U sred leta

BOŽIĆ U AUSTRALIJI: Deda Mraz nema kočije već dasku za surfovanje

Sa druge strane zemljine kugle Božić se proslavlja na drugačiji način

25.12.2021 08:00

BOŽIĆ U AUSTRALIJI: Deda Mraz nema kočije već dasku za surfovanje
Pixabay

Vernici koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, obično ga dočekuju po hladnom vremenu i sa snegom. Osim sa druge strane zemljine kugle, u Argentini, Brazilu, Australiji i na Novom Zelandu gde je upravo leto.

Stanovnici ovih zemalja Badnje veče i Božić obično proslavljaju na plažama, u kupaćim kostimima i sa crvenim kapicama na glavi. U Australiji Deda Mraz ne koristi kočije sa irvasima, već poklone donosi na dasci za surfovanje.

U zapadnom svetu, večera na Božić ne može da prođe bez pečene ćurke, krompira i tople čokolade. Kod Australijanaca to zna da bude malo drugačije. Porodična okupljanja se organizuju na plaži, uz sklopivi sto i escajga za jednokratnu upotrebu. Umesto ćurke, na tanjiru se nalaze kozice i morski plodovi.

Kako je u ovoj dalekoj zemlji leto u sred decembra, žurke su nešto što je veoma popularno. Ulice znaju da budu pune ljudi gde se organizuje i igranje kriketa, dok se deca brčkaju i prskaju u bazenu.

Pixabay

Deda se sunča u zimskomm odelu

Dan nakon Božića je poznat kao Boxing Day ili Dan kutije i to je zvanični praznik. Pored Australije, proslavlja se u još nekoliko zemalja. Prema tradiciji, to je dan kada poslodavci daju povišicu radnicima, a hrana i odeća se donira siromašnima i sve to zapakovano u kutije. Prema drugom verovanju, dan je dobio naziv prema kutijama koje stoje u parohijanskim crkvama u koje se stavljaju dobrovoljni prilozi.

U Australiji je Boxing Day u znaku sporta i meča nacionalnog kriket tima na stadionu u Melburnu sa drugim reprezentacijama. Tog dana počinje i trka jahti od Sidneja do Hobarta na Tasmaniji.

Pixabay

 

U nekim delovima Australije, dan posle Božića počinju velike rasprodaje. Trgovci sve ono što nisu uspeli da prodaju iznose na tezge i prodaju po znatno nižim cenama. Mnogi vole da iskoriste te popuste pa su gužve u radnjama velike.

A velike su gužve i na putevima jer se božićni praznici obično poklapaju sa školskim raspustom. Veliki broj porodica koristi slobodne dane da ode na put ili poseti rođake u dalekim krajevima Australije.

Komentari (0)