Zanimljivosti

DRUŽIO SE SA VEŠTICAMA, BAVIO VRADŽBINAMA OD DETINJSTVA: Ko je Bambi Tag koji je zgranuo javnost na Evroviziji

Ispovest jednog od najpopularnijih učesnika ovogodišnjeg takmičenja.

11.05.2024 13:45

DRUŽIO SE SA VEŠTICAMA, BAVIO VRADŽBINAMA OD DETINJSTVA: Ko je Bambi Tag koji je zgranuo javnost na Evroviziji
Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Ove godine irski učesnik Evrovizije izazvao je mnogo komentara sa svojom alternativnom samodefinisanom 'goth gremlin' modom i delom pop, delom rok, delom elektronskom muzikom. Evropa će večeras dobiti pobednika Evrovizije 2024, a među favoritima je i kontroverzni predstavnik Irske

Ko je Bambie Thug?

Bambi Thug (puno ime Bambie Rai Robinson) je nebinarni kantautor iz Makruma u okrugu Kork u Irskoj. Rođenom od majke Irke i oca Šveđanina, moglo bi se reći da je evrovizijski uspeh Bambi u krvi!

Prvobitno trenirajući da postane balerina, Bambi je na kraju odlučio da promeni svoj kreativni fokus na stvaranje muzike.

- Uvek sam se bavio vradžbinama. Kao klinac, radio bih čini i ne bih znao da su to zaista čini. Uvek sam bio u duhu. Moja baka je viđala ljude u svojoj kući. Uvek sam imao zamišljenog prijatelja kojeg sam mogao da vidim kao dete. Bilo je čudno. Osećao sam to neko vreme, a onda sam se preselio u London. Preselio sam se u Kvins Vud, gde su se veštice sastajale u Londonu. Moja kuća, kada sam živeo u Musvel Hilu, bila je na nekim lej linijama i upoznala sam sve svoje prijatelje koje su bile starije žene koje su sve bile veštice. To me je vratilo u to. Od kada sam ih upoznao, manifestovao sam se, radio mnogo senki na sebi, praveći čini i napitke. Moja glavna magija je magija sigila gde napišete pesmu ili čaroliju ili reč i napravite simbol od toga, oslobađajući se samoglasnika i ponovljenih slova, tako da vam ostaje samo nekoliko slova da napravite simbol. Poenta je da ćete uvek pamtiti nameru iza simbola, ali nećete zapamtiti tačne reči - govorio je Bambi za irske medije.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Bambi Thug

Kako je dalje objašnjavao, muziku smatra vidom terapije, a o svojim problemima ne voli otvoreno da govori.

- Zapravo mislim da mi je lakše da pričam o problemima mentalnog zdravlja ili bilo kom problemu u muzici više nego da ovako otvoreno govorim o svojim problemima. Muzika je za mene uvek bila kao vid terapije. Terapija je skupa. Muzika je besplatna. Kad god imam psihički slom ili se desi nešto strašno, pisaću o tome i onda će biti bolje. Zaista je bolesno. Kao da sam sama sebi besplatna terapija. Besplatno lečenje. Nemam problema da pričam o tome ili da to izrazim na bilo koji način. Lako je to izgovoriti jer mislim da traume i poremećaji i sve treba priznati da bi se izlečili. Ako želite da postanete umetnik sa platformom što, nadam se da hoću, voleo bih da mogu da pomognem ljudima da vide da i oni mogu da izleče neke stvari. Definitivno ima još toga o čemu treba da pišem u svojim pesmama. Dešavale su se lude, užurbane, užasne stvari i ja ih sve osećam. Za nas je važno da shvatimo da smo veoma moćni i da smo gospodari svog uma i da ih ovladamo i tada ćete biti izlečeni - kaže umetnik.

Bambi je dobro poznat po svom karakterističnom doteranom izgledu, kao i po svojoj žanrovskoj mešap muzici, a nastupao je na muzičkim festivalima uključujući The Great Escape i Trans Musicales.

U intervjuu sa EurovisionVorld.com, Bambi je podelio svoje muzičke uticaje tokom godina od Lejdi Gage do Vestlajfa, Pola Sajmona do Snup Doga, uključujući Stivija Niksa, Doli Parton i Barbaru Strejsend. „Volim sve“, poručio je.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Bambi Thug privukao je veliku pažnju u prvom polufinalu Evrovizije

Govoreći o tome šta se nadaju da će postići na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije (izvan pobede), Bambi je podelio:

- Nadam se da ću inspirisati mlade kvir i mlade gotike da budu u stanju da ne brinu o tome šta ljudi misle i da jednostavno žive slobodno- rekao je.
Spektakularni izvođač se takođe nadao da će nastupiti obučen u farbu na kojoj je pisalo na ranosrednjovekovnom Ogamu „prekid vatre“ i „sloboda“, kako bi pokazao podršku narodu Gaze. 

Međutim, pevačicu je naterala da ukloni ovu poruku iz svog čina od strane Radiodifuzne unije Evrovizije jer ne žele političke poruke na muzičkom takmičenju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)