Sex

OVO JE GLAVNI RAZLOG ŠTO UDATE ŽENE GUBE INTERESOVANJE ZA INTIMNE ODNOSE: Najnovija studija potvrdila!

Mnogo je različitih stavova kada je ova tematika u pitanju, ali evo šta se u stvari događa.

18.04.2023 21:01

OVO JE GLAVNI RAZLOG ŠTO UDATE ŽENE GUBE INTERESOVANJE ZA INTIMNE ODNOSE: Najnovija studija potvrdila!
Shutterstock

Često se može čuti bilo u svakodnevnom životu, bilo na filmu ili na televiziji, da bračni život nije baš kao u bajci. Parovi se u početku upoznaju, počinju da se zabavljaju pa se zaljubljuju i sve poprima ružičaste boje. Najsrećniji od njih svoju ljubav krunišu brakom ili bar zajedničkim životom, a na kraju dođu i deca. Žena više nema vremena samo za sebe ili svoju karijeriju. Ona je uz sve to i domaćica, budući da se od nje očekuje i da održava ceo dom, što podrazumeva da sređuje i redovno kuva, dok se briga o deci podrazumeva.

Muškarac koji samo dolazi kući sa posla i očekuje da zatekne dom u identičnom stanju u kom ga je ostavio, a uz to i gotov, serviran i vruć ručak, kao i namirenu decu je, po svemu sudeći, srećan čovek. Vrhunac njegovog zadovoljstva je i žena koja je i pored sređivanja kuće, spremanja ručka, brige o deci i odlaska na posao uveče spremna za vratolomije u krevetu. Takva žena bi se mogla nazvati super-ženom, ukoliko zaista ima snage, a pre svega volje za sve to u svega 24 sata. Nije čudo da je ženski libido i želja za se*som posle dugo godina braka u padu, dok je kod muškaraca gotovo nepromenjena situacija, iako ima izuzetaka u oba slučaja.

shutterstock.com

Dokazano je da udatim ženama vremenom opada se*sualna želja, što često stvara razdor u odnosu  

Istraživanja su pokazala da žene imaju veću verovatnoću da dožive pad se*ualne želje nego muškarci, a sada je otkriveno i zašto. Nedavna studija objavljena u Arhivi se*sualnog ponašanja otkrila je jedan značajan zaključak, a to je da žene odbijaju partneri koji ne žele da urade "svoj deo kućnih poslova". Istraživači Emili Haris, Aki Gormezano i Sari Van Anders anketirali su više od 1.000 žena koje su trenutno u vezi sa muškarcima sa kojima žive i imaju decu. Postavljena su im pitanja o nivou se*sualne želje, o podeli kućnih poslova sa partnerima i o tome kako se osećaju u vezi sa tim ulogama.

Žene koje su radile većinu kućnih poslova imale su znatno manju želju za se*som sa partnerom u poređenju sa ženama u kojima su muškarci bili više uključeni u kućne poslove. Drugim rečima, žene su bile mnogo više se*sualno uzbuđene ukoliko su njihovi muškarci bili ti koji su paralelno sa njima kuvali, čistili i brinuli o deci. Ali najzanimljiviji deo otkrića je onaj u kom je dokazano da nije samo ženski libido oslabio zato što su žene bile zauzete i iscrpljene od gomile obaveza. Umesto toga, istraživači su pronašli dva specifična uzroka koji tačno objašnjavaju zašto je nejednaka podela kućnih poslova imala takav uticaj na smanjenje se*sualne želje kod žena.

Pixabay.com

U početku se smatralo da su žene jednostavno na kraju dana iscrpljene kućnim poslovima

Prvo, studija je otkrila da su žene koje su preuzele više kućnih poslova verovatno doživljavale tu podelu na "ženske" i "muške" poslove kao nepravednu, a taj osećaj manje vrednosti je doveo i do manje želje za intimom sa partnerom.

- Ovo je važno jer pobija argument da žene preuzimaju više kućnih poslova zato što to žele ili zato što jednostavno uživaju u brizi. Iako je to možda tačno za neke, studija je otkrila da su žene u neuravnoteženim partnerskim odnosima zapravo često ogorčene zbog takve situacije. I prilično je teško imati se*s sa nekim na koga si ogorčen i na neki način ljut - objašnjavaju stručnjaci.

shutterstock.com

Žene žele jednaku "podelu uloga" i muškarca kome neće izigravati mamu

Drugo, istraživači su otkrili da žene koje su se suočile sa neravnotežom kod kuće češće osećaju da njihov partner zavisi od njih.

- Osećaj da se vaš muškarac oslanja na vas, da se brinete o njemu i obavljate osnovne životne zadatke za njega bio je još jedan faktor povezan sa nižim se*sualnim nagonom. Pranje nečijeg veša, kuvanje za njega, čišćenje za njim i planiranje njihovog društvenog kalendara su zadaci koje ljudi obično rade za decu. Dakle, kada žena mora da obavlja te zadatke za svog muža bez stvarnog reciprociteta ili priznanja, takav odnos odražava odnos majke i deteta. Uobičajena je i šala među udatim ženama u kojima na pitanje koliko dece imaju, u taj broj ubrajaju i muža. Veoma je teško biti se*sualno privučen nekim za koga smatrate da je mu je potrebna majčinska briga - zaključak je studije.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Ema

06.07.2023 10:52

Uzeli smo se veoma mladi ja 20 on 22, oboje smo bili "Nevini" bez ikakvih se*sualnih iskustva. U svemu smo dobro funkvionisali sem u se*su, se*s nam je bio nikakav i tako se samo ugasio izmedju nas. Ostali smo zajedno i zivimo u simbiozi spojene nam penzije i to nas resava mnogih briga, zivimo lagodno ali svako u svom delu kuce svojoj sobi