U spomen na nevino prolivenu krv i Vaskrsenje Hristovo, na današnji dan se boje vaskršnja jaja. Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja, dok su jaja simbol novog rađanja i pobede nad srmću jer, kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. Tradicija farbanja jaja je mnogo stara i potiče od davnina. Što se tiče Srbije, bojenje jaja se prvi put pominje u 16. veku tako da boja na jajima ima svoje značenje.
Crvena je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Uskrs najčešće farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju čuva se do narednog Uskrsa i predstavlja zaštitnika porodice. Uz tradicionalni recept za farbanje jaja lukovinom, tu su i ideje za moderno ukrašavanje i veseli Uskrs u domu.
Prema legendarnoj priči Marija Magdalena je posle Hristovog uskrsnuća krenula da širi vest o tome i došla je do Rima. Tamo je uspela da dođe do rimskog cara Tiberija i stala je pred njega sa običnim belim jajetom u rukuma, uzvikujući: "Hrist je vaskrsao". Tiberijus se nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ista kao i da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Naravno, jaje je istog trenutka postalo crveno.
Srećna Republika vam danas donosi nekoliko trikova kako da na prirodan način dobijete najlepša crvena jaja, a sigurni smo da će se tome najpre obradovati oni koji ne vole da koriste veštačke boje u tu svrhu. Za jednu od opcija potrebna vam je samo namirnica koju sigurno imate u kuhinji.
Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja. Dobićete prelepa jaja crvene boje i ne morate da brinete da je nekakva hemija možda prodrla u njih.
Pixabay.com
Lukovina
Ukoliko imate lukovinu, važno je da, ako želite da dobijete jaja crvene boje, koristite i lukovinu od ljubičastog luka. Stavite u šerpu jaja, obložite ih ljuskama luka, dodajte vodu 2 kašike soli i malo sirćeta. U vodu možete da isečete i nekoliko sirovih cvekli. Kuvajte i kada se voda prohladi vadite jaja, a zatim ih premažite uljem.
Sok od višnje
Jaja stavite u šerpu. Nalijte sok od višanja i dodajte malo soli i malo sirćeta. Kuvajte jaja, a kada se ohlade izvadite ih iz vode i premažite uljem.
Komentari (0)