Oko sveta

RASPAKIVALA SAM KOFER U HOTELU I U NJEMU UGLEDALA NEŠTO JEZIVO: Vrisnula sam od šoka i pretrnula od straha, toliko sam bila van sebe da sam se vratila nazad kući! (FOTO)

Sara Barton (40) je stručnjak za sajber-bezbednost koja je doživela nesvakidašnje neprijatno iskustvo na putovanju i sada ga deli s ljudima kako bi bili oprezni, posebno tokom letnjih odmora.

23.06.2023 11:27

RASPAKIVALA SAM KOFER U HOTELU I U NJEMU UGLEDALA NEŠTO JEZIVO: Vrisnula sam od šoka i pretrnula od straha, toliko sam bila van sebe da sam se vratila nazad kući! (FOTO)
Facebook

Sara Barton (40), stručnjak za kompjutersko kodiranje i sajber bezbednost, doživela je noćnu moru na odmoru. Kako je ispričala za britanski San, otputovala je na odmor avionom uz dogovor s prijateljima da joj se pridruže dva dana kasnije.

Sve je bilo u redu dok nije stigla u hotel i uzela da se raspakuje, već zamišljajući sebe na hotelskom bazenu. Odjednom je počeo da joj vibrira i pišti mobilni telefon. Dobila je obaveštenje da je AirTag u blizini.

U pitanju je maleni uređaj veličine novčića koji košta od pet do 30 dolara i bukvalno može da se stavi bilo gde. On omogućava onome ko ga je podmetnuo da preko telefona prati "metu" gde god se ona nalazi. 

Shutterstock

Uređaj koji se zove AirTag je toliko mali da praktično neprimetno može da se ubaci u torbu ili džep ljudi 

Strah i panika

Kako je ispričala Sara, i sama koristi AirTag jer na taj način prati svoja dva psa, pa je pomislila da je neko od gostiju ko je bio u sobi pre nje slučajno zaboravio uređaj. Pretražila je sobu, ali ništa nije našla. Tada je počela da pregleda svoj prtljag i imala šta da vidi. Sledila se od straha. 

- U putnoj torbi koja je bila deo mog ručnog prtljaga pronašla sam malu crnu futrolu u kojoj je bio uređaj ne veći od novčića. U pitanju je bila jeftina verzija AirTaga. Niz kičmu je počeo da mi se sliva hladan znoj, imala sam grč u stomaku jer sam dobro znala šta to znači. Neko me je pratio verovatno s namerom da me opljačka - ispričala je Sara.

Pokušavajući da se priseti gde je sve bio njen ručni prtljag ona je navela kako je torba non-stop bila uz nju pa joj nije bilo jasno kako je neko mogao da podmetne uređaj, a da ona ništa ne primeti.

- Ta torbica je bila potpuno nova i tokom putovanja je bila non-stop uz mene. Kad sam ušla u avion spakovala sam je u pregradu za ručni prtljag iznad glave. Nakon sletanja sam je uzela iz pregrade i opet je bila uz mene. Moja pretpostavka je da mi je uređaj neko ubacio u trenutku nepažnje na putu od aerodroma do hotela - rekla je ona.

Sara je odmah izvadila bateriiju iz uređaja kako bi onemogućila onog ko ga je podmetnuo da je prati.
Prema njenim rečima, uhvatila ju je panika i strah. Nalazila se u stranoj zemlji, njeni prijatelji trebalo je da stignu tek za dva dana.

- Nisam neko ko inače paniči, ali kako mi je posao da brinem o sajber-bezbednosti dobro sam znala šta znači taj uređaj u mojoj torbi. Odnela sam AirTag na recepciju i tražila da me premeste u drugi hotel ili barem u drugu sobu pod drugim imenom. Bila sam toliko uplašena, razmišljala sam da pokupim stvari, sednem na prvi avion i vratim se kući. Međutim, prijatelji mi nisu dozvolili - kazala je Sara.

Kako priznaje, i sad je uhvati jeza samo kad se seti šta se dogodilo.

- Tokom čitavog odmora sam se okretala i gledala preko ramena da li me neko prati. Čak i kad su moji prijatelji stigli nisam se osećala bezbedno. Na kraju sam umesto dve nedelje odmor skratila za pet dana i vratila se kući ranije - dodala je ona.

Noćne more

Međutim, to nije bio kraj. Čak i kad se vratila kući stalno je imala osećaj da je neko prati.

- Nisam želela da izlazim s prijateljima, stalno sam se osvrtala preko ramena. Godinu dana sam imala noćne more i budila sam se usred noći okupana hladnim znoje zbog AirTaga - priznala je ona.

Kako je rekla, nije verovala da bi ikad mogla da bude žrtva takve vrste zloupotrebe tehnologije.

- Čitala sam o uhođenju AirTagom i šokiralo me je saznanje da žene i muškarci poput mene na običnom odmoru mogu biti meta kriminalaca, zlostavljača ili predatora koji koriste te male uređaje. Moje iskustvo pokazuje koliko je lako staviti ga u nečiju torbu. Ovo sam sve ispričala kako bih upozorila ljude koji se pripremaju za letnji odmor da budu posebno oprezni, naročito ako idu sami na letovanje - rekla je Sara.

Ona je naglasila da se to može dogoditi bili gde.

- Čak i kod kuće, ako ste u noćnom izlasku ili se vraćate kući s posla autobusom svako bi vam mogao staviti jedan uređaj u torbu ili džep, a  da vi nemate pojma. Uhođenje nije više kad vas neko samo prati ili stoji na prozoru. Zabrinjavajući je ovaj oblik sajber-uhođenja koji daje predatorima mnogo više informacija o vama nego ikada ranije. Oni preko malenog uređaja mogu da znaju kuda se krećete, da motre na svaki vaš pokret i nemojte da verujete da se to vama neće dogoditi jer moj slučaj pokazuje da svako može biti žrtva - zaključila je Sara.  

Air Tag je maleni uređaj osmišljen kako bi se lakše pronalazili ključevi, novčanik ili pratili kućni ljubimci, ali veoma brzo je postao izuzetno popularan kod lopova jer im omogućava lakše praćenje mete, a da žrtva nema pojma da je pod pristmorom. 

AirTag koriste i muškarci i žene kako bi uhodili sadašnje ili bivše partnere, a praktično ga je moguće podmetnuti bilo gde. Uz to je i veoma jeftin i pristupačan, a podatak da je prodaja ovog uređaja za samo godinu dana porasla za 250 odsto jasno govori koliko je popularan. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)