Zanimljivosti

SVI SU SE STRMOGLAVILI SA VRHA BRDA: Neobičan običaj su hteli da zabrane jer je opasan, a poštuje se već 600 godina

Amerikanac Kuper Kamings se spustio za 13 sekundi i ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

07.06.2024 16:10

SVI SU SE STRMOGLAVILI SA VRHA BRDA: Neobičan običaj su hteli da zabrane jer je opasan, a poštuje se već 600 godina
Printscreen/Instagram/guerrillazoo

Širom sveta postoje razni običaji, ali ono što praktikuju stanovnici jednog sela u blizini Glostera u Engleskoj je potpuno neverovatan. Svake godine u proleće organizuje se tradicionalna manifestacija pod imenom "Kotrljanje sira". 

Neobično takmičenje

Takmičenje počinje tako što se sa vrha strmog Kuperovog brda niz padinu pušta kotur od 4 kg sira, a potom na desetine takmičara strmoglavo juri za njim pokušavajući da ga uhvate.

Sir se, naravno, kotrlja veoma brzo, dok ljudi lete, padaju, prevrću se i nastavljaju ka podnožju brda niz padinu koja je dugačka 180 metara. Pobednik je onaj ko uspe, što je vrlo teško, da uhvati sir dok pada niz brdo ili prvi prođe kroz cilj.

Kako je padina izuzetno strma u podnožju se postroje članovi lokalnog ragbi tima kako bi hvatali takmičare koji padaju i prevrću se. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James (@guerrillazoo)

Manifestacija ima dugu tradiciju i prema verovanju stanovnika ovog sela traje već punoh 600 godina, iako prvi pisani tragovi o takmičenju datiraju iz 1826. godine.

U manifestaciji učestvuje lokalno stanovništvo, ali i brojni gosti i stranci. Veruje se da ovaj ritual ima za cilj posticanje plodnosti kod žena. Svake kodine povredi se oko 50 takmičara, koji završe mahom sa lakšim povredama i eventualnim prelomima. 

Pokušali su i da zabrane manifestaciju

Zbog zabrinutosti za bezbednost vlasti su pokušale 2010. da zabrane manifestaciju, ali je ona ipak održana nezvanično uz učešće oko 100 takmičara. 

Najbolje vreme u novijoj istoriji ove manifestacije zabeležio je 2023. godine Kuper Kamings iz Vašingtona iz  SAD koji se niz brdo spustio za 13 sekundi i završio u Ginisovoj knjizi rekorda. Manifestaciju u proseku prati oko 15.000 gledalaca.

Ovaj snimak privukao je veliku pažnju na društvenim mrežama.

- Amerikanci nikada nisu mogli da shvate ovaj nivo besplatne zdravstvene zaštite.

- Sve što ja vidim su polomljene kosti.

- Ovaj sir ima takav ukus da za njega definitivno vredi umreti.

- Ovo je san svakog ortopeda - bili su samo neki od komentara na ovaj post.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)