Neverovatno!

ČUDO U ZEMLJI: Ima 1306 nogu i živi već 400 MILIONA GODINA!

Da je priroda neverovatna govori ovo čudo koje ima 1306 nogu!

21.12.2021 15:39

ČUDO U ZEMLJI: Ima 1306 nogu i živi već 400 MILIONA GODINA!
pexels.com

Otkrivena u regiji Goldfields-Esperance u zapadnoj Australiji, u području gde rudari kopaju zlato i druge minerale, uključujući litijum i vanadijum, pojava stonoge sa 1306 nogu iznenadila je naučnike. Ova vrsta stonoge,čije je telo dužine 96 mm živi nekoliko desetina metara ispod površine, a zbog broja njenih nožica dobila je ime Eumillipes persephone, koje znači "istinskih hiljadu stopa", upućujući na engleski naziv ovih vrsta koji u doslovnom prevodu znači hiljadu stopa iako do sada nijedna vrsta nije zaista i imala toliko nogu.

Naučnici veruju da ova stonoga živi na planeti više od 400 miliona godina, te da je uspela da preživi neverovatne uslove baš zbog svog velikog broja nogu. 

- Verujemo da veliki broj nogu pruža prednost u smislu vuče/sile za guranje njihovih tela napred kroz male praznine i pukotine u tlu u kojem žive- rekao je Buzato, istaživač koji je započeo studiju, objašnjavajući da bi život na površini zemlje za njih bio nemoguć.

Četiri jedinke Eumillipes opisane su u studiji, a još četiri su pronađene. Nijedna od njih nije analizirana živa. Jedna od odraslih ženki opisanih u studiji imala je 1.306 nogu, a druga 998. Jedan od dva odrasla mužjaka imao je 818 nogu, a drugi 778. Broj nogu nije ujednačen kod ovakvih stonoga jer se presvlače, odbacujući svoj čvrsti spoljni sloj, koji ponovno raste i dodaju se nožni segmenti tokom života.

pexels.com

Crna stonoga

 

Ova stonoga pravo je čudo evolucije koje predstavlja bitno otkriće u nauci, baž zbog njenog neverovatnog oblika i opstanka u najtežim životnim uslovima.

Komentari (0)