Brak i veze

VIŠE NEMATE ŽELJU DA IMATE INTIMNE ODNOSE S PARTNEROM? Stručnjaci tvrde, nije kraj sveta, ovih 10 stvari je važnije!

Da li postoje stvari koje u vezi mogu bolje da povežu partnere od šaputanja na jastuku? Pročitajte naš tekst i saznajte!

09.05.2022 22:00

VIŠE NEMATE ŽELJU DA IMATE INTIMNE ODNOSE S PARTNEROM? Stručnjaci tvrde, nije kraj sveta, ovih 10 stvari je važnije!
shutterstock.com

Kažu da je osećaj zaljubljenosti poput leptirića u stomaku, a ljubav poput postojane reke koja teče. Svi znamo de se i ti leptirići ponekad umore i prestanu da lepršaju svojim krilima, već se umire pored reke i uživaju u njenoj lepoti. Šta se dešava kada do toga dođe u partnerskom odnosu?

Kada intimni odnosi prestanu da budu toliko česti, ali ljubav, stabilnost i razumevanje ostanu. Eksperti kažu da u životu svih parova postoje stavke koje su čak i važnije od igrarija po krevetu i koje će učiniti da jedan zdrav odnos opstane, uprkos proređenim seksualnim odnosima.

Portal Srećna Republika otkriva o kojih se 10 stvari radi.

1. Uzajamno poštovanje

Ako ste u vezi sa osobom koja je vaša sušta suprotnost u svemu, osim u činjenici da se volite, onda bi trebalo da znate da takav odnos ima velike šanse da uspe čak i ukoliko razmena nežnosti nije više toliko učestala. Tajni začin - poštovanje! Ako volite različitu muziku ili delite suprotne stavove, ali ste i dalje voljni da saslušate paretnera, iznesete svoj stav, ne namećete mu svoje viđenje i to isto vam je uzvraćeno sa njegove strane, smatrajte sebe srećnom osobom! Uzajamno poštovanje i uvažavanje je osnova svakog zdravog međuljudskog odnosa, a partnerskog posebno. Osim intime, možete uživati u malim zajedničkim ritualima, šetnji posle ručka ili čaši vina na kraju radne nedelje i vaša ljubav će i dalje goreti istim plamenom!

2. Zajednički ciljevi

Vi znate kuda idete i znate koga držite pod ruku na tom putu. Znate da želite da uštedite za stan ili da otputujete na romantično putovanje i zajedno svakog dana, ciglu po ciglu, gradite vaše snove. Vi ste zajedno postavili svoje prioritete i to nije nešto što nedostatak strasti može da naruši. Vi gledate svoj odnos na duže staze i trenutni manjak aktivnosti u krevetu vas neće pokolebati, vi zajedno grabite dalje.

3. Jedno ste drugom podrška

Ukoliko znate da je vaš partner vaša stena, vaše uporište, vaša sigurna luka, vaš najvatreniji navijač i vaš najsuroviji kritičar, znate i da nešto poput nedostatka seksa ne može da poljulja brod vaše ljubavi. Vi ste čvrsto privezani i imate jedno drugo za sve u ovom životu, za plakanje i smeh, za kuknjavu i slavlje, u dobru i u zlu. To što vam krevet trenutno ne škripi neće uticati na intenzitet vaše ljubavi.

4. Upućujete jedno drugom komplimente

Dok ste u kuhinji i ujutru spremate kafu, vi ga odmeravate i mislite u sebi kako ste srećnica što baš takav muškarac voli baš eto vas. I onda mu kažete kako mu lepo stoji ta brada od tri dana i on razvuče osmeh od kojeg ste istopite. Kada idete sa drugaricama na kafu, on vas zaustavi pre nego što krenete i kaže vam kako je baš njegova devojka najlepša na svetu i nežno vam skloni kosu sa lica. Takve stvari održavaju plamen ljubavi i govore vam da ste vašem partner još privlačni. Strast još postoji, samo ste trenutno možda preopterećeni životom. Ne brintite, dok god vam se šeretski nasmeje kad vas pogleda, vaša ljubav je bezbedna.

