Zanimljivosti

DA LI STE NEKADA VIDELI KAKO KAMELEON MENJA BOJE? Fascinantna pojava ostavila sve u čudu, video snimak egzotične životinje zapalio društvene mreže! (FOTO/VIDEO)

Viralni TikTok klip razrešio ovu misteriju.

12.07.2023 14:00

DA LI STE NEKADA VIDELI KAKO KAMELEON MENJA BOJE? Fascinantna pojava ostavila sve u čudu, video snimak egzotične životinje zapalio društvene mreže! (FOTO/VIDEO)
pexels.com

"Menja boje kao kameleon" je fraza koju mnogi koriste za one za koje žele da kažu kako su promenljive naravi i prirode. Međutim, niko od nas skoro nikada nije prisustovao ovom fenomenu i susretu sa kameleonom uživo. Ovu životinju možemo da vidimo jedino na TV-u ukoliko gledamo neku dokumentarnu, ili putopisnu emisiju, ali budući da većina nas radije "visi" na društvenim mrežama, misteriju mogu rešiti platforme poput TokToka, na kojima su ovakvi sadržaji i više nego prisutni.

pexels.com

Kameleoni su egzotične životinje koje su prepoznatljive po promeni boje kože

TikTok snimak ove egzotične životinje  je sakupio više od pola miliona lajkova, a kameleon je ovde prikazan kako menja boje u određenim situacijama.

Vidi se kako se penje na sto gde prelazi preko banana i u jednom trenutku iz zelene prelazi u žutu, a zatim preko jagoda kada "navlači" crvenu boju. Na kraju je prošetao preko plavog čaršava kada je "obukao plavo odelo." Fascinantnu pojavu i moć prirode komentarisali su mnogi korisnici ove mreže, rekavši kako ne treba potcenjivati moć evolucije i svega što je stvoreno na Zemlji.

 

@___umr Have you ever seen Chameleon changing colours? #fypシ #animals #nature #foryou ♬ Chameleon - COZMOE

- On menja boju u kontaktu sa nečim drugim.

 

- Neverovatno.

- Da li je ovo istina?

- Ja koja menjam ličnost sa svakom grupom ljudi koje znam - komentarisali su tiktokeri.

Iako je većina bila fascinirana ovom neverovatnom pojavom, drugi su posumnjali u njenu autentičnost. Mnogi korisnici su tvrdili da imaju kameleona i da promena boje ne funkcioniše na taj način i da on menja svoje "odelo" u skladu sa određenim situacijama, što su potvrdili i stručnjaci.

Printscreen/TikTok/lovelypet_321

Kamelenu je potrebno 20 - 30 sekundi da promeni boju

Kameleon ne menja boje da bi se lakše prilagođavao sredini, već je to uslovljeno njegovim raspoloženjem, temeparturom, zdravljem i komunikacijom sa ostalim životinjama. Nemaju sve vrste ovako razvijenu sposobnost i mogu da menjaju samo tri boje: zelenu, sivu i smeđu, dok ima vrsta čiji je spektar boja mnogo veći, među kojima su ružičasta, crvena, tirkizna, narandžasta i mnoge druge.

Kada im je hladno promeniće boju u tamniju i ležaće na suncu kako bi upijali toplotu i sunčeve zrake, dok će suprotno od toga u periodima kada im je toplo preći u svetliju nijansu poput smeđe kako bi odbijali sunčevu svetlost. Za promenu boje im je u proseku potrebno 20 - 30 sekundi.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)