Sex

VIJAGRA VODI U SLEPILO? Ozbiljno upozorenje stručnjaka, evo ko bi posebno trebalo da se čuva!

Najnovije istraživanje otkriva da muškarci koji uzimaju vijagru skoro dvostruko češće pate od problema sa vidom koji mogu dovesti do slepila.

08.04.2022 15:00

VIJAGRA VODI U SLEPILO? Ozbiljno upozorenje stručnjaka, evo ko bi posebno trebalo da se čuva!
shutterstock.com

Američki naučnici analizirali su podatke dobijene od 213.000 muškaraca koji su uzimali lekove za erektilnu disfunkciju. Otkrili su da je kod redovnih korisnika četiri uobičajena leka za potenciju, Vijagre, Cijalisa, Levitre i Stendre, rizik od razvoja ozbiljnog oboljenja očiju skočio za 85 odsto. Portal Srećna Republika vam otkriva do kakvih problema sa vidom korišćenje ovih medikamenata može da dovede.

Naime, vodeći istraživač sa Univerziteta Britanske Kolumbije, dr Mahjar Etminan, upozorio je da postoji snažna veza između tri očne bolesti i upotrebe ovih lekova. To uključuje i odvajanje mrežnjače, odnosno ablaciju retine, što pacijenti opisuju kao pojavu tačkica, končića ili mušica ispred oka. Takođe dolazi do smanjenog snabdevanja krvlju optičkog nerva zbog čega oboleli ostaju bez vida. On je apelovao na korisnike da potraže medicinsku pomoć ako primete bilo kakve promene u svom vidu.

Stručnjaci se plaše da tablete za potenciju utiču na dotok krvi u oko, izazivajući probleme sa vidom. Erektilna disfunkcija, poznata još i kao impotencija, je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije. Oko pet miliona Britanaca, 40 odsto starijih muškaraca, ima ovaj problem. Uzroci mogu biti psihički ili fizički, od stresa i depresije do stanja koja utiču na protok krvi, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Studija, objavljena u časopisu JAMA Oftalmologija, razmatrala je grupu lekova nazvanih inhibitori fosfodiesteraze tipa 5. To uključuje Vijagru i njen generički ekvivalent, sildenafil. Godišnje se u Velikoj Britaniji samo za ovaj lek izda oko 3,5 miliona recepata, dok ih mnogo više muškaraca kupuje bez recepta, po ceni od oko 4 funte.

- Ovi lekovi rešavaju erektilnu disfunkciju poboljšavajući protok krvi, ali znamo da mogu da ometaju i protok krvi u drugim delovima tela. Dakle, iako naša studija ne dokazuje uzrok i posledicu, postoji mehanizam pomoću kojeg bi ovi lekovi mogli dovesti do ovih problema. Sveobuhvatnost dokaza ukazuje na jaku povezanost - rekao je dr Etminan.

Novo istraživanje je pokazalo da su oni koji su uzimali tablete za potenciju imali 2,6 puta veći rizik od seroznog odvajanja mrežnjače, dvostruko veće šanse za ishemijsku optičku neuropatiju i povećanje vaskularne okluzije retine za čak 44 odsto. Iako su ova tri stanja retka, mogu izazvati gubitak vida, piše britanski San

 - Sildenafil, tadalafil, vardenafil i avanafil su važni lekovi za lečenje erektilne disfunkcije, a poznato je da je upotreba ovih proizvoda povezana sa rizikom od problema sa vidom. Studija objavljena u časopisu JAMA Oftalmologija potvrđuje poznati rizik od određenih problema sa vidom koji se retko mogu javiti kod redovnih korisnika ovih lekova. Uputstvo za upotrebu ovih lekova savetuje da bi ukoliko dođe do bilo kakvog iznenadnog oštećenja vida, pacijenti trebalo da prestanu sa uzimanjem proizvoda i da se odmah konsultuju sa lekarom. Pacijenti mogu da nastave da koriste ove proizvode, ali bi trebalo da porazgovaraju sa svojim lekarom ili farmaceutom o svim nedoumicama u vezi sa terapijom - izjavio je portparol Agencije za kontrolu medicinskih i zdravstvenih proizvoda Velike Britanije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)