5. Umete da jedno drugo nasmejete

Blesavite se jedno pred drugim, imate isti smisao za humor i ne bojite se da napravite šalu, jer znate da će ga to iskreno nasmejati i obradovati. Opušteni ste jedno pored drugog i vaš zajednički smeh je upravo lek za vašu vezu. Sposobnost da kroz život idete ruku pod ruku i da se zajedno smejete u lice životnim nedaćama i radostima je jedna od stvari koja najčvršće povezuje partnere i formira najdugoročniju vezu. Ukoliko je seks među vama trenutno zatajio, našalite se zajedno na taj račun i nastavite dalje, sa osmehom na licima.

6. Volite zajedničke novine i avanture

Ako se vaša intima trenutno pretvorila u rutinu, isprobajte nove stvari u krevetu, poze, igračke, ili prosto iznenadite partnera ili partnerku ispunjenjem neke njene ili njegove fantazije. A preduslov za sve to je partner koji je voljan da se sa vama upusti u nepoznato. I ne samo u podnožju “jorgan planine”. Zajednička putovanja u zemlju gde nikoga ne poznajete, isprobavanje nove hrane, joga za parove i slične zabavne avanture koje će vas zbližiti čak i više od dobrog provoda u krevetu.

7. Maženje ja vaša oaza

Ako se uspavljujete i budite sa njegovim ili njenim poljucem na usnama, verujte nam, vaša ljubav je bezbedna. Intimnost dolazi u mnogo oblika, a seks je samo jedan od njih. Zagrljaj je mnogi prisniji, kao i poljubac, jer se u njih unosi veća količina emocija. Ako svake večeri zaspete u njegovom zagrljaju ili mu svakog dana pre polaska na posao pošaljete poruku da se čuva i vozi pažljivo, to je ljubav i briga. I više od svega, to je zdravi i stabilan odnos koji će nastaviti da se razvija uprkos trenutnom zahlađenju u intimnim vodama.

8. Imate realistična očekivanja

Želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Naročito u vezi gde život delite sa osobom koja je različita od vas, individua za sebe, sa svojim željama i planovima. Vaša ljubav je tačka preseka vaša dva života, ali svaki čovek je ličnost od mnogo slojeva is vi oni su potrebni kako bismo bili kompletni i ostvareni. Ukoliko ne gleda na sat kada odete da se vidite sa drugaricama, već vam umesto toga poželi lep provod i ukoliko ga podržavate da ode sa drugovima na pivo ili fudbal svake nedelje, vaš odnos je zdrav i čvrst. Postavite realna očekivanja u vezi, poštujte jedno drugo i poklanjajte jedno drugom pažnju i nedostatak seksa se neće odraziti na kvalitet vašeg odnosa.

9. Razumevanje i opraštanje

Ko radi, taj i greši i veze se po tome uopšte ne razlikuju. Kada dve različite osobe provode vreme zajedno, sva je prilika da će pre ili kasnije neko nekoga bez zle namere povrediti. Dešavaju se momenti tenzije, stresa i problema. Život nije savršen, a nisu ni partneri, pa samim tim ni partnerski odnosi, piše portal zadovoljna.dnevnik.hr. Dok god umete da zastanete, popričate, nađete kompromis i zlatnu sredinu, oprostite i zaboravite, vaš odnos je zdrav i preživeće i trenutnu seksualnu sušu, jer vas vežu jače emocije.

10. Vaš partner je vaš najbolji prijatelj

Oni u dugim vezama i brakovima znaju da seks nije uvek deo odnosa. U trenucima kada intima zataji, jako je važno da znate da imate ne koga da se oslonite. Da imate kome da se poverite, da zatražite savet, da znate da vas osoba koja je pored nikada neće izdati i da je vaš prijatelj do kraja i u svakom trenutku. Upravo zato mnogi tvrde da je prijateljska privrženost jača od partnerske i iskrenija. Upravo takvi odnosi su najčvršći i nedostatak intime je nešto na čemu se uvek može poraditi. Vaša veza se bazira na ljubavi, prihvatanju, razumevanju, podršci i poverenju. Ona je prijateljstvo sa svim lepotama emotivnog odnosa, a vaš partner je ne samo vaš bračni nego i vaš životni najbolji drug. Pored takve osobe ćete ostariti sa osmehom na licu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)