Zanimljivosti

VESLAO JE PROVIDNI KAJAK NASRED OKEANA: Ono što je usledilo ledi krv u žilama, čuo se krik, pa je nastao muk! (FOTO/VIDEO)

Evo šta sve može da vam se desi kada ste na otvorenom moru i izbegavate upozorenja spasilaca.

27.06.2023 16:01

VESLAO JE PROVIDNI KAJAK NASRED OKEANA: Ono što je usledilo ledi krv u žilama, čuo se krik, pa je nastao muk! (FOTO/VIDEO)
Facebook-Brodiemoss

Oni koji vole da rone ili da plivaju do često zabranjenih dubina, verovatno su makar jednom imali priliku da se susretnu s nekim fanscinatnim, ali ujedno i zastrašujućim stvorenjima. Zabrana plivanja, čak i na brodićima i kajacima, nije bezrazložna. Ipak, mnogi iskusni plivači i avanturisti često se mogu čuti kako se hvališu da su plivali do udaljenih ili nepristupačnih dubina. Ukoliko ste predaleko da bi spasilac uopšte mogao da dopliva do vas ili ste se totalno izgubili sa vidika, to može da bude opasan i nimalo prijatan prizor. Zato je savet da se uvek pridržavate preporučene udaljenosti na kojoj bi trebalo da plivate, vozite čamac ili kajak.

Jedan mladić, očigledno veliki avanturista, našao se nasred okeana u malenom prozirnom kajaku koji je veslao i uživao u prizoru. Odjednom, osetio je nešto ispod površine vode, a onda i ispod sebe. Budući da je kajak bio providan, imao je i šta da vidi, što mu je bukvalno zaustavilo dah.

Snimak koji je usledio je postao viralan na mnogim društvenim mrežama. Samo na Fejsbuku je dobio 186.000 sviđanja u rekordnom roku. On je podeljen blizu 7.000 puta i ima više od 4.000 komentara u kojima se najveći broj ljudi zapitao šta li je mladić na malenom kajaku uopšte tražio na okenu.

Snimak počinje tako što se u vodi jasno vidi ogromnja, jeziva životinja koja izranja iz vode, a potom ponovo uranja i pliva direktno ispod kajaka. Sam kajak je širine prosečnog dušeka i proziran je, tako da stvorenje koje pliva u neposrednoj blizini muškarca uopšte nije zanemarljivo. Iako kitovi mogu da dostignu drastično veću dužinu od ovog koji je uplašio čoveka, daleko od toga da bi se moglo reći da je mali. Muškarac je u bio trenu zatečen i odmah je uzeo da snimi susret s fascinatnom životinjom. Kada ga je zakačila ispod čamčića kriknuo je, ali se odmah potom utišao, shvativši da kit možda uopšte nije shvatio da je on tu. 

- Providni kajak u dubokoj vodi zaista izgleda drugačije - piše u opisu snimka, a mnogo je bilo onih koji su se složili da je minut kasnije taj isti kajak mogao da nestane sa horizonta da je ovaj kit bio loše volje.

Facebook-Brodiemoss

Stvorenje je plivalo tik ispod njega i odizalo mu kajak 

- Šta li je ovaj čovek uopšte mislio kada je uzeo ovaj providni kajak i zaveslao duž okeana pravo u dom ko zna kojih stvorenja -

- Zamislite da je umesto ovog kita bila ajkula! Kitovi su, tu i tamo, čak i prijateljski nastrojeni u odnosu na ajkule koje su pravi predatori! -

- Koji minut duže i možda ovaj kajak više ne bi bio toliko neprimetan na otvorenom okeanu -

- Da se ne lažemo, pošto je kajak providan, ovaj kit nije ni mogao da ga uoči na površini, zato je čovek prošao bezbedno -

- Spasao te je providan kajak! -

- Ne smem ni da zamsilim koje boje bi mogao da bude ovaj kajak na kraju, da je nešto slučajno krenulo po zlu -

- Ja bih taj kajak odmah prefarbao u braon, ovo je prestrašno! -

- Tačno bih umro od infarkta istog trenutka -

- Pa nek ide sledeći put ponovo da traži svašta sam nasred okeana! -

- Srce mi ubrzano lupa posle snimka, kako li je tek bilo ovom čoveku - ređale su se reakcije. 

Facebook-Brodiemoss

Kit je čitavom dužinom preplivao ispod providnog kajaka

Kitovi pak mogu da budu izuzetno opasni, a u to se uverila i jedna foka koja je u napadu ogromnog plavog kita spas pokušala da nađe na obližnjem brodu. Žena je bila zapanjena nezvanim gostom koji je skočio na njen brod. Ona je na sve načine pokušala da otera nesrećnu foku sa broda, ali ona nije htela ni da čuje za to. U tom trenutku se čuo neki čudan zvuk. Kada je pogledala ka vodi žena je videla kita koji je bio veličine celog broda. Plivao je tik pored broda i "čistio" sve pred sobom. Foka je zapravo pronašla spas.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Beograđanka

29.06.2023 09:23

Samo da napomenem - ono je orka iliti kit ubica (lat. Orcinus orca), a ne "plavi kit" (Balaenoptera musculus) koji dostiže dužinu od 30 metara i hrani se isključivo krilom, ni zube nema...