Sex

ZAŠTO SE MUŠKARCI ČESTO DIRAJU "TAMO DOLE"? Stručnjaci konačno objasnili i nije ni blizu onoga u šta smo svi bili ubeđeni!

Stručnjaci su se bavili jednom izuzetno rasprostranjenom pojavom među pripadnicima muškog pola, pre svega zbog činjenice što ona ima psihološke razloge.

25.01.2023 21:01

ZAŠTO SE MUŠKARCI ČESTO DIRAJU "TAMO DOLE"? Stručnjaci konačno objasnili i nije ni blizu onoga u šta smo svi bili ubeđeni!
shutterstock.com

Nekada diskretno i neprimetno, ali često izuzetno direktno i bez ustezanja, muškarci dodiruju svoje međunožje i to bez obzira na to da li su na javnom mestu ili ne. I to je, sasvim očekivano, pripadnicama nežnijeg pola krajnje nejasno, pa i grozno. Iako će muškarci reći da je to nesvesno i stvar refleksa, to ipak nije nikavo opravdanje. 

U jednom istraživanju iz 2021. godine, koje je sproveo "KP Nuts i Movember", otkiveno je koliko zapravo muškarci često "diraju" međunožje. U studiji, koja je obuhvatila 2.000 ljudi, rezultati su pokazali da muškarci imaju tendenciju da to čine čak sedam puta dnevno. Četvrtina ispitanih je priznala da je to radila čak i do deset puta, dok su neki priznali da su se "povremeno mazili" "tamo dole" i do čak 50 puta. 

Kako bi objasnili zbog čega to rade, muškarci su iznosili različite razloge - od nervoze, do "podešavanja" polnog organa u donjem vešu, što uglavnom većina ljudi i misli da su dva ključna razloga. Međutim, psihoterapeut Džo Rajder objašnjava za "Vajs" da je takav potez povezan sa plemenskim instiktom, odnosno mentalitetom koji je nasleđen, te da se često muškarci na taj način osećaju kao da "pripadaju" negde.

- Penis je snažan simbol muškosti i svi muškarci žele da to dobro funkcioniše, to je poruka - objašnjava Rajder.

shutterstock.com

Većina muškaraca i do sedam puta dnevno dodiruje svoje međunožje

- I drugi stručnjaci se slažu sa tim da se to može pripisati toksičnoj muškosti - prenosi Dejli star i citira doktora Andrasa Koltoa.

Prema njegovim rečima, pojedini muškarci skloni su anksioznosti, te je dodirivanje muškosti odraz tog stanja. 

- To je posebno izraženo ukoliko su oni nesigurni u svoju muškost ili osećaju pritisak od nerealnih očekivanja, poput onih kako treba da se ponašaju da bi bili viđeni kao muževni - napominje Kolto. 

S druge strane, taj istraživač napominje da dodirivanje međunožja može blagotvorno da utiče na muškarca i da ublaži njegovu anksioznost jer dodiri "niskog intenzita" oslobađaju oksitocin, odnosno hormon ljubavi u mozgu, i to za posledicu ima bolje raspoloženje.

- Ta "aktivnost" ima korisne efekte na zdravlje i dobrobit po muškaraca jer smanjuje anksioznost - rekao je on.

Na konstataciju pojedinih muškaraca da dodirivanje nema seksualnu konotaciju, već da to rade kako bi "stvar držali gde treba", Kolto objašnjava da to nije daleko od istine i da dodirivanje genitalija kod muškaraca, iako ima seksualni prizvuk, nema veze s erotskom stimulacijom. 

- Oni time hoće da budu sigurni da njihovo blago nije ukradeno - zaključio je Kolto.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)