Mnogi običaji koji važe za Uskrs se prenose s kolena na koleno, ali, najvažnije je da se sačuva tradicija porodične proslave. Nedelja je i dan koji počinje tucanjem jajima, a pobednik će imati tu privilegiju da se do narednog Uskrsa hvali svojom pobedom.
U skladu sa narodnim verovanjima, na Uskrs valja da se ustane rano, ali se nikako ne leže pre ponoći, jer ako bi se otišlo u krevet pre nego što sat otkuca ponoć, veruje se da bi ta osoba bila nenaspavana i da ne bi bila sklona poslu do sledećeg Uskrsa.
Ujutru, na Uskrs, čuvarkuću treba staviti u vodu koja sadrži bosiljak, zdravac i dren, a ta voda služi za umivanje svih članova porodice, a posebno treba deca da se umiju njome kako bi bila zdrava.
Takođe, obraze dece valja dotaći crvenim jajetom - da budu crvena i zdrava tokom godine.
Na Uskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.
shutterstock.com/Cristi Savin
Prema narodnim običajima, sve što se radi na Uskrs ima dugotrajne posledice. Zato je od suštinskog značaja da se na ovaj dan ponašamo smireno i izbegavamo konflikte.
Veruje se da svađe i psovke mogu doneti nemir tokom cele godine. Umesto toga, preporučuje se da se trudimo da budemo pozitivni, jer lepa reč i osmeh donose mir i blagostanje.
Na dan Uskrsa, izbegava se čišćenje, pranje veša i obavljanje kućnih poslova. Veruje se da bi rad u kući mogao da iznese sreću iz doma, pa je preporučljivo da sve bude spremno i čisto već u subotu.
Razbijena uskršnja jaja se ne smeju bacati. U nekim krajevima veruje se da ona imaju posebnu simboliku i da se ostavljaju pored stabla ili na zemlji, kako bi donela plodnost i zaštitu doma.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)