Roditeljstvo

Znaci da vašem detetu nedostaje igra: U prethodne dve godine deca se nisu družila

Pet znakova ukazuje da vaše dete nema dovoljno vremena za igru

07.03.2022 09:00

Znaci da vašem detetu nedostaje igra: U prethodne dve godine deca se nisu družila
Pixabay

Najvažniji aspekt dečjeg života je igra tokom koje se oni razvijaju fizički, emocionalno i intelektualno. Družeći se kroz igru, oni grade buduće društvene i socijalne veze. Nažalost, tokom pandemije, deca, od onih najmanjih pa do tinejdžera, su propustili dragoceno vreme za druženje.

Nedavno je istraživanje Britanskog psihološkog društva (BPS) otkrilo da više od tri četvrtine roditelja dece u osnovnoj dobi smatra da je vreme za igru ​​jednako važno, kao i to da njihova deca nadoknade sve lekcije koje nisu savladali zbog nepohađanja nastave. Oko 96% roditelja reklo je da je vreme za igru ​​važno za njihovo dete.

BPS zato sada poziva vladu da vrati 10 minuta školskog odmora. Naime, od svih ispitanih, 69% roditelja je reklo da je zabrinuto jer deca nisu imala vreme za igru. Kada je u pitanju društveni razvoj, 61% ispitanika reklo je da je društveni razvoj najvažniji za njihovo dete.

Pixabay

Tokom pandemije deca su više vremena provodila sa roditeljima nego sa vršnjacima

 

Dr Dan O'Hare, s Odseka za obrazovnu i dečju psihologiju BPS-a, rekao je da je jasno da roditelji izuzetno cene vreme za igru.

- Sada vlada treba da preduzme hrabre mere i da prioritet školskoj igri zbog razvoja dece. Ovo nije traženje više vremena za igru, već vraćanje izgubljenog. Moraju postojati odgovarajuća podrška, finansiranje i resursi za učitelje koji su već ionako pod sve većim pritiskom da izvode nastavni plan i program.

Dr Dan je rekao da deca vide igru ​​kao jedan od najvažnijih aspekata svog života i cene vreme, slobodu i mesto za igru. Istakao je kako postoji niz prednosti za njihovu fizičku, emocionalnu, društvenu i intelektualnu dobrobit. Iako neke od ovih stvari imaju trenutnu korist, druge će se razviti vremenom, prenosi 24sata.hr.

Ovih pet znakova ukazuje da vaše dete nema dovoljno vremena za igru:

Pixabay

Deca su u prethodne dve godine vreme uglavnom provodila u zatvorenom prostoru

 

Nametljivost

Tokom pandemije mnogi su roditelji bili prisiljeni da budu kod kuće s decom jer škole i vrtići nisu radili. Zato su deca razvila jaču povezanost jer nisu provodila puno vremena sama.

Dr Dan kaže da je igra važna za decu jer se kroz nju osamostaljuju.

-Dečja mašta može biti beskrajna i iako nam ponekad njihova igra nema smisla, verujte, bilo da se radi o glupoj igri, onoj neurednoj, gruboj ili igri uloga... sve su to iskustva za izgradnju otpornosti kod dece.

Emotivnost

Ako je vaše dete malo emotivnije nego inače, to bi mogla biti posledica nedostatka vremena za igru. Dr Dan je rekao da vreme za igru ​​pomaže deci da dožive niz emocija, uključujući frustraciju, odlučnost, postignuća, razočaranje i samopouzdanje, a kroz praksu mogu naučiti upravljati tim osećanjima.

Pixabay

Sport je veoma važan za fizički i mentalni razvoj dece

 

Zaziranje od druge dece

Deca koja su mesecima bila zatvorena više se i ne sećaju kako je to igrati se s drugom decom. Ako vaše dete beži od toga ili mu je teško da se igra s drugom decom, to može biti zato što nemaju dovoljno vremena za igru.

Doktor Dan kaže da igra podstiče decu da se mešaju s drugom decom i da otkriju kako da izgrade odnose s drugima:

-Igra daje deci prostor da nauče kako da se nose s različitom decom, i onima koji reagiraju i ponašaju se drugačije, kao i da im pomognu u izgradnji različitih identiteta.

Pixabay

Kroz igru deca uče i stiču samopouzdanje

 

Bori se s rešavanjem problema

Igra je izvrsna metoda koja deci može pomoći da se sama snađu u nekim situacijama.

-Ako ste ikada gledali decu kako se igraju, s igračkama ili bez njih, verovatno ste se čudili kako nakon nekog vremena rešavaju probleme ili poteškoće. Kroz igru ​​deca uče da kreativno razmišljaju, prolaze kroz poteškoće i pronalaze rešenja, bez straha da će nešto poći pogrešnim tokom.

Neaktivnost

Ako dete više ne voli da trčkara po dnevnom boravku, to bi moglo da znači da mu nedostaje igra. Dr Dan je rekao da su fizičke prednosti igre izuzetno važne za decu.

-Znamo da se deca sve manje bave fizičkim aktivnostima što štetno utiče na njihovo fizičko i duhovno zdravlje. Igra im pomaže u fizičkom razvoju i da jačaju. Igranje grupnih igara i sportske aktivnosti takođe pomažu u izgradnji odnosa, kaže dr Dan za The Sun.

Komentari (0)