Lifestyle

PRETRAŽIVAO NA GUGL MAPI ANTARKTIK PA SE NAJEDNOM SLEDIO OD STRAHA: Od onoga što je ugledao podilazi jeza! (FOTO)

Korisnik Reddita objavio je svoje neobično otkriće, pa podelio i koordinate da bi se ljudi mogli i sami uveriti.

18.10.2024 21:45

PRETRAŽIVAO NA GUGL MAPI ANTARKTIK PA SE NAJEDNOM SLEDIO OD STRAHA: Od onoga što je ugledao podilazi jeza! (FOTO)
Printscreen-reddit-conspiracy

Neobično otkriće na Gugl mapama izazvalo je uzbuđenje na internetu, a pratile su ga brojne teorije zavere i neobične tvrdnje. Sve je počelo kada je korisnik Reddita postavio koordinate misterioznog "ulaza" na Antarktik, izazvavši lavinu komentara i spekulacija. Ova neobična pojava koja se nalazi na snežnoj padini istočnog dela kontinenta izgleda poput masivnih vrata, što je mnoge navelo da se zapitaju o njegovom pravom poreklu.

Korisnik koji je otkrio ovo podelio je koordinate 69°00'50"S 39°36'22"E  kako bi svi zainteresovani mogli sami da pregledaju lokaciju. Iako se jedna japanska istraživačka stanica nalazi u blizini, tzv. Redditor je sugerisao da je "ulaz" predaleko da bi bio povezan sa bazom. Ovo je bilo dovoljno da se brzo razviju teorije zavere, među kojima su mnogi spekulisali da bi to mogao biti ulaz u podzemnu bazu ili skriveni bunker.

- Sjajan pronalazak. Mogao bi biti neka vrsta ulaza u podzemnu bazu. 

- Moglo bi biti ništa. U svakom slučaju, odlično otkriće.

- Bigfutova kuća za odmor.

- Možda je bunker iz Drugog svetskog rata povezan sa Adolfom Hitlerom.

 

 

Naučnici su brzo objasnili o čemu se radi. Profesorka Bitan Dejvis sa Univerziteta Njukasl istražila je sajt koristeći Google Earth Pro, što joj je omogućilo da vidi istorijske slike i preciznije podatke.

- To je područje brzog morskog leda na istočnom Antarktiku, tik uz obalu. Tamo se nalazi niz ostrva i voda je prilično plitka. Ovo je jednostavno ledeni breg koji se nasukao i sada se zaglavio, polako se topi. Možete videti mnoge druge sante leda u tom području. Ništa neobično - dodala je ona, a o tome je pisao i LADbible.

Njenu teoriju podržao je i profesor Martin Zigert, koji je objasnio da formacija „kapija” može da nastane prirodnim strujanjem leda oko čvrste prepreke, pod uticajem topljenja i ponovnog smrzavanja leda i jakih vetrova. 

- Led je ovde prilično tanak, o čemu svedoče i drugi kameni ostaci u blizini. To je zanimljiv obrazac, ali nije neobičan ili iznenađujući - objasnio je Zigert.

Printscreen-reddit-conspiracy

Čudna fotografija koja je izazvala polemiku

Slično mišljenje je izneo i profesor Džon Smeli, vulkanolog sa Univerziteta u Lesteru, koji je dao svoje stručno viđenje fenomena.

 - Čini mi se kao da je kratak stenoviti greben iskopan slaganjem leda, formirajući "vrh" vrata. Snežni repovi sa obe strane su pokazatelji pravca vetra u tom području. Dakle, uz dobru maštu, možete reći da liče na vrata, ali to je potpuno prirodan fenomen - rekao je Smeli.

Iako je misteriozni "ulaz" na Antarktik već razotkriven kao prirodni fenomen, ostaje činjenica da ovakva otkrića uvek podstiču maštu i stvaraju prostor za zabavu i neobična nagađanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)