Zanimljivosti

PRETOČILA JE BEZBOJNU TEČNOST IZ JEDNE ČAŠE U DRUGU I DESILA SE MAGIJA: Učenici su u neverici gledali i pitali se kako je to moguće! (VIDEO)

Nastavnica je izvela eksperiment, a đaci su ostali u potpunom šoku.

15.02.2024 14:28

PRETOČILA JE BEZBOJNU TEČNOST IZ JEDNE ČAŠE U DRUGU I DESILA SE MAGIJA: Učenici su u neverici gledali i pitali se kako je to moguće! (VIDEO)
Printscreen/TikTok/barstoolsports

Iako smo svi pohađali časove hemije, čini se da su mnogi "prespavali" neke od njih, pa su zaboravili šta se sve tada učilo. Atomi, jedinjenja i hemijske reakcije su osnova da bi se razumela hemija, a mnogi se sećaju interesantnih trenutaka kada bi svako od nas širom otvorenih očiju posmatrao eksperimente koje su izvodili naši profesori.

Printscreen/TikTok/barstoolsports

Profesorica je pokazala đacima šta se dobija kada pomeša jedinjenja

 

Sagorevanja metala, promene boja tečnosti hemijskog sastava i slične eksperimente nastavnici i profesori su nam pokazivali u cilju da razumemo kako materije i hemijske supstance reaguju na faktore iz okoline.

Jedna nastavnica privukla je veliku pažnju pokazavši eksperiment dok je prebacivala bezbojnu tečnost iz jedne čaše u drugu koja je takođe bila napunjena nekom tečnošću. Kada je prebacila tečnost iz jedne u drugu čašu, tečnost u drugoj čaši je odmah potamnela. Mnogima nije bilo jasno koja je hemijska reakcija bila u pitanju i šta je to magično profesorka uradila. 

 

 

- Može li mi neko objasniti o čemu je reč?

- Neverovatno!

- Nemam blage veze šta se dogodilo, ali je kul.

- Je li to ulje?

- Ko je još mislio da će doći do eksplozije? - bili su neki od komentara.

I dok su jedni nagađali šta je to profesorka zapravo uradila, drugi su pokušali da daju objašnjenje. U pitanju je bila hemijska reakcija, poznata kao reakcija jodnog sata. Ova reakcija postoji u nekoliko varijacija i svaka uključuje vrste joda i redoks reagense u prisustvu skroba. 

Dve bezbojne tečnosti se pomešaju i na početku nema nikakve reakcije. Ali, posle određenog vremena tečnost postaje tamna zbog fomiranja kompleksa trijodid skrob.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)