Lifestyle

SRBENDA PODIVLJAO U PRODAVNICI U BEOGRADU! Sinu je kupovao jaknu, a onda zaurlao na prodavačicu: "Mom detetu prodajete OVO!"

Čitava nemila scena odigrala se zbog malenog natpisa na etiketi.

01.10.2024 20:40

SRBENDA PODIVLJAO U PRODAVNICI U BEOGRADU! Sinu je kupovao jaknu, a onda zaurlao na prodavačicu: "Mom detetu prodajete OVO!"
Peter Erik Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Veče je, jurim kući nakon vrlo naporne nedelje na poslu i shvatam da moram da svratim u tržni centar u kraju kako bih kupila samo par stvari za kuhinju. Oznojila sam se u busu, izašla napolje na hladnoću i ne, baš mi nije trebalo da ulazim sada u ultrazagušljivi tržni centar obasjan abnormalno belim svetlom. Ipak, brzo sam obišla rafove, našla sve što mi treba i zaputila se ka kasi da platim. Tamo su me dočekale prepucane podlaktice prosečnog Srbende i laktove koji su mi slali  upozorenje: "mi smo ispred tebe".

Aha, ok, iskuliraj se bilderu, pomislila sam u sebi, da bih zatim, naravno, nastavila da skeniram primerke okorelo balkanskog para ispred sebe. Nosio je ekstremno uske farmerke, veoma usku majicu i prsluk koji je činio njegov grudni koš još širim i naduvanijim, a ruke, pošto ne može da ih spusti iz više razloga, nekako su delovale više nabildovane. Sve u svemu, prespreman je za šoping.

Izabrali su teksas jaknu za sina (ili što bismo mi Vojvođani rekli, gornjak) i nakon što je prodavačica otkucala komad, Srbenda je zapanjeno posmatrao u ispisane reči koje su se pojavile pred njegovim očima.

"Jakna za devojčice", pisalo je.

- Jakna za devojčice, zašto za devojčice?! Alo (obraća se supruzi koja je bila okićena nakitom kao bugarska novogodišnja jelka), zašto si uzela našem sinu jaknu za devojčice njemu treba jakna za dečake?

Naravno, supruga je odmah bila kriva.

- Pa nisam, bila je na odeljku za dečake.

Okrenuo se ka prodavačici već crven u faci i toliko besan da mu se niz ćelavu glavu slivao znoj. Kapljice su se zaustavljale između dva šlaufa na vratu iz kog je takođe izvirivala i presijavala se zlatna kajla. Mnogo je bio besan.  

Nastavio je sa, sada već, dranjem na prodavačicu, jer kako je moguće da se ženska jakna nalazi kod stvari za dečake i, na moje iznenađenje, u tome mu se pridružila i supruga.  Umesto da ga osudi za divljačko ponašanje, ostrvila se i ona.

- Nema smisla, neće nositi jaknu za devojčice, pa šta je moj sin…

U glavi sam mu odgovorila pitanjem koje i danas, evo nekoliko dana kasnije, postavljam: A, šta može biti ako obuče jaknu za devojčice?

Strah ili možda nešto drugo?!

Hajmo sad realno, paa šta može biti? Dečak u jakni za devojčice? Ili ne daj Bože (sarkazam), gej ako je obukao jaknu suprotnog pola?  Da li će mu oblačenje te jakne unapred odrediti seksualnu orijenatciju zauvek? Da li je to strah njegovog oca? Ili, da će još gore, I SAM POSTATI DEVOJČICA. To tako ide, zar ne?

Pa sumnjam.  Ali ovom čoveku je toliko prodrman već fragilan balkanski ego da nije mogao da podnese da vidi sina u bilo čemu što je za devojčice. Sve dok prodavačica nije uspela da ukine artikal sa računa, on je skakao kao jarac.

Ukinut je artikal, besno je uhvatio ženu pa kesu, i izleteo iz radnje.

Jakna je inače bila teksas sa belim krznom unutra. To je to. Nije imala bilo kakvo "obeležje" koje ukazuje da je za devojčice.  Nije roze, nema cveće, srca ili bilo koje drugo stereotipno heteronormativno obeležje.

Da ju je kupio, Srbenda bi ipak znao šta je na računu pisalo, iako niko drugi ne zna.

I to bi ga držalo budnim noćima.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)