Lifestyle

ONE SU SESTRE NIKOLE TESLE I NJIHOVU SUDBINU MALO KO ZNA: On je doneo čast porodici, a evo kako su one prošle

O njegovoj porodici se ne zna mnogo.

27.09.2024 07:15

ONE SU SESTRE NIKOLE TESLE I NJIHOVU SUDBINU MALO KO ZNA: On je doneo čast porodici, a evo kako su one prošle
NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji nauke, poznat je širom sveta zahvaljujući svojim revolucionarnim izumima i doprinosima. Dok je njegovo ime postalo sinonim za inovacije, životne sudbine članova njegove porodice, posebno sestara, često su ostale u senci. Ova priča osvetljava živote Teslinih rođenih sestara i njihove sudbine koje su malo poznate javnosti.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu kao četvrto od petoro dece Milutina i Georgine Tesla. Njegov život obeležila je tragedija u porodici – pogibija njegovog brata Daneta kada je Tesla imao samo pet godina, što je dovelo do zaštitničkog stava roditelja prema njemu.

Angelina Tesla

Angelina, najstarija sestra, udala se za protu Nikolu Trbojevića i sa njim je imala petoro dece – Uroša, Petra, Nikolu, Maricu i Milicu. Njena porodica se isticala obrazovanjem, jer su sva deca završila fakultete, a četvoro od njih postalo doktori nauka. O njenom životu se malo zna, ali je poznato da je preminula 1931. godine i sahranjena u severnoj Dalmaciji.

Science Photo Library / NIKOLA TESLA MUSEUM

Sestre Nikole Tesle

Njeni potomci, uključujući sina Petra, postali su značajne ličnosti u društvu, a Petar je postao arhimandrit, zadržavajući porodičnu tradiciju obrazovanja i duhovnosti. Njegov trud u očuvanju porodice i pisana prepiska s Nikolom ostavljaju trajan trag u istoriji porodice Tesla.

Milka Tesla

Milka Tesla je rođena 1852. godine u Senju. O njenom životu se ne zna mnogo, ali je poznato da je prvo bila udata za sveštenika Voju Glumčića. Ovaj brak bio je veoma problematičan, što je dovelo do njenog razvoda. Iz prvog braka imala je ćerku Ginu, koja se takođe udala za sveštenika. Nakon smrti prvog muža 1892. godine, Milka se preudala, ali je njen novi život ostao slabo dokumentovan. Njena sudbina i dalje ostaje tajna, što je čini zaboravljenom figurom u porodici Tesla, iako je sigurno imala svoj značaj u njihovim životima.

Marica Tesla

Marica, koja se udala za protu Nikolu Kosanovića, ostavila je dubok trag u porodici. Nakon što je postala udovica sa 41 godinom, sama je podizala četiri sina, obezbeđujući im visoko obrazovanje i uspešne karijere. Marica je bila talentovana i obrazovana žena, poznata po svojoj ljubavi prema književnosti i jezicima. Govorila je četiri strana jezika i imala je izvanredan dar za recitovanje.

Vodila je intenzivnu prepisku s Nikolom, a u njegovu čast zastupala ga je na važnim događanjima, uključujući akademiju povodom njegovog osamdesetog rođendana. Marica je umrla 1938. godine, ostavivši za sobom sinove koji su postigli značajne uspehe u svojim oblastima.

Sava Kosanović

Najmlađi sin Marice, Sava Kosanović, bio je značajan političar i pravnik. Njegova uloga u pronalaženju Teslinog tela 1943. godine bila je ključna za očuvanje Teslinog nasleđa. Sava je postao ministar u nekoliko vlada, podržavajući Narodnooslobodilački pokret i zauzimajući visoke pozicije u jugoslovenskoj vladi. Kao jedini naslednik u Americi, Sava je pomogao u prenosu Teslinih ličnih stvari u Beograd, gde je osnovan Muzej Nikole Tesle. Njegove uspomene na Teslu, uključujući trenutak kada je pronašao njegovu smrt, ostaju neprocenjiv deo istorije porodice, prenosi Istorijski zabavnik

Dok je Nikola Tesla postao ikona nauke, priče o njegovim sestrama, njihovim borbama i postignućima često ostaju neispričane. Njihovi životi, ispunjeni usponima i padovima, svedoče o složenoj porodici koja je oblikovala jednog od najznačajnijih umova u istoriji. Nažalost, ova grana porodice ostala je bez potomaka, čime se zatvara još jedna fascinantna priča iz Teslinog nasleđa.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)