MALI VELIKI PAS

MALI PAS VELIKOG KARAKTERA! Čivava - sve što treba da znate pre nego što se odlučite za ovu rasu!

Čivava je jedan od najmanjh pasa na svetu prepoznatljivog izgleda i jedna od najpopularnijih rasa današnjice.

17.12.2021 21:18

MALI PAS VELIKOG KARAKTERA! Čivava - sve što treba da znate pre nego što se odlučite za ovu rasu!
pexels.com

Čivava je kućni pas, koga lako možete povesti sa sobom i uživati u njegovom društvu gde god da idete, što je jedan od glavnih razloga njegove popularnosti. Bez obzira na njihovu malu veličinu, jako energičan i karakterističnog veoma glasnog laveža.

POREKLO

Kao i kod mnogih drugih rasa, ne zna se sa sigurnošću kako je nastala čivava. Za njihov nastanak se vezuju dve teorije. Prva da je ova rasa nastala u Južnoj Americi, još u vremenu civilizacije Tolteka, a druga teorija je da su ih Španci doveli u Meksiko iz Kine, gde je ukrštanjem sa drugim rasama nastala današnja čivava. Ono što je istorijski poznato, današnja čivava se prvi put zvanično pojavila u Meksičkoj državi koja se naziva Čivava 1850. godine, po kojoj je ova rasa i dobila ime.

IZGLED

Čivava spada u patuljaste rase pasa, važi za najmanjeg psa na svetu. Jedini je pas kod koga su sve boje dlake dozvoljene, kao i varijacije, a najčešće su to smeđa, crvena, bela, braon i crna nijansa. Postoje dve vrste, kratkodlake i dugodlake. Ova rasa je teška od 1,5 do 3 kg, a visoka između 15 i 23 cm, pa je veoma lako možete poneti sa sobom gde god da idete.

via GIPHY

NARAV

Iako male, čivave su veoma samouvereni psi. Poznati su po tome što se najčešče vezuju samo za jednu osobu i ne vole mnogo novih ljudi u svom okruženju, prenosi mojljubimac. Nisu strpljive sa malom decom, pa se ne preporučuju za osobe sa decom ispod 8 godina. Najviše uživaju da budu u društvu svog vlasnika ili sa drugim pripadnicima svoje rase. Dosta su energične i uvek raspoložene za igru i pokret. Kada niste u mogućnosti da ih nadgledate, možete ih staviti u kavez. Ovo će pomoći i da ne naprave neku štetu u kući. Ipak, nikada ih ne držite zatvorene duže od 4 sata, izuzev noću kada spavaju.

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za jednu od najzdravijih i najdugovečnijih rasa pasa na svetu, mogu doživeti i punih 20 godina. Iako male, vole da trče po dvorištu ili parku i da se igraju. Bez obzira na tu njihovu osobinu, one su rasa pasa koja se obavezno mora držati u stanu. Veoma su osetljive i na toplotu i na hladnoću.

Nega dugodlake čivave je nešto zahtevnija, potrebno joj je redovno četkanje, dok kod kratkodlake to nije slučaj. Pošto su toliko male, njihovo kupanje i četkanje vam svakako neće oduzeti mnogo vremena.

Iako generalno zdrave, mogu biti sklone hipoglikemiji kao i bolesti suvog oka. Potrebno je posebno povesti računa o njihovoj glavi, jer kod ove rase postoji mekani deo lobanje, pa su moguće povrede nastale nepažnjom.

Komentari. (0)