Ostali ljubimci

UGLEDAO JE DIVLJEG KONJA KAKO BESPOMOĆNO LEŽI, a onda i užas na njegovim nogama: Da li je moguće da su mu ovo uradili? Niko se nije nadao onome što je usledilo! (FOTO/VIDEO)

Ovidiu Rosu je rumunski veterinar koji je rešio da pomogne životinji u nevolji, ali nije ni sanjao kakav će epilog to da ima.

10.05.2023 16:01

UGLEDAO JE DIVLJEG KONJA KAKO BESPOMOĆNO LEŽI, a onda i užas na njegovim nogama: Da li je moguće da su mu ovo uradili? Niko se nije nadao onome što je usledilo! (FOTO/VIDEO)
YouTube/printscreen

Nije redak slučaj da se u Rumuniji konjima zadnje noge vezuju lancima. To je tamo česta praksa, pogotovo kod divljih konja, jer se tako, iako na brutalan način, onemogućava njihov beg. Međutim, ne samo da u tim situacijama vezane životinje ne mogu da se pomere, već se lanci usecaju u njihovu kožu i "režu" ih do krvi. Rumunski veterinar Ovidiu Rosu je naišao baš na takav prizor i nije mogao da tek tako ostavi nemoćnu životinju na milost i nemilost surovim lovcima. 

On je, naime, bez razmišljanja dotrčao do konja koji je bespomoćno ležao na zemlji i pokušao je da mu pomogne. Divlji konji su po prirodi puni energije i neukrotivi, pa je bila prava tuga gledati ovog lepotana okovanog i vezanog. Međutim, konj ne samo što je nepomično ležao, već je primetno bilo i da je izgubio volju za životom. 

Ovidiu je oprezno prišao konju, budući da je u pitanju divlja životinja koja je nepredvidiva. Morao je da vodi računa i o sebi, međutim, konj nije imao ama baš nikakvu reakciju. Veterinar je potom doneo alat koji mu je bio neophodan kako bi oslobodio životinju. Bilo je očigledno da nesrećna životinja nije bila dugo vezana lancima zato što su njene rane bile površinske, tako da je posle oslobađanja brzo ustala i dala se u kas.

Ono što ovaj čovek nikako nije očekivao je izraz zahvalnosti koji je dobio od konja. Naime, na snimku se tačno vidi kako je on, nakon što je izbavljen, prišao veterinaru i nežno ga dodirnuo glavom, a potom ga i onjušio u znak zahvalnosti. Rosu je istakao kako se naježio i da tako nešto nije viđao ni kod pitomih životninja.

Veterinar je istakao da mu je žao što u Rumuniji veliki broj konja koji je uhvaćen ostaje doživotnu zadnjih vezanih nogu i u lancima. Ljudi se nadaju da će tako sprečiti najveći broj konja da pobegnu, kao i da će većinu pripitomiti, iako veliki broj ugine usled rana zadobijenih ozledama od lanaca. Ovaj crni konj je jedan od retkih kome se ukazala prilika da ponovo juri u divljni slobodan, a zasluga pripada Oliviju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)