MALI VELIKI PAS

MALI PAS VELIKOG KARAKTERA! Čivava - sve što treba da znate pre nego što se odlučite za ovu rasu!

Čivava je jedan od najmanjh pasa na svetu prepoznatljivog izgleda i jedna od najpopularnijih rasa današnjice.

17.12.2021 21:18

MALI PAS VELIKOG KARAKTERA! Čivava - sve što treba da znate pre nego što se odlučite za ovu rasu!
pexels.com

Čivava je kućni pas, koga lako možete povesti sa sobom i uživati u njegovom društvu gde god da idete, što je jedan od glavnih razloga njegove popularnosti. Bez obzira na njihovu malu veličinu, jako energičan i karakterističnog veoma glasnog laveža.

POREKLO

Kao i kod mnogih drugih rasa, ne zna se sa sigurnošću kako je nastala čivava. Za njihov nastanak se vezuju dve teorije. Prva da je ova rasa nastala u Južnoj Americi, još u vremenu civilizacije Tolteka, a druga teorija je da su ih Španci doveli u Meksiko iz Kine, gde je ukrštanjem sa drugim rasama nastala današnja čivava. Ono što je istorijski poznato, današnja čivava se prvi put zvanično pojavila u Meksičkoj državi koja se naziva Čivava 1850. godine, po kojoj je ova rasa i dobila ime.

IZGLED

Čivava spada u patuljaste rase pasa, važi za najmanjeg psa na svetu. Jedini je pas kod koga su sve boje dlake dozvoljene, kao i varijacije, a najčešće su to smeđa, crvena, bela, braon i crna nijansa. Postoje dve vrste, kratkodlake i dugodlake. Ova rasa je teška od 1,5 do 3 kg, a visoka između 15 i 23 cm, pa je veoma lako možete poneti sa sobom gde god da idete.

NARAV

Iako male, čivave su veoma samouvereni psi. Poznati su po tome što se najčešče vezuju samo za jednu osobu i ne vole mnogo novih ljudi u svom okruženju, prenosi mojljubimac. Nisu strpljive sa malom decom, pa se ne preporučuju za osobe sa decom ispod 8 godina. Najviše uživaju da budu u društvu svog vlasnika ili sa drugim pripadnicima svoje rase. Dosta su energične i uvek raspoložene za igru i pokret. Kada niste u mogućnosti da ih nadgledate, možete ih staviti u kavez. Ovo će pomoći i da ne naprave neku štetu u kući. Ipak, nikada ih ne držite zatvorene duže od 4 sata, izuzev noću kada spavaju.

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za jednu od najzdravijih i najdugovečnijih rasa pasa na svetu, mogu doživeti i punih 20 godina. Iako male, vole da trče po dvorištu ili parku i da se igraju. Bez obzira na tu njihovu osobinu, one su rasa pasa koja se obavezno mora držati u stanu. Veoma su osetljive i na toplotu i na hladnoću.

Nega dugodlake čivave je nešto zahtevnija, potrebno joj je redovno četkanje, dok kod kratkodlake to nije slučaj. Pošto su toliko male, njihovo kupanje i četkanje vam svakako neće oduzeti mnogo vremena.

Iako generalno zdrave, mogu biti sklone hipoglikemiji kao i bolesti suvog oka. Potrebno je posebno povesti računa o njihovoj glavi, jer kod ove rase postoji mekani deo lobanje, pa su moguće povrede nastale nepažnjom.

Komentari (0)