Zanimljivosti

KUPIO SAM MINĐUŠE NA BUVLJAKU, A ONDA SAZNAO KOLIKO ZAPRAVO VREDE: Nakon procene otkrio je da ima zlatni grumen u rukama

Mislio je da su lep komad bižuterije

20.04.2024 20:35

KUPIO SAM MINĐUŠE NA BUVLJAKU, A ONDA SAZNAO KOLIKO ZAPRAVO VREDE: Nakon procene otkrio je da ima zlatni grumen u rukama
Shutterstock

Jedan korisnik Redit-a podelio je svoje oduševljenje nakitom koji je kupio na buvljaku, a koji je verovatno izrađen 1875. godine. U pitanju su "neoznačene" zlatne minđuše sa ručno oslikanim ženama sa obe strane. Iako su koštale samo 20 dolara, slični stilovi se trenutno prodaju za hiljade dolara.

Korisnik je otkrio da se radi o otprilike dvadesetjednokaratko zlato, iako su minđuše bile istrošene na nekoliko mesta. Čak su i nakon čišćenja i poliranja, zadržale svoju vrednost i lepotu. Sličan stil minđuša se trenutno prodaje za 4.000 dolara na pojedinim sajtovima na kojima se trguje zlatnim nakitom.

- Postoji više mesta gde se preko 50 odsto originalnog metala istrošilo, a oni su još uvek testirani kao zlato od 21 karata. Takođe sam uradio nekoliko dubokih rezova da testiram u oblastima koje ću ionako popraviti postoje neki veliki problemi na poleđini koje treba rešiti da bi se mogle nositi, tako da sam imao nekoliko dobrih mesta za testiranje - napisao je ovaj korisnik.

shutterstock.com

Vrednost starih minđuša

ISTORIJA NAKITA

Prema podacima koje je našao na internetu, minđuše se mogu datirati još od drevnih Egipćana iz 1650. pre nove ere. Ovakav pronalazak je oduševio stotine korisnika Redita koji su izrazili svoje divljenje ovim pronađenim blagom.

-Jedan korisnik je bio impresioniran ovim "muzejskim komadom", dok je drugi izrazio želju da ih vidi nošene jer su "apsolutno predivne". Takođe, postojala je i ponuda za otkup minđuša uz komentar da bi bilo interesantno odvesti ih na procenu.

Ova priča o pronalasku vrednog nakita na buvljaku je zaista izuzetna i dokazuje da se prave dragulji mogu pronaći i po veoma povoljnim cenama.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)