Kuce

IMATE MALO DETE, A ŽELITE I PSA? Ove 4 rase se najbolje slažu s mališanima, zaljubiće se u njih već na prvi pogled!

Ukoliko se dvoumite kog psa da izaberete za svoj dom da bi bio najbolji prijatelj vaše dece, opredelite se za neku od ove četiri rase.

22.04.2022 21:00

IMATE MALO DETE, A ŽELITE I PSA? Ove 4 rase se najbolje slažu s mališanima, zaljubiće se u njih već na prvi pogled!
Pixabay.com

Vaši mališani su tek prohodali i ludi su za psima, pa suprug i vi razmišljate da li je udomljavanje nekog ljubimca pametno rešenje.

Srećna Republika vam otkriva 4 rase pasa za koje se tvrdi da su idealne za najmlađe i da se svi članovi porodice u njih mogu zaljubiti preko noći.   

1. Labrador

Pixabay.com

Labrador

Labrador je najprijateljskiji pas za decu zahvaljujući blagoj, ljubaznoj i otvorenoj prirodi. Labrador retriveri su veliki, snažno građeni psi jakih kostiju i dobre građe. Njihove glave su široke, a krase ih "meke", inteligentne oči. Repovi su im potpuno jedinstveni poput vidrinih. Kratka, gusta dlaka dolazi u izrazito crnoj, žutoj i čokoladnoj/braon boji. Odrasli mužjaci mogu da porastu i do 56-57 cm i da dostignu težinu od oko 30 kg, dok su ženke oko 55-56 cm visine i oko 28 kg težine.

Rasa labradora je definitivno među prve tri kada je pitanju izbor porodičnog ljubimca, ali sve dok barem jedan član uživa i u treningu. Naime, oni su ljubazni, dobrodušni psi koji su nežni prema svima, ali i kojima je potrebno da se istrče i dobro izigraju. 

Prilagodljivi su, i mogu se dobro povezati s drugim životinjama i decom, strpljivi su i lako opraštaju, ali to nikad ne treba zloupotrebljavati. Izuzetno su odani i vole da budu uključeni u sve aspekte porodičnog života.

Labradori će lajati da vam skrenu pažnju na nepoznate ljude, ali će ih ipak, na kraju, dočekati raširenih "šapa".

2. Zlatni retriver

Pixabay.com

Zlatni retriver

Još jedan druželjubiv pas poznat po svojoj mirnoj prirodi, inteligenciji i dobrom raspoloženju jeste zlatni retriver. Za njega je karakteristično njegovo sjajno, zlatno krzno srednje dužine. Taj veliki ljubimac ima prijateljski izraz lica savršene simetrije i vrhunske pokrete koje ispoljava kroz duge i snažne korake.

Odrasli mužjaci su visoki 56-61cm i teže između 30 i 34 kg. Odrasle ženke su 51-56cm i 27-32kg.

Zlatni retriver je nežni pas blage naravi i obično se lako prilagođava porodičnom životu. Vole da budu uključeni u sve stvari, bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru.

Oni su prvenstveno retriveri i pokušaće da povuku, dovuku ili nose sve što im stane u usta. Takođe, vole vodu i treba voditi računa o njihovoj sigurnosti kada je bilo kakva vodena površina u blizini.

3. Bigl

Pixabay.com

Bigl

Porodični pas adekvatne veličine za držanje u stanu jeste bigl koji se veoma dobro slaže s decom i obožava da se igra. Ti čvrsti i smeli psi imaju ljubazne izraze i atletski su građeni. Imaju kratku dlaku koja je gusta i otporna na vremenske uslove i dolazi u različitim bojama i šarama.

Visine su između 33-40 cm i težine oko 10-11 kg.

Biglovi su dobre naravi i budući da su uzgajani da budu u čoporu, slažu se sa većinom drugih pasa. Vole decu, ali moraju da budu izloženi mačkama u ranom dobu kako bi razvili dobre odnose sa njima.

Bigl je dobar pas čuvar, laje na bilo šta neobično, iako bi se s eventualnim provalnikom na kraju samo dobro izigrao.

4. Njufaundlend

Pixabay.com

Njufaundlend

Svojom kombinacijom lojalnosti, inteligencije i slatke prirode, njufaundlend je odličan porodični pas. Možda su ogromni, ali su takođe nežni i zaštitnički nastrojeni prema deci. Njufaundlandskog psa je najbolje opisati kao nežnog džina. Veliki su i teški i kad je reč o kostima i o dlaci.

Dok su štenci izgledaju kao umiljati plišani medvedići, ali ta faza ne traje dugo jer veoma brzo rastu. Mogu biti crne, smeđe ili bele i crne boje.

Prosečan odrasli mužjak je visok 71cm i težak između 64 i 69kg. Odrasle ženke su 66cm visoke i teške između 50-54,5kg.

Njufaundlandski psi su poslušni i nežni, dobro se slažu i sa ljudima i sa drugim životinjama. Imaju prirodni spasilački instinkt, što može predstavljati smetnju kada neprestano pokušavaju da vas izvuku iz vode dok ste na odmoru na moru. Oni su otvoreni psi, puni energije i smatra se da su jedna od najprijateljskijih rasa. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)