Slažete li se?

OBRAZOVANA ŽENA NE TREBA DA SE UDA ZA MAJSTORA: Psiholog napravio HAOS na mrežama!

Kada su izbori srca u pitanju, tu retko postoji racionalnost!

30.01.2022 17:14

OBRAZOVANA ŽENA NE TREBA DA SE UDA ZA MAJSTORA: Psiholog napravio HAOS na mrežama!
pexels.com

Kada se žena zaljubi obično joj nije bitno da li je muškarac bogat ili siromašan, lep ili ružan, ambiciozan ili zadovoljan prosekom. Takva pitanja ne postavljaju se kada nekoga iskreno voliš, jer ga voliš baš takvog kakav jeste. 

Ipak, jedan ruski psiholog, Mihail Litvak smatra da obrazovana žena ne sme da se uda za majstora, a portal Srećna republika vam prenosi zašto.

- Jednog dana dođe kod mene u ordinaciju Marija. Njen problem je bio sledeći: Nije mogla da nađe muškarca za sebe. Marija je obrazovana i veoma uspešna direktorka jedne firme. Iza sebe ima propali brak i dve, već odrasle kćerke. U svakom pogledu ona je uspešna žena, osim u ljubavi. Marija je volela. Ludo je bila zaljubljena u svog supruga. Zato se i udala za njega. Dok se ona obrazovala i „grabila“ napred, gradeći zavidnu poslovnu karijeru, njen muž je bio običan radnik u jednoj firmi sa prosečnom platom. Nije imao želju za profesionalnim napretkom. I dok se Marijina karijera razvijala, dok je ona išla ka vrhu on je postajao sve nezadovoljniji i njihov brak je mnogo trpeo. Jedog dana ga je Marija otvoreno pitala šta da radi, kako bi sačuvala njihov brak- rekao je psiholog, pa dodao:

- „Napusti posao i bavi se porodicom,“ bio je njegov zahtev. Marija je pristala. Dala je otkaz i postala domaćica, a sve zbog „mira u kući“. Međutim, taj mir nije nikako dolazio. Zašto? Muž je bio ogorčen, ništa mu nije odgovaralo. Smetala mu je Marija koja smerno sedi kod kuće. Sve ga je podsećalo na to da je ona u životu uspela, a on nekako nije. Kako se situacija u braku nije popravljala ni nakon par godina, Marija je odlučila da se razvede. Ostavila je muža i počela iz početka. Sama je školovala kćerke, opet karijeru podigla iz pepela, ali i dalje nije imala sreće u ljubavi. Zato se i obratila psihologu. Evo u čemu je njen problem bio: Ako vaš partner ne raste i ne razvija se uz vas, onda ga ostavite bez oklevanja. Ne pokušavajte da ga promenite. Ne gubite vreme. Marija se žalila na nepravdu, jer oni muškarci koji su se njoj sviđali (uspešni poslovni ljudi), pored sebe su imali žene domaćice, majke, bez karijere i uspeha. Oni muškarci kojima se Marija sviđala bili su mahom ženskaroši koji nisu dolazili u obzir. Moj savet Mariji je bio da gleda malo među izuzetno uspešnim poslovnim ljudima koji imaju ista interesovanja kao ona. Ako dovoljno dugo gledaš, naći ćeš način da nađeš ono što tražiš. Zato, žene – pišite doktorske disertacije, grabite napred i nikako se ne osvrćite iza sebe. Ne gledajte ljude koji su ispod vas, oni će vas samo povući na dno. Ništa dobro neće izaći iz toga. Čak i ako se potpuno promenite, postanete ono što on traži od vas – ni tada mu nećete valjati.

Mnogi osporavaju reči ovog čuvenog psihologa. Na društvenim mrežama velike su rasprave da li je on u pravu ili preteruje! Da li treba slušati srce ili savet psihologa? Da li je sreća zaista nemoguća sa nekim ko se nalazi ispod nas na društvenoj lestvici? Ili srce ne bira šta želi i ljubav na kraju pobedi sve? Verujte u ljubav, ona vas neće izneveriti, ali pazite svoje srce da ne završi povređeno poput Marijinog. Gledajte da u ljubavi ne izgubite sebe i svoje vrednosti, a da svog partnera iskreno volite i cenite!

Komentari. (0)