Lifestyle

OVE DVE NAMIRNICE SE MORAJU NAĆI NA STOLU ZA BADNJI DAN - veruje se da teraju zle sile i donose izobilje!

Trpeza se priprema na poseban način, evo i zašto.

05.01.2025 09:40

OVE DVE NAMIRNICE SE MORAJU NAĆI NA STOLU ZA BADNJI DAN - veruje se da teraju zle sile i donose izobilje!
Shutterstock

Badnji dan ima posebnu draž - počinje na određeni način i to ranim odlaskom u šumu. Ovo je dan koji ima mnogobrojne vrednosti i za koji se vezuju posebni običaji. Obeležava se 6. januara, dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Badnji dan najavljuje Božić, a jedan od ključnih običaja koji se vezuje za njega jeste priprema određenih jela. Ona se smatraju neizostavnim ritualnim delom Badnje večeri. Pasulj, kiseli kupus, pita od oraha (ili od višanja u nekim domaćinstvima) i riba, samo su neki od specijaliteta koji se tradicionalno pripremaju za ovaj praznik.

Shutterstock

Za Badnji dan se na trpezi moraju naći tačno odrećene namirnice

Svako od ovih jela nosi određeno simboličko značenje koje ima duboki koreni u narodnim verovanjima. Na primer, konzumiranje meda sa orasima tokom Badnje večeri nije samo običaj, već se veruje da ovaj obrok ima i lekovita svojstva, te se med čuva u kući kao lek nakon Badnje večere.

Takođe, smatra se da trpeza nije spremna dok se na nju ne stave orasi i med.

Pre nego što počne večera, domaćin kuće treba da uzme sito gde se nalaze orasi. Uzima četiri oraha i baca ih u četiri kraja kuće. U pitanju je jedan stari običaj po kom se bacanjem oraha zapravo tera sve loše od domaćina i te kuće. Verovalo se da je orah hrana zlim silama.


Isto tako, u pojedinim krajevima se veruje da se med i orasi stavljaju na sto jer donose plodnost i izobilje.

Interesantno je da je u boljevačkom okrugu posebno značajna pečena bundeva koja se konzumira kako bi deca tokom naredne godine bila zaštićena od pojave krasta na glavi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)