Lifestyle

U GROBNICI NAĐENO NAJSTARIJE VINO NA SVETU, NAUČNICI ZANEMELI KAD SU OTVORILI FLAŠU: Piće je staro 2.000 godina!

Nedavno je završena hemijska analiza ovog napitka koja je, takođe, sve iznenadila.

22.10.2024 06:10

U GROBNICI NAĐENO NAJSTARIJE VINO NA SVETU, NAUČNICI ZANEMELI KAD SU OTVORILI FLAŠU: Piće je staro 2.000 godina!
Schutterstock

Kada su arheolozi 2019. otvorili grobnicu u Karmoni, u Španiji, bili su šokirani jer su u jednoj od staklenih urni pronašli crno vino za koje se procenjuje da je staro više od 2.000 godina! Da sve bude zanimljivije, vino je bilo "kao novo" i moglo bi da se pije!

Na ovaj način je postavljen novi rekord i vino iz Karmone se smatra najstarijim na svetu. Inače, u grobnici su pronađeni ostaci dva muškarca i dve žene, a pravi šok je usledio kada su naučnici u vinu našli kremirane kosti muškarca!

Nije ništa čudno što su kosti pronađene u muškoj urni, jer u doba starih Rimljana ženama je bilo zabranjeno da piju vino, jer se ono smatralo "muškim pićem".

Hemijska analiza vina koja je nedavno završena takođe je iznenadila sve. Iako je pronađeno vino imalo crvenkastu boju, ispostavilo se da piću nedostaju određene kiseline, zbog kojih je ovo vino, u stvari, belo.

Schutterstock

Pronađeno vino je, u stvari belo, iako se verovalo da je crveno

Zahvaljujući činjenici da je grobnica bila hermetički zatvorena i da voda nije mogla da uđe u nju, vino je zadržalo ukus i nije se pokvarilo. 

Zanimljivo je da su u ženskim urnama pronađena tri dragulja od ćilibara, boca parfema i ostaci svilene tkanine. Stari Rimljani su verovali da će ove sitnice pokojniku pomoći na putu do "onog sveta".

S druge strane, arheolozi veruju da je pogreb u doba starih Rimljana imao pet faza, ali ne postoje pisani zapisi koji bi dodatno objasnili kako je zaista izgledala ova ceremonija, prenosi cbsnews.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)