Seks

KOLIKO ČESTO PAROVI TREBA DA VODE LJUBAV! Da li je jednom nedeljno magična formula?

Intimni odnosi povezani su sa raznim faktorima i razdobljima života

10.02.2022 14:00

KOLIKO ČESTO PAROVI TREBA DA VODE LJUBAV! Da li je jednom nedeljno magična formula?
Pixabay

Seks jača naš imunitet, smanjuje stres i poboljšava pamćenje. I to su samo fizičke prednosti. Redovan seks unosi i zadovoljstvo u naše živote i zbog njega se osećamo manje depresivno i na život gledamo sa pozitivne strane.

Koliko često bi trebalo imati seksualne odnose?

Trejsi Koks je stručnjak za seksualne odnose i otkriva koliko je akcija u spavaćoj sobi poželjno za parove u svakoj fazi života.

Učestalost odnosa povezana je s raznim faktorima i ne postoji jedan opšti odgovor na pitanje o tome koliko seksa je dovoljno. Jedan seks terapeut je jednom rekao da, ako par koji je u braku 20 godina, tvrdi da je seks dobar kao što je bio na početku, postoje samo tri mogućnosti. Govore istinu jer u početku nisu imali dobar seks, lažu ili je seks sve što su ikada imali pošto se nisu emocionalno povezali.

Pixabay

Seksualni život zavisi od mnogo faktora

 

Većina nas smatra da seksualni život sledi predvidljiv put - što ste duže u vezi, to ćete imati manje intimnim odnosa. Ali na učestalost seksa takođe snažno utiču: naš libido, godine, faza veze, opšte zdravlje, koliko smo sretni sa svojim partnerom, navike pijenja, menstrualni ciklusi i još bezbroj drugih faktora.

To je razlog zašto reći jednom nedeljno, što važi kao opšteprihvaćena „najbolja“ količina, nije od velike pomoći. To bi moglo biti „slatko“, ali ako imate troje dece mlađe od pet godina, to je jednostavno neostvarljivo.

Seks terapeutkinja Trejsi Koks postavila je razumne ciljeve po pitanju intimnih odnosa.

Upravo ste se upoznali

Idealan broj: Svaki put kada se vidite, od kada ste postali seksualno aktivni.

Što se događa: To se s razlogom zove „razdoblje medenog meseca“. Prvih nekoliko meseci nakon što ste počeli da budete intimni, biće to najpoželjniji, avanturistički i najčešći seks koji ćete imati u vašoj vezi. Zašto? Jer to diktiraju moćni hormoni koji izazivaju porast želje. Visoke doze dopamina i serotonina stvaraju osećaj euforije koji čini seks gotovo nepodnošljivo uzbudljivim. Ima ga puno i traje godinama.

To se zove „spontana požuda“, koja je potpuno bez napora. Dovoljno je samo razmišljati o svom partneru ili ga videti da biste poželeli seks. Problem je što seks „nije stvaran“ jer većinu erotskog uzbuđenja proizvode hormoni mozga, a ne ono što je stvarno ispred vas. Nizak seksualni nagon, užasnu tehniku, sklonost sebičnosti - intenzivan podsticaj koji dobijete na početku, lukavo sve to prikriva. Bez obzira na to, kad bismo svi mogli ostati u tom trenutku, ostali bismo.

Pixabay

Na početku veze "hemija" ozbiljno radi a hormoni divljaju

 

Cilj: Novi parovi ne moraju težiti ničemu, odličan seks se jednostavno dogodi. Ako ne želite očajnički to učiniti svaki put kada se vidite, seksualna hemija je u nedostatku. Hemija se, istina, može razvijati tokom vremena, ali je bolje ako je tu odmah u startu.

Neka se to događa češće: Produžite „hemijski udar“. Malo parova treba podsticaj da se češće seksaju na samom početku, ali ako uvedete nove seksualne avanture, kao što su seks na otvorenom, igranje sa seks igračkama, eksperimentiranje s različitim vrstama orgazama, pre nego što hormoni nestanu, možete veštački produžiti životni vek vašem ludom seksu.

Počeli ste da živite zajedno ili ste se venčali

Idealan broj: Retko koji par neće doživeti pad nakon što su počeli zajedno da dele krov nad glavom.

