Lifestyle

OVE LEKOVE NE SMETE DA MEŠATE SA ALKOHOLOM: Posledice mogu da budu veoma ozbiljne!

Kombinovanje alkohola i raznih lekova može da umanji dejstvo leka, ali i da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

25.06.2024 17:02

OVE LEKOVE NE SMETE DA MEŠATE SA ALKOHOLOM: Posledice mogu da budu veoma ozbiljne!
Shutterstock

Budite veoma oprezni kada mešate piće i medikamente, jer posledice mogu da budu ozbiljne. 

Lekovi za depresiju i anksioznost

Kombinovanje alkohola sa lekovima za depresiju i anksioznost može imati ozbiljne posledice, uključujući rizik od predoziranja, depresivno raspoloženje i oštećenje srca ili jetre

Lekovi za prehladu ili alergije

Uzimanje lekova za prehladu ili alergije zajedno sa konzumiranjem alkohola može izazvati pojačane neželjene efekte, kao što su pospanost, vrtoglavica i smanjena koordinacija pokreta.

Lekovi za krvni pritisak

Osobe koje uzimaju lekove za regulisanje krvnog pritiska treba da budu posebno oprezne, jer mešanje ovih lekova sa alkoholom može dovesti do vrtoglavice, nesvestice i problema sa srcem.

Lekovi protiv nesanice

Kombinovanje lekova za nesanicu sa alkoholom može imati ozbiljne posledice poput otežanog disanja, promena u ponašanju i smanjene kontrole pokreta.

Lekovi protiv bolova

Bilo da su u pitanju lekovi na recept ili bez recepta, mešanje lekova protiv bolova sa alkoholom može dovesti do opasnih neželjenih efekata, uključujući otežano disanje i povećan rizik od predoziranja.

Lekovi protiv gorušice i mučnine

Lekovi koji se koriste za smirivanje gorušice i mučnine mogu imati negativan uticaj kada se kombinuju sa alkoholom, uključujući ubrzan rad srca i povećan rizik od predoziranja.

Lekovi za holesterol

Kombinovanje lekova za snižavanje holesterola sa alkoholom može dovesti do oštećenja jetre, crvenila i svraba kože, kao i krvarenja u stomaku.

Lekovi za infekcije (antibiotici, antifungici i antiparazitici)

Mešanje bilo kog od ovih lekova sa alkoholom može izazvati ozbiljne nuspojave poput oštećenja jetre, bolova u stomaku i ubrzanog rada srca.

Lekovi za napade

Kombinovanje lekova za napade sa alkoholom može rezultirati ozbiljnim neželjenim efektima, kao što su vrtoglavica, pospanost i povećan rizik od više napada.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)