Sex

DA LI ŽENA KOJA NE DOŽIVLJAVA VRHUNAC NE UME ILI NE MOŽE? Srpski stručnjaci rešili dilemu uživo u programu

Psihijatar se izjasnio.

17.08.2024 19:50

DA LI ŽENA KOJA NE DOŽIVLJAVA VRHUNAC NE UME ILI NE MOŽE? Srpski stručnjaci rešili dilemu uživo u programu
TV Prva printscreen

Psihijatar Irena Đorđević i Dragana Dukuljev promoterka zdravog intimnog života objasnile su temu ženske seksualnosti i zbog čega je nekim ženama teško da izraze svoje želje tokom intimnog života sa partnerom.

One su odgovorile na pitanje da li žena koja ne doživljava vrhunac ne ume ili ne može.

- Ako izuzmemo sve ono što nije psihološke prirode, ovde treba da pričamo o ženskoj seksualnosti u najširem mogućem smislu. Doživljaj vrhunca je nešto što je vrlo kompleksno i zavisi od više faktora. Imamo kada je u pitanju ženska seksualnost, imamo genetsku predispoziju, imamo faktore sredine i odrastanja i njen doživljaj  sopstvene seksualnosti što je izuzetno važno, model koji je imala u porodici i ono što je dobila kao odgovor na seksualnost od društva, od svega toga zavisi kako će ona sebe da doživi u tom kontekstu. Mnogo je porodica u kojima postoji jedna zabrana seksualnosti, odnosno kroz prethodno odrastanje kao da se slala poruka da je to sramotno. Ona kako odrasta ima problem. E onda ona sebe istražuje sa drugim ljudima - navela je Irena Đorđević psihijatar u emisiji 150 minuta.

Shutterstock

Zašto žene ne doživljavaju vrhunac


Onda se postavlja pitanje da li kasnije kada žena odraste dobije uopšte mogućnost da partner bude otvoren za njene želje.

- Često se dešava da partneri ne razgovaraju o intimnim odnosima i to se sve stavlja po strani. Dođu na terapiju sa drugim razlogom, pa se to otvori kasnije. Partnerska terapija može da pomogne, kada počnu da razgovaraju i kada svako dobije slobodu da kaže šta mu nedostaje to se višestruko menja. Mnogo je i do psihološkog momenta i kako ko doživljava seksualni čin i seksualnost - rekla je psihijatar.

Dragana tvrdi da se devojke plaše osude.

- Komuniciram sa obe strane često i momci i devojke mi kažu da se plaše da kažu drugoj strani da im nešto ne prija, ili obrnuto. Više se devojke plaše da budu osuđene. Ako bilo šta ona traži plaši se osude - rekla je Dragana Dukuljev promoterka zdravog intimnog života.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)