Marija Čeliševa (8), devojčica iz grada Laiševo u Rusiji, ostala je siroče za samo nekoliko minuta nakon strašne tragedije koja je zadesila njene bližnje. Ona je spletom tragičnih okolnosti ostala bez oca, majke, starijeg brata i bake. Niko nije ni slutio da će doći do tragedije i to zbog, verovali ili ne, pokvarenog krompira.
Devojčicin otac Mihail, nekada uspešni profesor prava, otišao je tog kobnog dana po krompir u podrum kako bi njegova supruga spremila ručak, ali se iz njega nije vratio. Naime, on se onesvestio od gasa koji je krompir ispuštao truljenjem i ubrzo je umro. Kad je njegova žena Anastasija shvatila da se njen muž ne vraća iz podruma, pošla je da ga traži i proveri o čemu se radi. Zbunila se kad je videla da je u podrumu mrak. Ubrzo je i nju savladao otrovni gas, pala je i umrla kao i njen muž. Na isti način su stradali i Marijin stariji brat Georgi, koji je otišao da potraži roditelje, kao i baka Iraida.
Malena Marija je jedina preživela i to samo zato što su vrata od podruma ostala otvorena, pa je otrovni gas u međuvremenu dobrim delom ispario iz podruma. Ona je pronašla članove svoje porodice kako leže po podu podruma i pozvala je policiju.
Policajci koji su došli na uviđaj bili su šokirani kad su ušli u podrum. Kako su istakli, tako nešto nisu videli u karijeri.
- Svi su umrli od trovanja gasom koji se nakupio u podrumu kao rezultat jako trulog krompira - rekao je detektiv koji je radio uviđaj.
Bizarna smrt ove porodice samo je upozorenje koliko neke obične stvari mogu biti opasne.
Kako ističu stručnjaci, krompir sadrži toksična jedinjenja poznata kao glikoalkaloidi, od kojih su najzastupljeniji solanin i čakonin. Solanin se takođe nalazi u drugim biljkama, kao što su patlidžan i paradajz. Kada se krompir pokvari, solanin se pretvara u veoma opasan toksin koji utiče na nervni sistem, izazivajući slabost i konfuziju. Izlaganje svetlosti, fizičko oštećenje i starost povećavaju sadržaj glikoalkaloida u krompiru, a najveća koncentracija je neposredno ispod kože pokvarenog krompira.
Ovaj toksin može da izazove i glavobolju, dijareju, grčeve, a u teškim slučajevima komu i smrt. Zato treba biti vrlo oprezan sa ovim povrćem i čim se pokvari treba ga baciti iz kuće, piše Dejli mejl (Daily mail).
Komentari (0)