Roditeljstvo

ŠEF SE NEUMESNO NAŠALIO NA RAČUN NJENE TRUDNOĆE! Usledila je kazna kakvoj se nije nadao

Šef jedne kompanije u Engleskoj, morao je da isplati svojoj radnici 17.557 evra na ime odštete za diskrimiaciju koju je od njega petrpela u trudnoći na svom radnom mestu.

08.05.2022 20:00

ŠEF SE NEUMESNO NAŠALIO NA RAČUN NJENE TRUDNOĆE! Usledila je kazna kakvoj se nije nadao
unsplash.com

Nije mali broj slučajeva žena koje trpe mobing na radnom mestu ili su zbog trudnoće diskriminisane od strane poslodavca na razne načine. Iako bi trebalo da uživa sva prava koja su joj zagarantovana Zakonom o radu, jedna žena naišla je na vrlo neprijatnu i krajnje diskrimnatorsku situaciju, kada je zbog svoje trudnoće bila, jednom rečju, podsmevana i diskriminisana od strane šefa.

Bianka King, finansijska radnica u jednoj firmi u Nortemptonu u Engleskoj, saopštila je svom šefu direktoru kompanije,  Džordžu Dodsu da čeka bebu, nakon čega joj je on uputio neumesan komentar „mora da ste se zabavili u poslednje vreme“.

Printscreen/Facebook/George Dodds

Džordž je umeo kao šef da bude vrlo neprijatan, prema rečima oštećene radnice

Ubrzo nakon toga stiglo joj je i pismo sa otkazom u kome se navodi da je Bianka otpuštena jer firma trpi finansijske poteškoće i ne može da je „čuva“. Kada je žena odgovorila da želi da ide na porodiljsko odsustvo, otkaz je povučen jer kako je njen šef onda izjavio- "to menja sve".

Prema rečima oštećene žene, ona je u više navrata trpela mobing, jer se njen poslodavac na nju jednom prilikom izdrao i izvređao je za vreme video konferencije. Zatim joj je poslao mejl  u kojem je jasno upozorava na pauze za ručak, da ne kasni i da se pridržava propisanog vremena, što ranije nikada nije činio.

Printscreen/Facebook/George Dodds

Ovaj direktor morao je plati veliku odštetu zbog toga kako se poneo prema Bianki

Bianka se zaposlila u toj firmi 2016.godine a 2018.je obavestila šefa da je trudna te da će se poroditi 2019.godine. Ova žena je zbog cele situacije koja ju je snašla morala da zatraži pomoć lekara jer je primetila veliki stres i anksioznost kod sebe. Na koncu svega tužila je šefa i dobila je odštetu za prestup koji je načinjen sa njegove strane, a sudiji je bilo potrebno dve godine da reši ovaj slučaj.

„Pretnja otpuštanjem bila je rezultat toga što je gospođa King obavestila šefa da je trudna. Ne postoji zakonita i uverljiva alternativa za to“ rekao je sudija Martin Blum.

U presudi je naznačeno da je to bila njena prva trudnoća i umesto da joj se raduje, pretrpela je jak stres i neprijatne situacije koje su i pogoršale njeno zdravlje.

Govoreći za MejlOnlajn Tudej, Džordž Dods negirao je izjavu da je uputio preteće pismo otkazom i da je to sve bila laž, tvrdeći da je spreman da da na uvid, sve dokaze i pristup svojim mejlovima. On je rekao da je urađeno sve u skladu sa zakonom i da je gospođa King dobila sve što je potrebno za porodiljsko odsustvo, te da je sastanak sa njom završen  u prijateljskom tonu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)