Što se događa: Zajednički dom značajno utiče na seksualni život. Sve ne baš savršene stvari koje ste sakrivali jedno od drugog: rezanje noktiju na nogama, depiliranje gornje usne, nekoliko dana bez pranja kose, osećaj stresa ili iritacije, odjednom izlaze na videlo. Više privatnost ne postoji, kao ni vreme za nju. Možda mislite da ste „jedno“, ali ste dve osobe s različitim idejama o tome kako voditi kuću i svoje živote. Neizbežna je borba za moć i veliko prilagođavanje s obe strane. Seks se može ili dramatično poboljšati ili pasti. Nakon godina sakrivanja od roditelja ili cimera, napokon mogućnost vođenja ljubavi negde drugde osim u krevetu postaje poput ostvarenja sna.

Pixabay

Kod svih mladenaca se beleži pad u broju intimnih odnosa

 

Neki uspevaju u monogamnim vezama i uživaju u predvidljivom vođenju ljubavi jer se osećaju sigurno i mogu se opustiti kada znaju šta dolazi. Drugi smatraju da je mogućnost seksanja 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji loša, a ne dobra stvar, pogotovo kada je s istom osobom. Poznato je i da nekima familijarnost prigušuje želju i osete je kada naprave tu prvu veliku stvar - kada se usele ili venčaju. Izrazi „muž“ i „žena“ mogli bi da vam zagreju srce, ali postoje i oni kojima će to verojatno rashladiti prepone. Biti u vezi više je seksi nego postati službeno „odrastao“, prenosi 24sata.hr.

Cilj: Gotovo svi mladenci beleže pad u seksu; 62% ih je u jednom istraživanju reklo da bi volelo da ga imaju više. Šta se događa? Nedostatak vremena, stres i suočavanje s napornim svakodnevnim životom. Dobro pravilo je da dopustite nekoliko meseci da se prilagodite, a zatim ciljajte na istu količinu seksa koju ste imali pre nego što ste se venčali ili uselili. Verovatno nećete uspeti, ali ako se približite, ide vam sasvim dobro.

Neka se to događa češće: Zakažite vreme za seks. Možda ne zvuči seksi, ali je delotvorno. Oko 36% mladenaca planira seks u svom životu. Priznajte svoje najmračnije fantazije. To je koristan način u borbi protiv vašeg novog neprijatelja - porodičnog života. Deljenje fantazija aktivno umanjuje sklonost da jedno drugome postanemo najbolji prijatelji, umesto ljubavnici. Napravite „teglicu za seks“ - svako neka zapiše na papirićima zapiše stvari koje bi želeo da isproba. Papiriće ispresavijajte i stavite u teglu, a jednom nedeljno izvucite papirić i probajte da ispunite želju.

Postali ste roditelji

Idealan broj: Zavisi o tome kako podnosite roditeljstvo. Jednom ili dvaput mesečno, otprilike četiri meseca nakon porođaja, je nešto čemu većina novopečenih roditelja teži.

Što se događa: Pored hroničnog nedostatka sna, deca stavljaju veći pritisak na vaš odnos i seksualni život nego što ste ikad mogli da pretpostavite. Nema spontanosti, nema privatnosti, nema slobode i nema neprekidnog vremena provedenog u paru. Roditelji s decom potroše u proseku 20 minuta nedeljno na intimnost. Studija na 11.000 žena i muškaraca, u dobi od 16 do 44 godine, pokazala je da udate žene s decom mlađom od pet godina imaju najniži libido od svih grupa. Postoji biološki razlog za kratkoročnu nezainteresovanost žena – one su usmerene na brigu o detetu, a ne na stvaranje novog. Novopečeni roditelji se najčešće pitaju da li će se im se povratiti seksualni život. Trejsi Koks odgovara da hoće, ali nakon izvesnog vremena.

Pixabay

Roditeljstvo donosi mnogo izazova u bračnom i seksualnom životu

 

Cilj: Treba se diviti svim novim roditeljima koji imaju bilo kakav seks u prvoj godini nakon rođenja deteta. Prema statističkim podacima, većina parova uopšte nema intimne odnose sedam nedelja nakon porođaja, puno ih počinje sa seksom tek posle tri meseca, neki čekaju i duže od godinu dana. Međutim, obično četiri meseca nakon porođaja, većina parova se vraća intimnim odnosima kakve su imali i tokom trudnoće. Šest meseci nakon porođaja, mladi roditelji imaju seks od tri do pet puta mesečno, a godinu dana kasnije govore da se ponovo osećaju dobro, mada retko ko kaže da je seks dobar kao što je bio i pre dece.

