Savet veterinara

PSI U JESENJEM PERIODU: Evo šta se dešava kada prisiljavate ljubimca na šetnju po kiši

Većina nas nije baš oduševljena kada po kišnom vremenu mora da izađe napolje, a potpuno isto važi i za veliki broj pasa.

05.11.2021 10:04

PSI U JESENJEM PERIODU: Evo šta se dešava kada prisiljavate ljubimca na šetnju po kiši
pexels.com

Ako ni sami ne volite da se nađete na kiši bez kišobrana ili kapuljače, nemojte to očekivati ni od ljubimca. Između dremke na toplom kauču i izlaska napolje po kišnom jesenjem danu većina pasa bi, bez dvoumljenja, izabrala da im šape ostanu suve.

STRAH OD GROMA

- Pre svega, potrebno je da znate da li pas samo ne voli mokru okolinu ili je u pitanju strah od munja i grmljavine. Ljubimci koji se plaše vremenskih nepogoda uglavnom ih predosete i do nekoliko sati ranije. Vlasnici veoma često ovu vrstu problema u ponašanju ljubimca pokušavaju da reše naglim, namernim i silovitim izlaganjem izvoru straha u cilju čeličenja, što je krajnje pogrešno. Pas se na taj način izlaže dodatnom stresu, što može dovesti do samopovređivanja, razvoja fobija i anksioznosti, ali i destruktivnog ponašanja prema vlasniku - kaže dr vet. med. Igor Ćosović.

On ističe da se ne može uvek pouzdano znati šta izaziva strah od vremenskih nepogoda kod pasa. Neki od uzroka su promena pritiska, statički elektricitet, probijanje zvučnog zida, svetlost munje ili jednostavno uznemirujući zvuk vetra i kiše. Intenzitet straha i reakcija psa je individualna. Neki psi će se samo primiriti dok traje grmljavina, a po prestanku nevremena nastaviće tamo gde su stali.

Neki ljubimci međutim mnogo dramatičnije preživljavaju nevreme s grmljavinom. Uplašeni pas se skriva po kući, glasno dahće i cvili, a nisu retki slučajevi ispoljavanja agresije. Strah se može javiti kod svakog psa, ali je najčešći kod ovčara poput vučjaka ili kolija. Osim toga, može biti izazvan i ranijim negativnim iskustvima sa svetlom i bukom.

- Prisiljavanjem psa kod koga je prisutan strah od nevremena samo ćete proizvesti kontraefekat, a fizičkom kaznom učinićete da pas grmljavinu poveže s bolom, što će intenzivirati strah. Nije dobro ni da ljubimca previše mazite za vreme oluje jer time ohrabrujete takvo ponašanje. Pametno rešenje je da ovladate nekom od tehnika za smirivanje teskobe kod pasa - kaže Igor Ćosović.

KABANICA ZA PSE

On dodaje da će raspoloženje psa prema kišnom vremenu zavisiti od karaktera. Neki psi ne vole kišu, pa će, ako moraju da izađu zbog nužde, to obaviti brže nego ikad. S druge strane, ima pasa kojima kiša i vetar ne smetaju, a ima i onih koji naprosto obožavaju šetnje po tipičnom jesenjem vremenu. Preporuka je da pratite raspoloženje ljubimca i ništa ne radite na silu.

- Ako se pas izrazito plaši oluje, veterinar će preporučiti da pažljivo pratite vremensku prognozu i ublažite strah tako što ćete ljubimcu dati blag sedativ. Ipak, ovo nikada nemojte raditi bez konsultacije s veterinarom. Najvažnije je svakako da se naoružate strpljenjem i polako i postepeno priviknete psa na zvuk grmljavine - kaže vretinar.

On naglašava da psa koji ne pokazuje znake straha od nevremena slobodno možete izvesti po kiši da obavi sve što je potrebno. Poželjno je da mu obučete specijalnu kabanicu i potrudite se da se ljubimac minimalno pokvasi, a da po obavljenoj šetnji psa dobro obrišete peškirom. Nagrađivanjem ljubimca po dolasku kući podstičete pozitivan stav prema kratkotrajnim šetnjama u kišnim jesenjim danima.

Oslobodite ljubimca straha

- Za vreme grmljavine vlasnik treba da se ponaša potpuno mirno, ne podgrevajući ponašanjem strah kod ljubimca. Poželjno je da skrenete pažnju psa s izvora straha tako što ćete izgovarati neke uobičajene komande i insistirati na njihovom izvršenju. Morate biti uporni, ali ni u kom slučaju ne vičite na psa. Dobro rešenje je i postepeno privikavanje na zvuk groma. Ovo je proces koji zahteva nekoliko meseci, ali daje odlične rezultate na dugoročnom nivou. Potrebno je da ljubimcu nekoliko puta dnevno veoma tiho puštate audio-snimak zvuka grmljavine. On neće uplašiti psa, a istovremeno će se ljubimac postepeno navikavati na njega. Kada se pas navikne na zvuk grmljavine i prestane da obraća pažnju na njega, snimak pustite nešto glasnije da ponovo pridobijete pažnju psa. Tokom perioda od nekoliko meseci primenom ove tehnike ćete učiniti da se pas bez trauma navikne na zvuk grmljavine i prestane da se plaši - kaže veterinar Igor Ćosović.

 

 

Komentari (0)