Ostali ljubimci

DRAMA NA MAGISTRALNOM PUTU: Vozio je kada je iznenada na asfaltu ugledao jezivo stvorenje, izašao je iz kola i uradio nešto zbog čega je ovaj snimak pregledan milionima puta! (FOTO/VIDEO)

Da nije bilo humanosti jednog muškarca, životinja ne bi dočekala ni sledeći sat.

10.06.2023 11:01

DRAMA NA MAGISTRALNOM PUTU: Vozio je kada je iznenada na asfaltu ugledao jezivo stvorenje, izašao je iz kola i uradio nešto zbog čega je ovaj snimak pregledan milionima puta! (FOTO/VIDEO)
Facebook-The Sloth Conservation Foundation

Lenjivci jedu, spavaju, vise na drveću po čitav dan i gledaju svoja posla bez ikakve brige ili nama bar to tako izgleda. Oni su neverovatno spori na kopnu. Razlog za to je što su njihove noge slabe, a mišići atrofirani, tako da moraju da koriste ruke i snagu gornjeg tela da bi se povukli ka napred. Ipak, mnogi ne znaju da se ove životinje u vodi mogu kretati 3 puta brže. Njihove dugačke ruke ih čine veštim plivačima, a mogu zadržati dah pod vodom i do 40 minuta. 

Lenjivci se kreću brzinom od 2 do 2 i po metra u minutu. Kada su životinje po prvi put dokumentovane u naučnim tekstovima iz 18. veka, opisane su kao "najniži oblik postojanja". Međutim, oni uprkos svojoj sporosti nisu istrebljeni. Njihovo sporo kretanje im pomaže da ostanu neprimećeni od strane grabljivica koje se oslanjaju na vid kako bi lovile. Najinteresantije je da lenjivci u proseku žive oko 20 godina, dok neke vrste žive i duže u zatočeništvu. Tako je jedna ženka u zoološkom vrtu živela rekordne 43 godine. 

Facebook-The Sloth Conservation Foundation

Lenjivac na putu je izgledao poput nekavog mitskog bića 

Snimak koji je postao viralan na internetu je onaj na kom jedan lenjivac pokušava da pređe promentni, očigledno magistralni put, ali mu to nikako ne polazi za rukom. On je tako bespomoćno ležao na ivičnjaku, ostavljen na milost i nemilost. Iz daljine je izgledao i pomalo jezivo, budući da lenjivci imaju veoma specifičan izgled.  

Međutim, u jednom trenutku je jedan čovek zastao pošto je ugledao nemoćnu životinju, a zatim joj prišao bez straha i uzeo je u naručje, iako je poznato da lenjivci nisu preterano prijateljski nastrojeni. Pogotovo ne vole da se nose. Ovaj lenjivac je, međutim, kako se činilo, svesno pristao da bude prenet preko ulice. 

Snimak je pregledan milionima puta, dobio je 702.000 sviđanja i više od 16.000 komentara. Većina ih je bila u vidu zahvalnosti divnom čoveku koji je spasao lenjivca sigurne smrti.

- Lenjivac na putu! Gledajte Dejbera, našeg penjača i upravljača dronovima, kako pomaže lenjivcu! Ovo je bio još jedan naš ponedeljak na Južnim Karibima! Možete pomoći lenjivcima i u očuvanju njihove vrste. Divljim lenjivcima treba da rukuju samo obučeni profesionalci! Ako naiđete na lenjivca na putu ili na bilo kojoj drugoj neuobičajenoj lokaciji, držite bezbednu udaljenost i odmah se obratite nadležnim organima za pomoć - nalazi se u opisu snimka.

Usledile su mnogobrojne reakcije. 

- Hvala vam što ste spasli jedan život -

- Tako malo vremena znači toliko mnogo za spas i očuvanje njihovo vrste -

- Bog će nagraditi ovog dobrog čoveka -

- Hvala vam što ste ga spasli -

- Dobro će se dobrim vratiti ovom čoveku -

- Planeta vam je zahvalna - bili su samo neki od komentara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)