Lifestyle

ZNAK DA VAM SE SREBRNA RIBICA NAMNOŽILA U KUĆI: Ovaj insekt izaziva probleme sa zdravljem, evo kako da ga istrebite

Ova buba nije prijatna na oko, a pravi i štetu u vašem domu.

11.09.2024 13:14

ZNAK DA VAM SE SREBRNA RIBICA NAMNOŽILA U KUĆI: Ovaj insekt izaziva probleme sa zdravljem, evo kako da ga istrebite
Shutterstock

Tokom dana, srebrne ribice su gotovo nevidljive jer beže od svetlosti. Međutim, noću mogu da preplave svaki kutak vašeg doma i unište sve što nađu. Ove štetočine hrane se raznim materijama koje sadrže ugljene hidrate, celulozu, šećere i začine. Njihov meni obuhvata buđ, ljuspice kože, mrtve insekte, papir, a ponekad čak i vaše otpale vlasi kose, svilu i lan. Uživaju i u hrani koju nađu u kuhinji, a mogu se hraniti i međusobno.

Srebrne ribice, poznate i kao šećerni četinaš, odlikuju se metalik bojom i ljuspastim telom sa čekinjastim nastavcima. Žive otprilike dve godine i preferiraju topla i vlažna mesta, često se nalazeći u mlinovima, skladištima, fabrikama keksa i testa, kao i drugim prehrambenim industrijama.

Osim što oštećuju imovinu, srebrne ribice mogu izazvati alergijske reakcije koje utiču na respiratorni sistem. Njihove ljuske sadrže protein tropomiozin, koji u kombinaciji sa drugim alergenima može izazvati alergije. Takođe, ljudi mogu biti alergični i na njihov izmet.

Kako prepoznati prisustvo srebrnih ribica

- Žute mrlje na odeći od sintetičkih materijala.

- Male rupice i izmet u vidu crnih kuglica na starom papiru i tapetama.

Srebrne ribice su izbirljive kada je u pitanju mamac, pa komercijalni mamci često ne funkcionišu.

Metode za suzbijanje srebrnih ribica:

Piljevina kedrovine - Ovaj prirodni insekticid ima drvenasti miris koji srebrne ribice ne podnose. Stavite piljevinu u područja gde ste ih uočili.

Cimet  - Sličan kedru, cimet ima miris koji srebrne ribice odbacuju. Možete koristiti mleveni cimet, cimetovo ulje ili štapiće cimeta u mestima infestacije.

Agrumi  - Citrusni miris pomorandžine i limunove kore odvratno deluje na srebrne ribice. Koristite koru koju treba redovno menjati ili napravite sprej od limunovog soka i vode.

Karanfilić - Sušeni karanfilić sadrži eugenol koji odbija srebrne ribice. Postavite cele karanfiliće na mesta gde se pojavljuju.

So  - Srebrne ribice su privučene solju, ali kada je pojedu, dehidriraće i umrle. So takođe upija vlagu u tom području.

Nažalost, potpuno eliminisanje srebrnih ribica može biti izazovno. Otporne su i neka istraživanja sugerišu da mogu preživeti bez hrane čak i do godinu dana. Štetu prave na mestima koja nagrizaju, a zbog svoje brojnosti i primitivnog izgleda mogu izazvati nelagodu. Iako možete smanjiti broj insekata, jajima može biti potrebno i do dva meseca da se izlegu, što može uzrokovati novu najezdu.

Prevencija srebrne ribice

- Povremeno prelivajte sifon vrelom vodom.

- Redovno provetravajte prostorije.

- Popravite sve pukotine, zidove i druge otvorene prostore u koje se mogu skloniti.

- Uklonite buđ iz kuće.

- Postavite kesice lavande, koje će odvratiti srebrne ribice, kao i miris limuna i sirćeta.

- Napravite jednostavnu zamku: namažite med na komad papira i ostavite na mestu gde ste ih uočili.

Srebrne ribice nisu opasne za ljude i životinje, ne prenose bolesti i nisu otrovne, ali mogu kontaminirati hranu i izazvati materijalnu štetu. Zato je važno preduzeti mere za njihovo uklanjanje što je pre moguće.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)