Oko sveta

OVAJ BISER MEDITERANA SRBI RADO POSEĆUJU: Mitsko osrtvo sa ružičastim peskom i tirkiznim morem će vas osvojiti

Najveće grčko ostrvo poznato je po vinu i maslinovom ulju, ali i brojnim mitovima.

14.06.2024 10:20

OVAJ BISER MEDITERANA SRBI RADO POSEĆUJU: Mitsko osrtvo sa ružičastim peskom i tirkiznim morem će vas osvojiti
Shutterstock

Krit (grč. Κρήτη) je najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Mediteranu. Ostrvom dominiraju tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija.

Krit je kolevka evropske civilizacije i na ovom ostrvu je nastala prva visokorazvijena civilizacija zapadnog sveta -  Minojska civilizacija i to u periodu bronzanog doba od 2600 do 1150 g.pne. Koliko je bila napredna civilizacija govori podatak da su imali svoju mornaricu.

Za ovo ostrvo su vezani brojni grčki mitovi. Jedan od najpoznatijih je o Minosu, kralju Krita koji je odbio da žrtvuje bika bogovima. Bog mora - Posejdon je učinio da se Minosova žena zaljubi u bika, iz čega je nastala mitska zver Minotaur. Legenda kaže da je na ovom ostrvu rođen i vrhovni Bog grčke mitologije - Zevs zbog čega je Krit vrlo poseban i za Grke. 

Rajske plaže

Zahvaljujući planinskim masivima klima je umerena, mediteranska a dužina obale 1.040 kilometara. Rajske plaže poput bisera se nižu jedna za drugom, a ima ih raznih vrsta - peskovite, sa sitnim šljunkom ili beličastim i ružičastim peskom koje vodi daje magičnu tirkiznu boju. Verovali ili ne, na Kritu postoji čak 350 plaža.

Najduža je Retimno u Heraklionu sa sitnim pesmom i proteže se u dužini od 20 km. Kako je nemoguće pobrojati sve kristke plaže dovoljno je reći da za svakog ima po nešto - od plaže sa roze peskom (Elafonisi) do onih koje su namenjene porodici sa malom decom i gde je voda prilično plitka, pa samim tim i bezbedna za mališane (Matala).

Ne treba zaboraviti ni Vai – jedinstvenu plažu koja sa više od 5.000 stabala predstavlja najveću šumu palmi u Evropi. Kao najveće turističke atrakcije navode se palata u Knososu i Arheološki muzej.

Ostrvo je podeljeno na četiri administradivna dela, od zapada ka istoku: Kania, Retimno, Heraklion i Lasiti. Glavni grad i vazdušna luka je Heraklion koji je i najveći grad na ostrvu. Stanovnici Krita poznati su po proizvodnji vina, maslinovog ulja, suvog i svežeg grožđa, pomorandži... 

Masline se na Kritu gaje više od 4.000 godina, svaki stanovnik potroši 20 do 30 litara maslinovog ulja godišnje. Kritsko maslinovo ulje smatra se najboljim na svetu.

Krit je udaljen od Beograda 1.330 km, a avionom se stiže za dva sata leta. Prilično je udaljen od kopna i baškari se između tri kontinenta: Evrope, Azije i Afrike. Na Krit se iz Srbije može putovati i kolima. Trajekt za Krit polazi iz luke Pirej blizu Atine, a vožnja traje između 8,5 i 9,5 sati. Prevoz trajektom za Krit za dve osobe i automobil košta od oko 167 evra.

Krit je jedno od najomiljenijih destinacija za odmor Srba koji biraju mahom veće gradove - Hanja, koji važi za najlepši grad na ostrvu, Retimno i Heraklion.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lieza Rampelberg (@lieza.r)

Što se cena na Kritu tiče, u kafićima i restoranima najčešće variraju u zavisnosti od lokacije, ali generalno nisu visoke posebno ako se uporede sa ostrvima kao što su Santorini i Mikonos.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)