isti način i to doručkom u krevetu. Još u pidžami, uz pomoć ličnog kuvara, uživala je u svom omiljenom jutarnjem meniju.

On je gotovo uvek obuhvatao:

  • sok od pomorandže
  • kafu
  • obrano mleko
  • tost
  • kuvano jaje

Credit: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Čuvena Džeki Kenedi uvek je imala specifičan jelovnik

Taj jednostavan doručak pratio ju je celog života. Čak je i njen suprug imao svoju rutinu - poširana jaja, slaninu, tost i sok od pomorandže. Džeki je, iako oličenje glamura, bila poznata po štedljivosti. Naime, kuvarici je pisala da troškove hrane treba smanjiti "na 75 dolara mesečno, dok su odsutni".

U skladu sa njenom strogo kontrolisanom ishranom, ručak je bio lagan i uvek zdrav.

Najčešće je birala:

  • mladi sir i sveže voće
  • ponekad komad pečenog mesa uz čašu obranog mleka
  • laganu supu i topli sendvič sa sirom

Za goste bi sto postajao raskošniji ručak, tada su se služile pileća salata, salata od raka, osvežavajuća salata od dagnji i prepečeni pita hleb sa puterom i mirođijom.

Između obroka, Džeki bi posegnula za običnim jogurtom, ali sa posebnim dodatkom.

- Rekla mi je da stavim prstohvat instant kafe, tada ima ukus kao čokoladni puding - otkrila je njena asistentkinja Keti Mekion.

Credit: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Džeki Kenedi uvek na "nivou zadatka"

Iako je često držala dijete, prva dama nije odolevala slatkišima. Najviše je volela limunov kolač sa puterom i francuske deserte poput jagoda Romanov. Tokom praznika i posebnih prilika uživala je u raskošnim jelima – vol-au-ventu, telećem fileu, a za Dan zahvalnosti obavezno se služila ćurka, sos od brusnice, pire od batata i domaće pite.

Njene večere bile su jednostavne, ali uvek elegantne:

  • pileće belo meso ili riba
  • kuvano povrće (kelj, blitva, prokelj, komorač)
  • povremeno teleći kotlet ili file od "Dover sole" ribe

BONUS VIDEO:

Komentari (0)