Mace

VAŠOJ MACI NIJE DOBRO?! Evo da li je povraćanje razlog za BRIGU!

Svim macama ponekad je loše, a veoma je bitno da ne paničite bet razloga, već da vašem ljubimcu pružite adekvatunu pomoć!

06.11.2021 02:23

VAŠOJ MACI NIJE DOBRO?! Evo da li je povraćanje razlog za BRIGU!
Pixabay.com

Vlasnici kućnih ljubimaca veoma brinu zbog njihovog zdravlja i higijene, a svaka i najmanja naznaka da se njihom mezimac ne oseća dobro izaziva osećaj panike. Dva najčešća problema kod mačaka obično su proliv i povraćanje. Povreaćanje nekada može da bude potpuno bezazleno, samo posledica prejedanja, ali ukoliko primetite da vaša maca ima takav ipak se obratite lekaru, a da čekanje mirnije prođe, pogledajte šta može da bude uzrok povraćanja.

Bebe mace

 

 

Nekoliko stvari kod mačića izazivaju povraćanje. Pre svega nagla promena ishrane može da napravi veliki problem u varenju hrane vaše mezimice, kada rešite da pređete na drugu hranu budite strpljivi i postepeno to radite, da ne bi došlo do povraćanja. Drugi razlog je infestacija crevnim parazitima, koja je česta u prvoj godini života mačaka. Ako primetite povraćanja, proverite da nije možda zaražena parazitima. Postoje i virusne bolesti respiratornog trakta, gde najčešće mislimo na virusnu infekciju herpesom, kada kod zaista jake upale i zapuštene bolesti dolazi do izbacivanja sekreta koji se nakuplja u dušniku, a koji podseća na povraćanje. Svakako je najgora i najteža bolest kod koje je jedan od ključnih simptoma povraćanje panleukopenija. Reč je o veoma opasnom virusnom oboljenju koje se javlja najčešće u prvoj godini života kod nevakcinisanih jedinki. Veoma je teško dati prognozu i predvideti uspeh lečenja, čak i kada se mezimac na vreme dovede kod veterinara, te je zato vakcinacija najbolja borba protiv pojavljivanja ove užasne bolesti.

Odrasle mace

 

 

Prejedanje je jedan od glavnih uzroka povraćanja kod odraslih mačaka. U početku je ova pojava dosta strašna, ali vlasnici će vremenom uspeti da prepoznaju kada njihovoj mezimici nije dobro zbog prevrelikog i prekusnog obroka. Kod odraslih mačaka vrlo često organski problemi dovode do povraćanja. Tako mace mogu povraćati usled problema sa pankreasom, žučnom kesom, jetrom, srcem, štitnom žlezdom, bubrezima itd. Ukoliko sumnjate da vaša makča ima neki organski problem, obavezno se posavetujte sa veterinarom, jer svaki od ovih poremećaja mora da se dijagnistifikuje i leči na poseban način. Dlake u želucu i u crevima, takođe, prave ozbiljne probleme. Mace se svakodnevno ližu i čiste i na taj način u sebe unesu veliki broj dlaka. Te dlake se izbacuju povraćanjem u spoljnu sredinu ili putem stolice, pa je normalno je da vaša mačka povremeno povraća i da u tim danima slabije jede.

Ovo ni jednoj maci ne odgovara

 

 

Čuvajte vaše ljubimce od kućne hemije. Vama gotovo ništa neće smetati kontkat sa preparatima za čišćenje, ali vašoj maci može napraviti ozbiljan problem. Takođe, one nikako ne vole neke biljke. Zeleni ljiljan (spider plant), dracena i ciklama su vrlo opasni za mačke, kao i druge biljke iz grupe ljiljana pogotovo.

Ukoliko primetite da vaša mačka nije dobro, te se olašite da je njeno zdravlje ozbiljno narušeno ,posavetujte se sa veterinarom, koji će odmah znati šta je problem, a poželjno je i da na nekoliko sati od vašeg ljubimca sklonite činijice sa vodom i hranom i tako njenom želucu date vremena da se malo oporavi.

Komentari (0)