Neka se to događa češće: Budite intimni kad god to možete. Nemojte biti nervozni. Bilo koji seks je bolji za vašu vezu nego nijedan. Ne brinite ako ne „završite“ seks. Kada ste zadnji put napravili obrok i uspeli da ga pojedete dok je još bio topao? Tako će stvari funkcionisati i ovde izvesno vreme. Većina ljudi može neko vreme biti bez seksa. Ali, postaju ogorčeni kad ne vide kraj suši. Razgovarajte o tome kako će biti sjajno kada se stvari smire i vi ćete to zajedno prebroditi.

Dugo ste zajedno

Idealan broj: Jednom nedeljno je idealno, ali jednom u dve nedelje takođe čini puno dugogodišnje parove sretnim

Što se događa: Što ste duže sa svojim partnerom, manje imate seksa zbog onoga što se naziva „navikavanje“, odnosno uklanjanje faktora novosti. To se događa parovima bilo koje dobi. Parovi u srednjim 20-im i srednjim 30-ima imaju seks u proseku osam do devet puta mesečno. Nakon dve godine veze, ovo pada na šest puta mesečno.

A šta kažete na ovu statistiku - koliko često imate intimni odnos u prvoj godini kada ste zajedno, diktira koliko ćete često imati seks od tada nadalje. Istraživanja pokazuju da to postavlja obrazac - ako imate natprosečnu količinu seksa, nastavlja se čak i nakon dve godine kada dolazi do prirodne tačke pada. Postoji mnogo istraživanja o bračnom seksu s vrlo suprotstavljenim faktorima. To je zato što faktori poput godina, dece i dužine veze dramatično menjaju učestalost. Jednom nedeljno idealno je za osobe u ozbiljnim vezama, ali samo oko polovine njih toliko često ima zaista seks.

Pixabay

Stručnjaci preporučuju seksualne igre koje će začiniti intimni odnos

 

Seksualni terapeuti definišu „niskoseksualni“ brak gde se par prepušta seksu u razmaku dužem od dve nedelje. To znači manje od 25 puta godišnje. Oko 15% dugogodišnjiha parova spada u ovu kategoriju. 20% parova spada u kategoriju „brakova bez seksa“, odnosno manje od 10 puta godišnje.

- Poznajem puno parova koji su dugo zajedno i koji uživaju u seksu jednom mesečno ili na svakih šest nedelja i smatraju se seksualno zadovoljnima, kaže terapeutkinja Trejsi Koks.

Cilj: Prava količina seksa za svaki par vrlo je subjektivna. Prava količina seksa, u ovom slučaju, ima manje veze s time koliko često ga imate, već s onim što vas oboje čini srećnim. Nedeljni seks je odličan kako za fizičko, tako i za emocionalno zdravlje. Ali ako to nije slučaj s vama, ne brinite o tome. Ne postoji „normalno“, postoji samo ono što funkcioniše za vas oboje.

Neka se to događa češće: Imajte seks koji vas gura iz zone udobnosti. Budite avanturistički nastrojeni i razigrani. Odvažni i hrabri! Igrajte na „ono što pali“ vašeg partnera. Svi mi imamo temeljnu erotsku temu, nešto što moramo izraziti da bismo mogli podstaknuti ili osetiti želju. To je naša „stvar“, nešto što nas uvek uzbudi. To može biti seks na polujavnom prostoru, nošenje štikli u krevet, gledanje pornića tokom seksa, uživanje u analnom seksu, vezivanje, igračke... Mnogi ljudi čuvaju svoju „stvar“ i ne govore partneru iz straha od osude. Par koji otkrije i prepusti jedno drugom temeljnu erotsku temu, vrlo visoko ocenjuje svoje zadovoljstvo seksom.

U godinama ste

Idealan broj: Od jednom nedeljno do jednom u dva meseca.

Šta se događa: Ako ste žena, u nekoj fazi će doći do menopauze sa svim svojim jedinstvenim izazovima. Bolni seks, suvoća vagine, manja osetljivost i simptomi poremećaja libida kao što su talasi vrućine -  sve to izaziva pustoš u najzdravijem seksualnom nagonu. Opšti zdravstveni problemi povezani sa starenjem, manje energije, bolovi u leđima, kukovima i kolenima, manje pouzdane erekcije i opšti gubitak želje, sve to znači da je nastupila smanjena učestalost i da je došlo do opadanja seksa.

