Brak i veze

3 RAZLOGA ZAŠTO STARIJI MUŠKARCI BIRAJU MLAĐE ŽENE: U pitanju su maltene zakoni!

Psiholozi su se bavili tim odnosima oduvek, ali smatra se da su 3 kriterijuma "osećaja moći" kod tih muškaraca najizraženiji.

20.12.2022 22:30

3 RAZLOGA ZAŠTO STARIJI MUŠKARCI BIRAJU MLAĐE ŽENE: U pitanju su maltene zakoni!
Foto: Shutterstock

Pojedini muškarci, kada zađu u određene godine, opredeljuju se za znatno mlađu partnerku. Obično su godine, koje su okarakterisane kao ključne za taj postupak, posle pedesete. Muškarci se tek tada naglo do ušiju zaljubljuju u ženu koja je 20-30 godina mlađa od njih, maltene identično kao i kada su bili tinejdžeri. Mnoga ispitivanja bavila su se temom starijih muškaraca i mlađih devojaka, a pogotovo je takve odnose istraživala psiholog Viktorija Kirsta.

- Postoji kategorija muškaraca koji se posle pedesete bukvalno izgube i hitno im je potrebno da se ponovo osete mladima. Oni se zaljube kao dečaci i nije im važno što su do tog trenutka bili dugo u braku, preko 20 godina recimo, nije važno što već imaju porodicu, ženu punu ljubavi, decu ili čak unuke. Nedavno sam čula izraz od jedne žene, koja je ovaj period života kod muškaraca nazvala “predinfarktnim stanjem”. Zvuči prilično nepristojno, ali ima nešto u tome. Na kraju krajeva, čovek koji je kadar da jednim potezom jednostavno precrta sve godine koje je proveo sa nekada voljenom ženom samo zato što je želeo „nešto novo i sveže“, zaslužuje upravo takvu „dijagnozu“ - objasnila je ona.

Srećna Republika vam otkriva i koja su 3 ključna razloga zbog kojih stariji muškarci žele drastično mlađu partnerku.

1. Fiziološki aspekt

Foto: Shutterstock

Mlade žene najčešće imaju telo koje je u sjajnoj formi 

Ovde se radi isključivo o vizuelnoj kategorizaciji, a logično je da će muškarcu od više od 50 godina kao idealno telo biti ono od dvadesetak godina, koje je u najboljoj formi.

- Kada muškarca privlači mlado telo on podsvesno misli da, pošto je mlada devojka sa njim, to znači da je on i dalje “momak”. Nikako ne svrstava sebe u kategoriju muškaraca koji su "stariji". Drugim rečima, on sa novom, mlađom partnerkom proživljava drugu mladost i živi život koji je poput Instagrama, mnogo toga je u takvoj vezi isključivo instant - objašnjava Viktorija.

2. Psihološki aspekt

Foto: Shutterstock

Muškarci su uvereni da je mladu ženu lakše "oblikovati"

Mnoge dame zrelih godina su većinom ostvarene u ulozi majke, poslovne žene, imaju stabilne porodice, prijatelje i poslove. Takve žene su sasvim uobličene, a ukoliko su razvedene tek onda znaju šta žele i šta ne žele od veze i partnera. Nije ni čudo što je većina žena, koje su na prvi pogled gotovo savršene, zapravo sama. One teško pristaju na kompromise, a još teže pristaju da se nekome prilagođavaju.

- Uopšte ne čudi što će situiran muškarac od 50 godina pre izabrati klinku kojoj mora da pokaže gde je levo, a gde desno, nego ostvarenu zrelu ženu. On želi da tu mladu ženu u potpunosti oblikuje prema svojim željama i potrebama i da je preoblikuje i usmeri u svoje ciljeve - smatra Kirsta.

3. Društveni aspekt

Foto: Shutterstock

Mlade žene imponuju pripadnicima jačeg pola u godinama

Ovaj čovek želi da poraste u očima svojih prijatelja i kolega. On smatra da će svi ostali biti ljubomorni na njegovu lepu i pre svega mladu devojku. Smatraće je njegovoim svojevrsnim trofejem i njega će gledati kao uspešnijeg budući da je uspeo da osvoji duplo mlađu devojku koja može uveliko ćerka da mu bude. On se tako penje socijalnom lestvicom.

- Ovakav čovek smatra da njega isključivo posmatraju sa aspekta osvajača teritorije, znači kao nekoga ko je uspeo. Stvar je u tome da se u mnogim ozbiljnijim poslovima veoma ceni porodica i porodične vrednosti. Oni njega ne posmatraju kao nekoga ko je uspeo da osvoji klinku, a drugi to ne može, već ga gledaju kao nekoga ko je ostavio ženu i decu i posmatraju ga kao preljubnika. On se ni ne nada da duplo mlađa žena može da bude zahtevnija od njegove bivše, ali kada podvije rep i reši da se vrati kući, u sigurnu luku, obično bude već kasno - zaključuje Viktorija.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Petar

18.01.2023 17:51

Razveden sam i vec sam 7 meseci u vehi sa divnom zenom,koja je mladja od mene 35 god. U radnom sam odnosu sam ,ali bas nikome nisam pricao o nama. Meni ne treba misljenje okoline,Dragana mi je samo potrebna. Znaci ,vas tacka 3 u mom slucaju ne stoji.