10 ZNAKOVA UPOZORENJA

ZNAKOVI DA VAŠOJ KUCI NIJE DOBRO: Ne može da vam kaže, ali može da vam pokaže!

Pas ne može da vam kaže, ali zato će da vam pokaže da mu nije dobro.

03.12.2021 15:45

ZNAKOVI DA VAŠOJ KUCI NIJE DOBRO: Ne može da vam kaže, ali može da vam pokaže!
pexels.com

Vaše kuce vam često svojim ponašanjem i govorom tela daju do znanja da nešto nije u redu. Zato, vi kao vlasnici, morate da znate da prepoznate signale koje vam šalje vaš ljubimac i da blagovremeno reagujete. 

Srećna Republika vam donosi deset znakova koje ne smete da ignorišete jer mogu biti upozorenje da je vaš pas bolestan.

pexels.com

Deca i kuca

1. Nadut stomak

Nadutost stomaka može biti samo posledica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima trebalo bi da psa odvedete kod veterinara. Ti simptomi mogu biti letargija, povraćanje, kao i desni koje su poprimile plavu, belu ili žućkastu boju umesto ružičaste.

 

 

Da li je vreme da posetite veterinara, možete proveriti tako što ćete lagano pritisnuti prstima stomak s obe strane, dok pas stoji. Stisnite pa opustite pritisak i napravite i to ponovite celom dužinom stomaka. Ukoliko pas pokazuje znakove boli ili osetite da se u njegovom stomaku nalazi tečnost, odmah odvetite psa kod veterinara. 

2. Svrab i češanje

Ako primetite da se pas češe mnogo više nego inače, možda ima krpelje ili buve. Drugi uzroci neprestanog češanja mogu biti dermatitis koji mogu uzrokovati alergije i nedostatak hranjivih stvari. Prvo, okupajte psa odgovarajućim šamponom. Ukoliko to ne ublaži svrab, pokušajte psu da promenite hranu i dajte mu onu koja je više bazirana na mesu, a bez žitarica. 

Ukoliko nije reč o parazitima niti suvoj koži, vreme je da posetite veterinara koji će ustanoviti da li je reč o bakterijskom, neurološkom, parazitskom, zaraznom zdravstvenom problemu ili se možda radi o alergiji.

3. Temperatura

Ako mislite da pas ima temperaturu proverite, to možete proveriti dodirujuću nos ili područje iza ušiju i vidite da li su topliji nego inače. Nos psa treba biti hladan i vlažan, a ukoliko je topao i suv, verovatno ima temperaturu.

 

 

Međutim, veterinari savetuju da se ne treba oslanjati samo na nos životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje, kašljanje i curenje iz nosa. 

4. Agresivnost

 

 

Ako vaš pas odjednom pokazuje znakove agresivnosti, razlog tome može biti jer ga nešto boli pa iskazivanjem agresivnosti želi da spreči da ga neko dira. Iznenadni napadi agresije alarmiraju na što hitniji odlazak kod veterinara. 

5. Mokrenje po kući

 

 

Ukoliko pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni bešiku, to može biti znak infekcije urinarnog trakta ili bubrega, što će se verovatno lečiti antibioticima. Uzrok iznenadnog mokrenja po kući može biti i osećaj teskobe, osećaj straha od grmljavine ili drugih glasnih zvukova, piše portal zadovoljna.dnevnik.hr

6. Neprijatan zadah

Hronično neprijatan zadah može upozoravati na problem s gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen preteranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem.

Zadah koji ima miris na urin može biti znak bolesti bubrega, a izrazito neugodan zadah praćen povraćanjem, pojavom žutila na beonjačama i desnima ali nedostatkom apetita može ukazivati na probleme s jetrom.

7. Trčanje u krugovima

Psi se često igraju na način da love vlastiti rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala u srednjem uhu, dela odgovornog za ravnotežu.

Simptomi infekcije uha uključuju i nakrivljenost glave, nedostatak koordinacije i gubitak ravnoteže. Uzroci ovakvog ponašanja mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što su povreda glave i trovanje.

8. Vučenje na zadnjici

 

 

Kada pas ovo radi, to neretko znači da mu nešto iritira anus. Krivac mogu biti zagnojene ili začepljene analne žlezde što se leči istiskivanjem žlezdi kako bi se one ispraznile. Ovakvi zdravstveni problemi uobičajeni su kod manjih pasa, a najbolje je prepustiti veterinaru da ga reši.

9. Jedenje izmeta

Pseća navika jedenja izmeta, bilo vlastitog ili tuđeg, vrlo je uobičajena i uglavnom bezopasna, a jedu ga zato jer - vole njegov ukus. Međutim, ponekad može biti znak sindroma malapsorpcije pri čemu pas, u želji da unese više kalorija, instinktivno jede izmet.

 

 

Kako biste sprečili psa da jede vlastiti ili tuđi izmet, uvek pazite šta radi dok ga šetate i ponesite neku igračku koju može da žvaće.

10. Često ispuštanje gasova

Ukoliko pas prečesto pušta gasove, a uz to oseća bol u abdomenu, ima proliv i slab apetit, to je znak da bi trebalo da odete kod veterinara. Ukoliko je pas zdrav, a često ispušta gasove, neka njegova hrana sadrži manje vlakana a vi se svakako potrudite da mu ne dajete ostatke vašeg ručka ili večere.

Ako vaš pas jede jako brzo, pokušajte da mu dajete tri manja obroka dnevno umesto jednog velikog. Na taj način pas će gutati manje vazduha pa će ispuštati i manje gasova.

 

Komentari (0)