Vaš karakter

DA LI OVDE VIDITE ČOVEKA KOJI TRČI? Optička iluzija zaludela internet!

Što duže gledamo u neke slike, naš um se poigrava sa nama, pa tako deluje da se nepokretna slika kreće ili da menja boju

28.03.2022 20:00

DA LI OVDE VIDITE ČOVEKA KOJI TRČI? Optička iluzija zaludela internet!
printscreen

Šta je optička iluzija?

Optičke iluzije se mogu videti unutar umetnosti, slika, animacija ili slika. One nastaju kada naše oči šalju informacije u naš mozak, prilikom čega se one mešaju, što nas dovodi do toga da mislimo da vidimo nešto što se ne poklapa sa stvarnošću.

Ove optičke iluzije su dizajnirane da vas prevare da vidite boju kada je nema, kretanje kada su stvari mirne i predmete koji nestaju ispred vas.

Optička iluzija je postala viralna dok su oči i um korisnika interneta ponovo prevareni, prenosi "National word".

Čovek koji trči


Čovek koji trči, koji možda zapravo i ne trči, postao je tema za diskusiju za mnoge širom interneta. Slika koju je podelio Lenstor prikazuje siluetu čoveka koji izgleda da trči, ali da li on zaista trči?

Slika prikazuje siluetu čoveka iza nekih crnih rešetki. Dok se šipke pomeraju, izgleda kao da čovek trči, ali on zapravo ne trči. Crne trake na slici se pomeraju s` leva na desno, stvarajući efekat čoveka koji trči, ali kako trake počnu da nestaju i„trčanje“ prestaje. Kada dođete do kraja animacije, jasno je da je pokret za koji ste mislili da možete da vidite samo trik očiju i uma.


Ova vrsta iluzije funkcioniše tako što predstavlja niz statičnih slika jednu za drugom u brzom nizu, čineći mozak da pomisli da se slika zapravo kreće.

Ovo je poznato kao „upornost vizije“.

Šareni ili crno-beli papagaj

Još jedna zapanjujuća iluzija je šareni, ili crno-beli, papagaj.

Ako buljite u oko šarenog papagaja 15 sekundi, kada slika postane crno-bela, možda ćete i dalje videti neku boju. Vaše oči čine da izgleda kao da su plavi delovi slike ružičasti, a ružičasti delovi slike plavi.

Postoje dve glavne vrste naknadne slike: pozitivna i negativna. U pozitivnoj naknadnoj slici, možete da vidite sliku u njenim originalnim bojama, čak i nakon što su se boje slike promenile, jer neke ćelije na mrežnjači nastavljaju da šalju signale u mozak.

Koristeći papagaja kao primer, u negativnoj naknadnoj slici, boja koju vidite može biti obrnuta u odnosu na originalnu sliku.

Okretni krugovi sa raznobojnim dizajnom

Još jedna lukava iluzija su okretni krugovi sa zanimljivim roze, plavim, crnim i žutim dizajnom. Ako gledate u sliku nekoliko sekundi, krugovi unutar izgledaju kao da se polako okreću. Međutim, ovo je igra uma koja se zove "iluzorno kretanje".

Neki naučnici veruju da se čini da se objekti kreću zbog nevoljnih pokreta očiju. Drugi naučnici su sugerisali da promene u neuronima, koje daju iluziju kretanja, mogu zbuniti detektore pokreta u vašem vizuelnom konteksu. Međutim, tačnog odgovora nema.

Šta vi vidite?

BONUS VIDEO:

Komentari (0)