Kuce

SPASLI SU GA S ULICE I UDOMILI! Kada su shvatili o kojoj se životinji radi, prestravili su se! (FOTO)

Humani gest jedne američke porodice iz Masačusetsa ipak se ispostavio nepromišljenim.

10.05.2022 21:05

SPASLI SU GA S ULICE I UDOMILI! Kada su shvatili o kojoj se životinji radi, prestravili su se! (FOTO)
shutterstock.com

Ljudi koji udomljavaju napuštene ljubimce s ulice svojim plemenitim ponašanjem bi trebalo da budu uzor svima. Pružiti ljubav i dom životinji koja nema nikoga na svetu po mnogima je jedan od najljudskijih gestova. Ipak, ispostavilo se da u nekim slučajevima to može da bude mač sa dve oštrice.

Naime, jedna porodica iz Masačusetsa u SAD nije ni u ludilu mogla da pretpostavi šta će se desiti kada je odlučila da udomi štene lutalicu. Oni su mališu pronašli pored puta u poprilično lošem stanju, a portal Srećna Republika vam otkriva šokantan obrt koji je usledio.

Neočekivani razvoj događaja 

Kada su konsultovali stručnjake iz utočišta za divlje životinje Birdsi Kejp iz mesta mesta Vest Barnstejbl u Masačusetsu, oni su brzo zaključili da je u pitanju kojot. Ispostavilo se zapravo da se štene istočnog kojota odvojilo od svog čopora isuviše rano. To znači da je bilo prepušteno samo sebi, a u tim uslovima nikako ne bi preživelo. Mališa je pronađen kako vidno uplašen luta pored prometnog puta, saopštio je izvor iz utočišta za divlje životinje. Kako su istakli, porodica koja živi u blizini ga je zatim udomila greškom, misleći da se radi o štenetu lutalici. 

- Ubrzo su primetili da su pogrešili, pa su pozvali nas u pomoć. Masačusetski zavod za javno zdravlje nam je pomogao da utvrdimo da ne postoji potencijalni rizik od izlaganja besnilu. Upravo zahvaljujući njima smo i uspeli da mu pružimo neophodnu negu. Komisija za očuvanje riba i divljih životinja u Masačusetsu nam je dala dozvolu za prihvat i zbrinjavanje ovog mališana - naveli su oni.  

Na bezbednom i u dobrom društvu

Štene kojota se trenutno oporavlja u odeljenju za izolaciju u okviru utočišta. U međuvremenu je dobio i usvojenog brata, koji je iz Klinike za divlje životinje na Roud Ajlendu stigao u utočište za divlje životinje u Bernstejblu. Utočište Birdsi Kejp planira da odgaja ova dva šteneta zajedno u kavezu na otvorenom nakon što budu u potpunosti vakcinisani.

- Odgajaćemo ih zajedno i biće im pružena prilika da zajedno rastu i usvoje prirodno ponašanje. Trudimo se da ih što više izlažemo prirodnom ponašanju - poručili su iz utočišta.

Oprez pre akcije 

Iako je štene kojota spaseno, stručnjaci iz utočišta upozoravaju da je slučaj lako mogao da krene po zlu, budući da se kojoti smatraju vektorskom vrstom za besnilo u Masačusetsu ili uobičajenim prenosiocima, pored rakuna, tvorova, slepih miševa i mrmota, piše Gardijan

- Zahvalni smo svakoj osobi koja izdvoji vreme da pomogne divljim životinjama kada im je najpotrebnije, ali uvek savetujemo ljude da prvo kontaktiraju odgovarajuće institucije pre nego što bilo šta preduzmu - zaključuju iz utočišta za divlje životinje Birdsi Kejp.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)