Dobra vest je da nikad nije bilo boljeg vremena da budete stariji u smislu vašeg seksualnog života jer bolje obrazovanje i duži životni vek doprinose tome da ljudi uživaju u seksu mnogo više i duže nego ikad pre. Istraživanjem u Ujedinjenom Kraljevstvu dobijeni su ovi statistički podaci: 5,3% heteroseksualnih parova, u dobi od 45 do 55 godina, koji su bili u braku 10 do 15 godina, imali su seks svakog dana; 42,1% imalo je seks na nedeljnoj bazi; 31,6% imalo je seksualne odnose jednom mesečno; 15,8% imalo je odnose jednom godišnje, a preostalih 5,2% nije imalo seks.

Drugo istraživanje u SAD-u, među ljudima između 50 i 80 godina pokazalo je da većina u proseku ima polne odnose dvaput mesečno. Motivacija je veća nego što biste očekivali; 51% ispitanih ljudi izjavilo je da će nastaviti sa seksom dok god budu bili u mogućnosti. 44% je reklo da je njihov seksualni život bio puno više ili jednako avanturistički kao kad su bili mlađi.

Pixabay

"Igračke" znaju dodatno da začine seks

 

Cilj: Godine su u ovom slučaju samo broj, jer vaša želja i sposobnost za seksom uvelike zavise o vašem opštem zdravlju, prirodnom nivou libida i o tome kada ste se vi i partner „spojili“. Svi doživljavamo dramatično povećanje želje na početku veze, bez obzira na godine.

Za dugogodišnje parove to je obično kompromis između onoga što je najbolje - redovan seks - onoga što je fizički moguće - zadovoljstva u vezi - i koliko uživate u seksu.

Neka se to događa češće: Seksajte se ili ćete izgubiti sposobnost. Ovo se odnosi na gotovo sve kad prođu pola stoleća, ali je ključno kada je u pitanju seks. Što redovitije imate intimni odnos, to su vaše genitalije u boljem stanju i obliku. Kao i ostali mišići u našem telu, i njima je potrebna vežba. Redovni penetrativni seks održaće mišiće toniranim, vaginalnu fleksibilnijom, a penis zdravim. Ako to nije privlačno ili moguće, ciljajte na redovne orgazme. Mišićne kontrakcije zbog orgazma i oslobađanja hormona rade svoju magiju. Ako nemate partnera, masturbirajte nekoliko puta nedeljno do orgazma, kako biste ostvarili iste zdravstvene prednosti. Koristite lubrikante. Počnite da ga koristiti prilikom svake seksualne aktivnosti, snošaja, međusobnog ručnog zadovoljavanja, solo masturbacije, solo seksa sa svoji vibratorom…

Ako to već niste otkrili, to će takođe napraviti veliku promenu u vašem seksualnom životu - koristite seksualne igračke. One su rešenje za mnoge probleme. Pomažu vam da ostanete seksualni, pa i onima koji su slobodni, pomažu da reše sve probleme s erekcijom i potrebu za većom stimulacijom ako se osetljivost smanji.

Zašto je jednom nedeljno „poželjna norma“?

Čini se da je jednom nedeljno čarobni broj za dugoročnu seksualnu sreću, s novim dokazima koji upućuju na to da vas previše seksa može učiniti „nesretnima“, što dovodi do smanjenja želje i uživanja. Važno istraživanje iz 2015. objavljeno u Society for Personality and Social Psychology otkrilo je da više seksa ne čini parove srećnijima. Studija, koja se temelji na anketama više od 30.000 Amerikanaca prikupljenih tokom 40 godina, otkrila je, da iako je redovan seks imao mnogo prednosti, dobrobiti se nisu povećale nakon što je par imao seks više od jednom nedeljno.

Nedeljni seks jača imunološki sistem, smanjuje stres i poboljšava pamćenje. I to su samo fizičke prednosti. Redovan seks unosi zadovoljstvo u naše živote i povećava proizvodnju oksitocina, hormona maženja, donoseći nam poverenje, intimnost i povezanost. Zbog toga se osećamo manje depresivno, više na stvari gledamo sa pozitivne strane, povećava se samopouzdanje i samopoštovanja.

Parovi koji imaju redovne intimne odnose, bliskiji su sa svojim partnerom i ocenjuju sreću svoje veze mnogo višom od parova koji to ne čine. Seks takođe pojačava libido i podseća na dobar osećaj seksa, ako ga niste imali neko vreme. Većina parova svaki put ima seks u trajanju od oko 10 do 15 minuta, prenosi Daily Mail.

Komentari (0)