Zanimljivosti

BROD DUHOVA SE SAMO POJAVIO NA OBALI: Šok je usledio kad su saznali kako je dospeo do Floride (VIDEO)

Vlasnik broda i posada spaseni su helikopterom iz oluje.

02.07.2024 10:20

BROD DUHOVA SE SAMO POJAVIO NA OBALI: Šok je usledio kad su saznali kako je dospeo do Floride (VIDEO)
Shutterstock

Fransin Farar (46) domaćica iz Misipija nije mogla da veruje sopstvenim očina kad je pre nekoliko dana na obali kuće koju je iznajmila njena porodica u Floridi ugledala jedrilicu. Otrcani brod dužine 14 metara i sa pokidanim jedrima sablasno je plutao u plićaku, da bi se u jednom trenutku nasukao u pesku na obali. 

Odmah se skupio komšiluk, pa iako su navikli da se čamci tokom nevremena odvežu u marini i doplutaju do obale ovako nešto nikad ranije nisu videli.

- Nazvali smo ga brod duhova. Mislili smo da se jedrilica otkačila iz marine, da je neko nije dovoljno dobro zavezao, ali ispostavilo se da je imala mnogo čudnije putovanje - rekla je Ferar.

Slike na mrežama

Al Geret meteorolog i lovac na oluje napravio više fotografija i snimaka dronom ležećeg plovila, piše NBC News.

Rešeni da otkriju misteriju kako je jedrilica dospela na njihovu plažu stanovnici su fotografije okačili na društvene mreže.

Ove slike su privukle pažnju Majkla Barloua koji je prepoznao svoju jedrilicu Ledi Ketrin III, koju je kupio u Fort Pirsu na Floridi u maju.

- Znao sam da je to moj brod, odmah sam ga prepoznao - kazao je on.

On je krenuo da preveze jedrenjak iz Fort Pirsa 21. maja, a plan je bio da ga dovezu do Teksasa gde je živeo Barlou. On je planirao da sa suprugom istražuje svet na jedrilici koja nikad nije stigla do Teksasa.

Međutim, ono na šta nije računao Majkl i njegov prijatelj bilo je nevreme u koje su upali. Jaki vetrovi i ogromni talasi su onesposobili jedrilicu.

- Prošli smo kroz oluje jednu za drugom, a onda nam je vetar pogodio prednje jedero koje je prosto eksplodiralo. Izgubili smo prednje jedro, motor, brod se nekontrolisano okretao. Bilo je to nešto najluđe i najstrašnije što sam video i doživeo - rekao je on.

Spasavanje helikopterom

Na svu sreću uspeo je da obavesti Obalsku stražu koja je uspela da ih spase, a broj je po gps koordinatama završio 300 km južno od grada Panama.

Dok su spasioci helikopterom spasavali Majkla i posadu, on je verovao da poslednji put vidi svoj brod koji je platio 80.000 dolara.

- Bio sam šokiran kad sam ugledao slike broda na mrežama. Nemam pojma kako je uspeo da dospe do obale Floride - kazao je on.

 

 

Kao vlasnik broda ima mesec dana da transportuje plovilo sa obale inače će morati da plati kaznu od 5.000 dolara.

Ovo nije kraj njegovih muka. Da bi ponovo osposbio jedrenjak mora da uloži još 20.000 do 28.000 dolara u njegovu popravku. 

- Samo smo hteli da istražimo svet. Mi smo normalni ljudi, nismo bogataši i ovo je jedini način na koji sam mogao da povedem svog sina i pokažem mu da postoji ceo svet tamo, izvan onoga što je u Americi. Ovo definitivno nije poljuljalo moju odlučnost što se tiče jedrenja. Volim okean. Poštujem okean. Nemilosrdno je i lepo u isto vreme - rekao je Majkl.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)