Zanimljivosti

RAZOTKRIVENE TAJNE VENČANICE KEJT MIDLTON KOJU SU ČUVALI POD ŠIFROM: Pre 13 godina je nosila ovo remek-delo! (FOTO)

Krojači su na svakih pola sata morali detaljno da peru ruke.

29.04.2024 16:27

RAZOTKRIVENE TAJNE VENČANICE KEJT MIDLTON KOJU SU ČUVALI POD ŠIFROM: Pre 13 godina je nosila ovo remek-delo! (FOTO)
Profimedia

Prošlo je čak 13 godina od kada su princ Vilijam i Kejt Midlton stupili u brak, što je izazvalo veliku pažnju širom sveta. Njihovo venčanje 29. aprila 2011. godine bilo je jedno od najvažnijih događaja tog vremena, a posebno se isticala Kejtina venčanica. Princeza od Velsa odlučila se za belu toaletu V-izreza i dugih čipkanih rukava, kreiranu prema njenim željama da kombinuje tradicionalne i savremene detalje. Venčanicu je dizajnirala Sara Barton iz modne kuće Aleksandar Mekvin. 

- Gospođica Midlton je želela da njena haljina kombinuje tradiciju i moderno doba sa umetničkom vizijom koja karakteriše rad Aleksandra Mekvina - saopšteno je iz Palate.

 

 

Kejt nije želela ni da princ Vilijam sazna kakva je venčanica, pa je haljina bila strogo čuvana, kako od njega, tako i od svih radoznalih pogleda. Kreatori venčanice su morali da rade u potpunoj tajnosti. Soba u kojoj se haljina šila bila je strogo zaštićena. Čistačima nije bio dozvoljen ulazak dok je šivenje bilo u toku, šifra za ulazak u prostoriju se redovno menjala. Svi koju su radili na šivenju haljine su morali da peru ruke na svakih pola sata, a na svaka tri sata su se menjale igle, kako bi se osiguralo da tkanina ostane "netaknuta".

-  Imali smo zavese u sobi u kojoj se šila venčanica, a čistačima nije bio dozvoljen ulaz u sobu, dok je i šifra često menjana. Nije se ni znalo ko je radio - rekla je krojačica Mendi Juing za People.

 

 

Viktorijanski stil kao inspiracija ogleda se u stezniku koji se po toj tradiciji sužavao u struku i bio je postavljen nešto ispod srednjeg dela. Ovaj stil je takođe obeležje Mekvinovog rada. Haljina se kopčala na leđima sa 58 dugmića presvučenih organzom koja su se kopčala pomoću omčića od trakica u tradicionalnom duhu.

Venčanica je bila ukrašena ručno rađenom čipkom, uključujući motive ruže, čička, narcisa i deteline, simbolizujući Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku koji čine Veliku Britaniju. Haljina je imala impresivan šlep dužine 2,7 metara, koji je dodatno doprineo njenom dramatičnom izgledu. Aplikacije od čipke na suknji i korsetu ručno su izrađene u Kraljevskoj školi za ručni rad tehnikom “Carrickmacross”, koja je nastala u Irskoj 1820-ih. Ručno vezeni čipkani detalji kreirani su pojedinačno i dodati na svileni til u boji slonovače. Jedini material koji je koriščen, a nije iz Britanske komapanije, bio je obrub za podsuknju i gornji deo izrađen od francuske čipke šantil. 

 

 

Princeza od Velsa je poštovala tradiciju nosivši tijaru "Cartier Halo", poznatu i kao "tijara Cartier Scroll", pozajmljenu od kraljice Elizabete II, koja je sadržala 739 briljantno brušenih dijamanata i 139 baget dijamanata. Tijaru je kupio kralj Džordž VI, Elizabetin otac, za kraljicu majku 1936. godine, koja ju je poklonila Elizabeti za njen 18. rođendan.

Tijara je bila tradicionalni deo "nešto pozajmljeno", a "nešto plavo" je bilo ušiveno u haljinu. Burtonov tim ušio je plavu traku u samu unutrašnjost haljine. Tijara se odlično uklopila uz minđuše Robinskom Pelam koje su joj kupili roditelji, Kerol i Majkl Midlton, to je na sebi imala kao "nešto novo". Imale su oblik hrastovog lišća sa dijamantom u obliku kruške, inspirisano novim porodičnim grbom.

 

 

Princeza je nosila i bidermajer sa simboličkim cvetovima kao što su đurđevak, zumbul, bršljan i mirta. Tradicija da kraljevska nevesta nosi mirtu u svom svadbenom buketu datira još iz doba kraljice Viktorije. 

Venčanica Kejt Midlton i danas se smatra jednom od najupečatljivijih u istoriji kraljevskih venčanja, zbog elegancije, detalja i poštovanja tradicije. Izložena je u balskoj dvorani Bakingemske palate tokom letnjeg otvaranja od 22. jula do 3. oktobra iste godine, gde je privukla veliku pažnju javnosti.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)