Zanimljivosti

KAKAV UDARAC ZA KRALJEVSKU PORODICU! Hari i Megan dobijaju nagradu u sferi koja je rak rana za Dvor!

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa biće nagrađeni na svečanosti koju organizuje Fondacija za ljudska prava Roberta F. Kenedija, a mnogi smatraju da toga nikako nisu dostojni.

20.11.2022 19:01

KAKAV UDARAC ZA KRALJEVSKU PORODICU! Hari i Megan dobijaju nagradu u sferi koja je rak rana za Dvor!
Tanjug/AP

Odbegli britanski princ Hari i njegova supruga, Amerikanka Megan Markl, ponovo su se našli na udaru svetske javnosti uoči nagrade koju bi trebalo uskoro da prime i to na svečanosti u Njujorku. Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će, naime, sledećeg meseca biti nagrađeni nagradom „Ripple of Hope“ na svečanosti koju organizuje Fondacija za ljudska prava Roberta F. Kenedija. Očekuje se da će par prisustvovati ekstravagantnoj ceremoniji, za koju će najjeftinija karta koštati 2.500 dolara. Megan i Hariju će nagradu dodeliti nećaka Džona Kenedija, Keri Kenedi.

- Hari i Megan su odabrani zbog učešća u napredovanju globalnog dijaloga o mentalnom zdravlju, podržavanju avganistanskih izbeglica u SAD, ulaganju u organizacije za pomoć Ukrajini i zalaganju za pristup vakcinama - saopštila je Fondacije za ljudska prava.

Međutim, prestižna titula će poznatom paru pre svega biti dodeljena zbog njihove borbe protiv rasizma u kraljevskoj porodici Engleske, tvrde britanski mediji, navodeći kako je po sredi jedna od najbolnijih tema za članove Dvora. Podsetimo, kada su Hari i Megan dali prvi intervju poznatoj novinarki Opri Vinfri, otkrili su kako su u vreme boravka u Bakgemskoj palati bili na meti rasističkih komentara, pre svega zbog porekla Marklove koja je polu Afroamerikanka. Oni nisu etiketirali nikoga posebno, ali su navodili kako su se po dvoru mogli čuti komentari poput "kakvo li će dete roditi Megan", čime se aludiralo na boju njegove kože

Tanjug/AP

Princ Hari i Megan Markl ponovo u centru pažnje

Naglašeno je samo da kontroverzne komentare po pitanju mladog para nisu imali ni sada pokojna kraljica Elizabeta II, ni njen suprug, princ Filip, ali što ostavlja prostor da su to mogli da budu svi ostali. Po nekim izvorima to je navodno bila princeza Ana, ćerka pokojne Kraljice, ali je navodno taj komentar “pogrešno protumačen”.

Iako su i princ Arči i priceza Lilibet nasledili ten princa Harija, Megan je rešila da se čuje njen glas unutar same kraljevske porodice po pitanju rasizma.

- Princ Hari i Megan Markl ​​su otišli u najstariju instituciju u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva i rekli im šta rade pogrešno. Istakli su im da ne mogu imati strukturalni rasizam unutar institucije, da ne mogu da održe nesporazum o mentalnom zdravlju. Oni su znali da će ako to urade biti posledica, da će biti izopšteni i da će ih ljudi za to kriviti. Mislim da im je taj potez bio izuzetno herojski - rekla je Keri Kenedi za El Confidencial, a preneo San.

Tanjug/AP

Princ Hari i Megan Markl privlače pažnju na svakom događaju na kom se pojave

Kenedi Mlađi je međutim rekao da je pomalo „zbunjen“ odlukom da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dobiju nagradu.

- Ako pogledate malo bolje, ljudi koji su u prošlosti dobili nagradu, recimo Bil i Hilari Klinton, Nensi Pelosi, biskup Dezmond Tutu, onda morate da se zapitate šta Hari i Megan rade ovde? - zapitao se on.

Takođe, i kraljevska biografkinja Angela Levin rekla je da veruje da su Harijeve i Meganine namere “upitne” i zapitala se da li se mogu izjednačiti s prethodnim dobitnicima.

- Kako god da pogledate, njihova navodna dostignuća izgledaju kao fantazija protkana ubeđivanjem i ko zna čime drugim, a ne činjenica - rekla je Levinova koja smatra da je cilj svega borba Harija i Megan za povratak u centar svetske pažnje posle odluke kralja Čarlsa III da im oduzme titule kraljevskih članova porodice. 

instagram

Princ Hari i Megan sa Arčijem i Lilibet

Bonus video:

Komentari (0)