Spisak, ručno pisan, koji je Džeki Kenedi jednom predala svojoj kuvarici Taniji Herbst konačno je otkriven i pokazuje da su obroci prve dame SAD bili jednostavni, ali besprekorno otmen, baš kao i ona. Iako je živela u raskoši i okružena luksuzom, njena svakodnevna ishrana bila je svedena, promišljena i gotovo ritualna.
Elegantna supruga Džona F. Kenedija započinjala je svaki dan na isti način i to doručkom u krevetu. Još u pidžami, uz pomoć ličnog kuvara, uživala je u svom omiljenom jutarnjem meniju.
On je gotovo uvek obuhvatao:
- sok od pomorandže
- kafu
- obrano mleko
- tost
- kuvano jaje

Credit: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Taj jednostavan doručak pratio ju je celog života. Čak je i njen suprug imao svoju rutinu - poširana jaja, slaninu, tost i sok od pomorandže. Džeki je, iako oličenje glamura, bila poznata po štedljivosti. Naime, kuvarici je pisala da troškove hrane treba smanjiti "na 75 dolara mesečno, dok su odsutni".
U skladu sa njenom strogo kontrolisanom ishranom, ručak je bio lagan i uvek zdrav.
Najčešće je birala:
- mladi sir i sveže voće
- ponekad komad pečenog mesa uz čašu obranog mleka
- laganu supu i topli sendvič sa sirom
Za goste bi sto postajao raskošniji ručak, tada su se služile pileća salata, salata od raka, osvežavajuća salata od dagnji i prepečeni pita hleb sa puterom i mirođijom.
Između obroka, Džeki bi posegnula za običnim jogurtom, ali sa posebnim dodatkom.
- Rekla mi je da stavim prstohvat instant kafe, tada ima ukus kao čokoladni puding - otkrila je njena asistentkinja Keti Mekion.

Credit: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
Iako je često držala dijete, prva dama nije odolevala slatkišima. Najviše je volela limunov kolač sa puterom i francuske deserte poput jagoda Romanov. Tokom praznika i posebnih prilika uživala je u raskošnim jelima – vol-au-ventu, telećem fileu, a za Dan zahvalnosti obavezno se služila ćurka, sos od brusnice, pire od batata i domaće pite.
Njene večere bile su jednostavne, ali uvek elegantne:
- pileće belo meso ili riba
- kuvano povrće (kelj, blitva, prokelj, komorač)
- povremeno teleći kotlet ili file od "Dover sole" ribe
Komentari (0)