Zanimljivosti

EVROVIZIJA 2024 PRAVA SKANDALVIZIJA: Diskvalifikacija, nameštanje pobede, nemiri i drama oko nagrade (FOTO)

Evo šta se sve dešavalo za svega par dana u Malmeu, Švedskoj.

11.05.2024 20:30

EVROVIZIJA 2024 PRAVA SKANDALVIZIJA: Diskvalifikacija, nameštanje pobede, nemiri i drama oko nagrade (FOTO)
Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, Wikimedia/Jonatan Svensson Glad

Večeras se održava veliko super finale 68. po redu Evrovizije, a oči celog sveta uprte su u Švedsku, tačnije u Malme, gde se spektakl ove godine i održava. Uveliko je otpočelo takmičenje 25 zemalja, budući da je Holandija diskvalifikovana, ali su svi zadržali svoje redne brojeve. Našu zemlju predstavlja Teya Dora, dok su se sa prostora bivše Jugoslavije u finale takođe plasirali i predstavnici Slovenije i Hrvatske.

 

 

Ovogodišnje takmičenje je postalo poprište skandala i velike tenzije, a mnogo toga se izdešavalo za svega par dana. Naime, mnoge zemlje su se pobunile zbog učešća Izraela, budući da Rusiji nije dozvoljeno da se ove godine takmiči, pa se pojedini finalisti nisu pojavili na generalnoj probi.

Sam nastup Izraelke Eden Golan je propraćen koliko aplauzima, toliko i zvižducima. Pojedini takmičari najavljivali su odustanak od takmičenja pred samo finale, smatralo se da je pobeda unapred iscenirana kako bi navodno Izrael pobedio, a na ulicama Malmea su nezapamćeni nemiri.

 

 

Prošlogodišnja pobednica Evrovizije, Šveđanka Loren, suočava se sa intenzivnim pritiskom zbog svoje odluke da “brani” Pesmu Evrovizije, uprkos pojavljivanju Izraela na ovogodišnjem takmičenju. Loren je bila izuzetno uspešna na Pesmi Evrovizije, pobedivši 2023. pesmom „Tattoo” i prethodno 2012. pesmom „Euphoria”.

Švedska zvezda koja je dva puta dovela Evrosong u rodnu zemlju, tvrdi da je Evrovizija izvor radosti za milione ljudi širom sveta i da bi bojkot ili zatvaranje ovog „čvorišta pozitivne energije“ bilo veoma destruktivno. Večeras, tokom finala Pesme za Evroviziju, Loren će predstaviti svoj novi pop singl "Forever". Nakon prošlogodišnje pobede pesmom „Tattoo“, ovo je prilika publike da vidi i čuje šta nam ova dama donosi kao svoj najnoviji muzički izraz.

- Pozitivno privlači pozitivno, a negativno negativno. Ako bismo bojkotovali ili zatvorili ovaj centar pozitivne energije, kažnjavajući milione za narušavanje mira na drugim mestima, to bi bilo veoma destruktivno - istakla je Loren za medije, dok se prethodnih dana spekulisalo i da li će Loren uopšte pristati da pobednici uruči trofej, ukoliko to bude Izrael.

 

 

Nakon prve polufinalne večeri se velika prašina podigla i nakon spektakularnog nastupa irske predstavnice Bambie Thug, koja se izjašnjava kao nebinarna osoba, i njenog nastupa koji je ličio na prizivanje đavola na sceni. “Doomsday Blues”, što u prevodu znači “Tuga sudnjeg dana” ipak, govori o prevari i bolu usled neuzvraćene ljubavi. Kroz pesmu, Bambi recituje čaroliju Avada Kedavra, koju su mnogi čuli u filmovima o Hariju Poteru.

Jedno je sigurno, ovo je nakontroverznija i najskandaloznija Evrovizija ikada viđena.

 

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)