Ostali ljubimci

IMA KRLJUŠTI POPUT ZMAJA, STIDLJIV JE I OČARAĆE VAS NA PRVI POGLED: Mnogi kažu da ova retka afrička životinja izgleda kao pravi POKEMON (VIDEO)

Stručnjak pokazao jednu od najređih vrsta i bio potpuno oduševljen.

20.10.2023 11:00

IMA KRLJUŠTI POPUT ZMAJA, STIDLJIV JE I OČARAĆE VAS NA PRVI POGLED: Mnogi kažu da ova retka afrička životinja izgleda kao pravi POKEMON (VIDEO)
Printscreen/TikTok/forrestgalante

Svi koji češće putuju potvrdiće vam kako na taj način upoznaju druge ljude i kulture, ali i životinje. Oni koji su dubljeg džepa mogu sebi da priušte i odlazak na egzotičnija mesta, a samim tim i upoznavanje novih predela, flore i faune. Za one kojima je to nedostižno tu su zoološki vrtovi. Ipak, neke vrste životinja ne možemo ni tamo sresti.

S obzirom na dinamiku njihovog života i uslove koji su im potrebni, držanje ovih životinja u zoo-vrtovima nije pogodno, pogotovo ako se radi o retkim vrstama poput pandi, koala i slično.

Pixabay

Mnoge zaštićene vrste ne možemo videti u zoo-vrtovima, ali o njima čujemo preko medija

 

Ukoliko niste mogli da upoznate neke vrste putem dokumentarnih emsija, svetski poznati biolog Forest Galante pokušao je da to učini preko društvenih mreža. On je u rukama držao sklupčano stvorenje, nalik ananasu, prekriveno ljuskama, napisavši u objavi na TikToku da "realni pokemoni zaista postoje". 

- Ovo je jedan od mojih najvećih snova koji se ostvario. U rukama držim istočno-afričkog pangolina, jednu od najređih i najneverovatnijih životinja iz afričkih grmova i životinju koju nikada pre nisam video. Koliko je neverovatna, zar ne? - kaže Galante, oduševljeno posmatrajući životinju sve vreme. 

Njegova objava je privukla veliku pažnju, a ljudi su komentarisali kako su bili uvereni da je ova vrsta izumrla. Bilo je i onih koji su otkrili kako su mislili da se radi o nekoj vrsti zmaja. Mnogi su mu zahvalili što je podelio snimak sa njima, priznavši da nikada nisu čuli za ovu životinju.

- Nikada u životu nisam čula za ovo.... Hvala što ste podelili! Neverovatno.

- On je, čini mi se, malo stidljiv.

 

 

- To je neverovatno! Mislio sam da su lovili keratin i da su izumrli.

- Božee... Ovo je zmaj!

- Ovo je zaista Pokemon - bili su neki od komentara.

I dok su neki korisnici bili iznenađeni pojavom ove životinje priznavši kako nešto slično nisu videli u životu, drugi su komentarisali njeno ponašanje, rekavši kako je stidljiva ili nervozna. Drugi su se složili da je to čudo prrode i da je planeta bogata raznim vrstama koje je ulepšavaju, te da ta raznolikost u svemu čini pravu lepotu.

Afrički pangolin, poznat kao ljuskavac ili ljuskavi mravojed pripada sisarima, a pojedine vrste iz te grupe su izumrle. Mnogi ih zovu "šišarke koje hodaju" i oni su predstavnici sisara sa najmanjim brojem živih predstavnika.

Pangolin vodi poreklo od malajske reči koja označava nešto što se sklupčava. Ovi sisari podsećaju na mravojede i imaju kratke noge sa dugim kandžama kojima kopaju zemlju. Ono što ih karakteriše a što nije prisutno kod drugih sisara su krljušti od keratina koje prekrivaju njihovu debelu kožu.

Najveća izumrla vrsta ljuskavaca na svetu bila je divovski azijski ljuskavac koji je bio dugačak od dva i po do tri metra. Najveća živa vrsta ljuskavaca je džinovski ljuskavac koji je dugačak oko 1,8 metara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)