Zanimljivosti

"NE BIH BILA DOBRA MAJKA, MAJČINSTVO ME NIJE INTERESOVALO": Ove žene nisu želele decu i zbog toga prošle kroz pakao, njihovi odgovori zapušiće usta kritičarima!

Tabu tema o kojoj su govorile javne ličnosti.

09.03.2024 16:10

"NE BIH BILA DOBRA MAJKA, MAJČINSTVO ME NIJE INTERESOVALO": Ove žene nisu želele decu i zbog toga prošle kroz pakao, njihovi odgovori zapušiće usta kritičarima!
Foto: Shutterstock,Tanjug/AP,Credit: Paramount+ / Everett / Profimedia

Majčinstvo se smatra jednim od najlepših uloga u životu žene. One koje su se ostvarile u ovoj ulozi smatraju da ih je ono promenilo na bolje. Pravo na izbor da postanu majke, jednog ili više deteta je pravo svake žene. Isto tako, one imaju pravo i da ne žele da rode decu. Dok se prva grupa dama glorifikuje u društvu, druga često nailazi na osude. Tako je svuda u svedu, pa i u Srbiji. 

Prema rezultatima popisa 2022. godine, skoro trećina stanovnika starosti 15 i više godina nema nijedno dete (31 procenat), 18 procenata ima jedno dete, oko 40 odsto ima dvoje dece, 8,64 odsto ima troje i 2,4 procenta ima četvoro ili više biološke dece, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

shutterstock.com

Majčinstvo se smatra prelepom ulogom žene, ali važno je da shvatimo da je to njen izbor

Uoči Osmog marta, Međunarodnog dana žena, ponovo se pokrenila tema o ženama koje su svesno odlučile da ne rađaju. Neke dame su se na nerađanje odlučile pak iz raznih životnih okolnosti. Bilo da su u pitanju zdravstveni problemi, bilo to što nisu upoznale adektvatnog partnera sa kojim bi zasnovale porodicu ili su osetile da nisu spremne da se posvete odgovornoj ulozi odgajanja deteta. 

Postoje i brojne poznate dame koje su javno govorile o razlozima zbog kojih nisu želele da budu mame. Među onima koje su bez ustručavanja govore o ovoj tabu temi našle su se glumice Kameron Dijaz i Dženifer Aniston, kao i voditeljka Opra Vinfri.

Credit: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kameron Dijaz javno je govorila o tome da je majčinstvo nije privlačilo

- Sa decom je toliko mnogo posla. Biti odgovoran za druge živote, osim za svoj, a nisam to prihvatila. To mi je olakšalo stvari. Dete je svakodnevna briga, svaki dan, 18 godina... Neimanje dece može stvarno olakšati stvari, ali ne znači da je to laka odluka. Volim da budem tu za ljude, ali majčinstvo me nikada nije privlačilo - govorila je svojevremeno Kameron Dijaz.

U međuvremenu lepa glumica se predomislila i u petoj deceniji 2019. postala mama. Nakon što je osetila čari majčinstva Kameron sad priča potpuno drugu priču i tvrdi da joj ćerkica Radiks pruža neizmernu sreću. 

Njena koleginica Dženifer Eniston takođe je govorila na ovu temu i naišla na brojne osude javnosti. Nju su, možda i više nego sve druge, kritkovali i osporavali isključivo zbog toga što nema decu.

Ap photo

Dženifer Aniston jedna je od najosuđivanijih poznatih žena zbog toga što nema dece

Ne volim pritisak koji ljudi stvaraju na mene, na žene  da nisi uspela kao žena ako nisi rodila. Mislim da to nije fer. Možda nemaš dete koje je izašlo iz tebe, ali to ne znači da se ne brineš za nekoga poput majke: psa, prijatelje, decu prijatelja. Ovo konstantno govore o meni: da sam bila toliko okupirana sama sobom i svojom karijerom i da ne želim da budem majka i kako je to sebično - kazala je Dženifer.

Voditeljka Opra Vinfri sa 14 godina rodila je dete koje je preminilo odmah po rođenju. Od tada više nije prolazila kroz iskustvo trudnoće. Ma koliko brinula o mladim devojkama širom sveta kroz brojne radionice i humanitarni rad, osporava joj se to što nije dobila svoje dete.

- Kada su počeli da vrše pritisak na mene da se udam i rodim decu, znala sam da neću zažaliti što ih nemam, jer se osećam kao majka sve dece na svetu. Ljubav ne zna za granice. Nije važno da li ste rodili dete ili ste ga našli kada je imalo dve, 10 ili 20 godina. Bitno je da je ljubav stvarna i čista. Za mene je to savršeno, jer nisam želela da imam decu. Ne bih bila dobra majka, nemam strpljenja za to - bila je iskrena Opra.

YouTube/Printscreen

Opra Vinfi nakon gubitka bebe nije više želela da prolazi kroz trudnoću

Kada su progovorile ove poznate dame, to je osnažilo i "obične" žene da govore o svojim iskustvima bez stigme. Međutim, ono što veže sve njih jeste to da su sve do jedne i dan danas na stubu srama zbog svojih, ličnih životnih odluka koje nikoga ne ugrožavaju niti se ikoga sem njih tiču. Tako je nedavno postao ponovo viralan video umetnice Debre Rapoport (78) koja je istakla da nije želela da bude majka, nije želela da bude baka i da to nije deo njene ličnosti.

 

 

- Nisam majka, nemam decu i nemam unučiće. Ne žealim za tim. Možete me nazivati kako god želite, čak i vešticom ali ne bakom - rekla je ova umetnica.

 BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)