Zanimljivosti

REŠENA MISTERIJA STARA VIŠE OD 2.000 GODINA: Prava Kleopatra nije bila lepa - imala tanke usne i “veštičji” nos! (FOTO+VIDEO)

Istina isplivala nakon otkrivanja novčića.

16.06.2024 18:50

REŠENA MISTERIJA STARA VIŠE OD 2.000 GODINA: Prava Kleopatra nije bila lepa - imala tanke usne i “veštičji” nos! (FOTO+VIDEO)
Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Kleopatra VII Tea Filopator, egipatska kraljica iz dinastije Ptolemejida, bila je žena kakva se u to vreme nije viđala svaki dan. Bila je lingvistkinja, diplomata, pomorski komandant, tačnije bila je žena koja je znala šta hoće i uvek to i dobijala. Govorila je tečno čak devet jezika i bila je prvi faraon koji je govorio izvornim egipatskim jezikom, preciznije - jezikom naroda. Mnogi zamišljaju Kleopatru kao prelepu, mističnu i markantnu ženu koja je zavodila najmoćnije muškarce.

Poslednja egipatska kraljica, pak nimalo nije bila ni nalik zanosnoj glumici Elizabet Tejlor koja je ovekovečila njen lik na filmu 1963. godine, niti blizu lepotice kao holivudska zvezda. Navodno, imala je nisko čelo, šiljatu bradu, tanke usne i veliki rimski ili tzv. “veštičji” nos. Sve to otkrio je stari novčić, koji je bio sakriven 85 godina, a prvi put je javno izložen u Muzeju Šefton u Njukaslu.

 

 

Novčić je otkrio izgled ne samo slavne Kleopatre, već i čuvenog vojskovođe Marka Antonija. Sudeći po drugoj strani novčića, ništa bolje nije izgledao ni njen ljubavnik Marko. Za razliku od glumca Ričarda Bartona, on je imao čudne “buljave” oči, kukast nos i neverovatno debeo vrat. Artefakt iz 32. godine pre naše ere, prečnika 18 milimetara, sastavni je deo zbirke u vlasništvu Društva antikvara iz Njukasla na Tajnu. Srebrni rimski novčić denarijus izašao je iz kovnice novca Marka Antonija, što znači da ga je napravio neko ko je dobro poznavao i Kleopatru i Antonija.

- Čitave generacije su rasle u uverenju da su Kleopatra i Antonije bili se*s simboli. Oni nisu bili nimalo lepi, a kad malo bolje pogledate, imate utisak da je Kleopatra zaboravila da uvuče zube. To saznanje je stvarno fascinantno. Rimski pisci nam kažu da je Kleopatra bila pametna i harizmatična i da je imala zavodnički glas, ali nigde ne pominju da je bila lepotica. Imidž Kleopatre kao fatalne zavodnice zapravo je skoriji fenomen stvoren u Holivudu. Novčić u potpunosti razbija taj mit - izjavila je svojevremeno direktorka izložbe Lindzi Alason-Džons. 

Žena koju je istorija upamtila kao jednu od najvećih svetskih lepotica zapravo nije se mnogo razlikovala od devojaka u njenoj okolini. Njeni glavni aduti bili su inteligencija i samopouzdanje, a dosta pažnje posvećivala je nezi kože, koja ju je učinila mladolikom i atraktivnom. Lepota pak, nije bila njena jača strana.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)