Roditeljstvo

DUŽNOST RODITELJA JE DA VOLI DETE, A NE DA NA NJEMU LEČI NESIGURNOSTI: Čuveni ruski psiholog o ambiciji roditelja

Ne radite domaći zadatak umesto deteta, ali izbegnite i ovu zamku.

14.06.2024 13:12

DUŽNOST RODITELJA JE DA VOLI DETE, A NE DA NA NJEMU LEČI NESIGURNOSTI: Čuveni ruski psiholog o ambiciji roditelja
YouTube/printscreen-Michail Labkovskiy

Mihail Labovski, ime koje krasi stranice Forbsa, ne samo kao priznati ruski psiholog već i kao autoritet u oblasti porodičnih odnosa, svoju reputaciju je stekao na osnovu tridesetogodišnjeg iskustva u radu sa porodicama širom sveta. Labovski je svojim radom došao do ključne spoznaje koja se provlači kroz sve aspekte roditeljstva: ponašanje roditelja presudno utiče na razvoj njihove dece.

- Samo srećni roditelji su sposobni da obezbede srećno detinjstvo, ističe Labovski. 

Njegovo istraživanje ukazuje da je ljubav roditelja prema svojoj deci neophodna. Ističe da ta ljubav treba da bude bezuslovna, da se ne vezuje za mane ili karakteristike deteta. 

Sve što namećete detetu je odraz vas

Jedna od ključnih poruka koju Labovski želi da pošalje roditeljima je da treba da vole svoje dete, ali ne da ga oblikuju po svojim standardima. 

- Sve ambicije i zahtevi koje roditelji postavljaju svom detetu, motivisani sopstvenim ciljevima, samo su odraz njihove sopstvene nesigurnosti. Morate imati na umu da mala deca ne lažu; to je ponašanje koje se razvija sa godinama jer su ih tako učili. Ne činite dete zavisnim od mišljenja drugih ljudi, kaže Labkovaski. 

Ističe i važnost da roditelji ne preuzimaju odgovornost za dete na sebe, posebno kada je u pitanju obrazovanje. 

- Kada dete dobije domaći zadatak, mora da shvati da je to njegova odgovornost. Roditelji mogu da mu budu podrška i da mu pomognu kada zapne, ali ne treba da preuzimaju domaći zadatak umesto deteta, naglašava on.

Mihal Labovski svojim savetima podstiče roditelje da svojoj deci stvore ambijent ljubavi, podrške i samopouzdanja i na taj način grade temelje za srećno i ispunjeno detinjstvo, ali i za uspešno odrastanje u zrele, samopouzdane odrasle osobe.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)